Totul despre urda

Printeaza

Urda este un tip de brânză albă, granulată, obţinută din resturile rămase din prepararea altor tipuri de alimente de acest fel. 100 de grame de urdă conţin 8 grame de grăsimi, fiind un aliment recomandat într-o alimentaţie sănătoasă, la fel ca şi brânza de vaci.  Despre_urda

Urda se consumă ca atare sau ca adaos la salate, fructe proaspete sau în deserturi. Este un tip de brânză albă, granulată, mai uscată, cu un gust uşor şi proaspăt, care se obţine din zerul rămas după producerea caşului de oaie sau de vacă, în timp ce ricotta se obţine din zerul rămas de la mascarpone sau provolone.

Urda este bogată în săruri minerale şi proteine de calitate şi conţine puţină grăsime. 100 de grame de urdă conţine 8 grame de grăsimi saturate, 31 de grame de colesterol, 11 grame de proteine şi 5 grame de carbohidraţi – mai puţini chiar şi faţă de brânza de vaci (7 grame).

Aceasta din urmă este obţinută prin fermentaţie din lapte proaspăt şi are un gust acrişor şi o consistenţă cremoasă. Potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de academicianul Nicolae Hâncu, la fel ca şi urda şi brânza de vaci are o mare valoare nutritivă ce se datorează conţinutului ridicat de proteine – de 5 ori mai mare decât al laptelui, proteine care sunt uşor digerabile. Aminoacizii esenţiali de tip leucină, lizină, vanilină şi izoleucină sunt prezenţi în cantitate mare, motiv pentru care acest tip de brânză, ca şi urda sunt recomandate în cadrul alimentaţiei sănătoase.

Brânza proaspătă de vaci poate fi consumată ca atare sau în asociere cu fructe, în salate şi deserturi. În combinaţie cu smântâna însă se transformă într-un aliment neprietenos, cantitatea de lipide putând să ajungă la 30 de grame dintr-o sută.

Articol preluat de aici

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.