Totul despre vin

Printeaza

Totul despre vin Daca dintre toate bauturile alcoolice vinul este preferatul tau, inseamna ca ai putea deveni in timp un mic expert intr-ale tipurilor, aromelor si denumirilor specifice de vin. Informatiile nu sunt deloc atat de complicate pe cat ti-ai fi imaginat.

Compania londoneza Datadial a realizat un mic ghid pentru clientul lor, WineInvestment, prezentat si de site-ul Business Insider. Iata mai jos tot ce trebuie sa stii despre vin, in 8 etape de baza.

Eticheta sticlei

Poti afla numeroase informatii despre vinul respectiv atunci cand studiezi eticheta sticlei. Asadar, numele companiei producatoare va fi inscriptionat in partea de sus, urmat de soiul vinului, regiunea, tipul de struguri folositi si anul de fabricatie. In partea de jos a etichetei vei gasi continutul de alcool.

Temperatura de servire

Temperatura de servire a vinurilor difera in functie de tipul lor. Vinul rosu ar trebui servit la temperatura camerei, adica la aproximativ 20-25 grade Celsius, in timp ce vinurile rose au nevoie de o temperatura ceva mai scazuta, intre 7-13 grade Celsius.

Vinurile albe si cele spumante ar trebui sa fie reci atunci cand le servim, asa ca depozitarea lor se va face intr-un loc cu o temperatura scazuta, sub 5 grade Celsius.

Ce pahare sa folosesti

Totul despre vin

Fiecare vin cu paharul lui, am putea spune, daca ne gandim ca expertii recomanda alegerea paharelor in functie de tipul de vin consumat. E drept ca varietatea prezentata in poza de mai sus este una destul de mare, dar asigura-te ca ai cel putin cateva modele, in cazul in care ai de gand sa incerci tipuri de vin diferite.

Cum sa tii si sa agiti usor paharul de vin

O practica rezervata mai degraba expertilor, dar s-ar putea ca, la un moment dat, sa joci si tu acest rol. Felul in care tii si agiti usor paharul poate afecta gustul vinului. Astfel, daca tii mana pe partea de sus a paharului ai putea sa incalzesti un vin care trebuie baut rece.

Rotirea lichidului in pahar permite mirosului sa umple tot vasul, un detaliu important in ceea ce priveste aflarea aromei sale.

Culoarea vinului

Vinul nu este doar rosu, roze sau alb. De fapt, nuanta vinului indica varsta si tipul sau. Daca vinul nu este clar, asta ar putea insemna ca ceva nu este in regula cu el, asa ca cere un alt pahar de vin pentru a te convinge in privinta acelui aspect.

Continutul de alcool

Continutul de alcool din vin variaza intre 11-14%. Vinurile mai usoare au mai putin alcool, in vreme ce vinurile mai tari au o tarie mai mare. In general, vinurile usoare trebuie consumate in maximum 3 zile de la deschiderea sticlei, in vreme ce vinurile mai tari pot fi pastrate pana la 10 zile.

Aroma vinului

Aromele vinului sunt si ele importante: fructat, dulce, picant, pe baza de plante, mineral, floral sunt unele dintre cele mai intalnite arome. Bineinteles, specialistii pot simti chiar si subnotele vinurilor.

Taninurile

Taninul este un element textural al vinului care ii da gustul uscat. Acest polifenol natural se gaseste in plante, seminte, scoarta, lemn, frunze si pulpa fructelor. Taninurile ofera vinurilor un gust amar sau astrigent, dar si o aroma complexa.

In vinuri, taninurile provin fie din coaja si semintele strugurilor, fie din tulpini. Taninurile se gasesc cel mai frecvent in vinurile rosii, in cele albe aparand uneori in urma pastrarii lor in butoaie de lemn.

Articol  preluat de aici.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.