Totul despre untisor si papadie

Printeaza

Untisor_si_papadieUntişorul (Ranunculus ficaria) e o plantă autohtonă din flora spontană, care face flori galbene primăvara.

Planta este utilizată în alimentaţie, fiind dietetică şi în fitoterapia tradiţională şi cultă.

Planta întreagă se recoltează din martie până în mai. în alimentaţie se folosesc doar frunzele, care trebuie culese înainte de înflorire.

După ce untişorul înfloreşte, frunzele devin toxice şi se utilizează doar în terapii externe. Frun­zele tinere de untişor, care apar înaintea florilor, se con­sumă crude sau gătite.

Ele se pot şi usca, fiind o materie primă pentru prepararea unor ceaiuri. Toate părţile se spală bine înainte de consum.

Frunzele tinere şi fragede se administrează crude în cura de primăvară, sub forma sala­telor verzi, sau se gătesc la fel ca spanacul.

Supele şi ciorbele care conţin untişor (numit şi grâuşor) sunt consi­derate delicatese în Anglia, în arta culinară, frunzele proaspete ale plantei se folo­sesc ca garnituri, mai ales la friptura de miel. Din frunzele crude opărite se poate prepa­ra un aperitiv delicios.

Frunzele proaspete sunt antiscorbutice, antiastenice, depurative. în stare crudă, frunzele combat astenia de primăvară şi ajută la reface­rea calitativă şi cantitativă a sângelui, drenându-l de toxine.

Curele cu frunze de untişor ameliorează circulaţia venoasă, fiind folosite ca adjuvant în tratamentul vari­celor, hemoroizilor şi bolilor de piele.

Pragul maxim de consum zilnic recomandat e de 100 g de frunze pentru adulţi şi 50 g pentru copii. Se consumă doar frunzele culese înainte de înflorirea plantei.

Păpădia (Taraxacum officinale) este o plantă cu frunze lungi, crestate şi cu flori galbene, care apar primăvara.

Păpădia este răspândită pretutindeni unde se află vegetaţie, de la câmpie până în zona subalpină, prin locuri necultivate şi deseori la margi­nea drumurilor. Planta preferă locurile însorite, nu pe cele umbrite.

Pajiştile verzi pline de păpădii se întâl­nesc în special în livezi sau în regiunile deluroase.

Planta modestă şi robustă are multiple întrebuinţări, atât în medicină, cât şi în bucătărie. Rădăcina de păpădie se poate folosi sub formă de decoct în afecţiuni hepatobiliare, iar frunzele şi florile ei intră în componenţa ceaiurilor depurative, dietetice şi gas­trice.

Păpădia e o plantă medicinală foarte apreciată pentru proprietăţile ei terape­utice: curăţă organismul, stimulează activitatea ficatului, vindecă diabetul.

Rădăcinile de păpădie sunt considerate un remediu natural în tratamentul multor afecţiuni, datorită acţiunii aces­tora asupra organismului: depurativă, sudorifică, diuretică, stimulatoare.

De asemenea, extractele din plantă se folosesc în tratamentele cosmetice, pentru obţinerea unui ten mai luminos.

Păpădia ajută la vindecarea şi tratarea anemiei, acneei, varicelor, reumatismului, hemoroizilor, fermentaţiilor intestinale, tulburărilor de metabolism, eczemelor, gutei, litiazei biliare şi renale.

Salata de frunze proaspete (culese înainte de înflorire, primăva­ra devreme) cură­ţă organismul de toxine.

Decoctul se recomandă în afecţiuni circulatorii, hepatice, renale şi diabet. Din acest decoct se beau zilnic 2-3 căni, pentru a se obţine rezultate eficiente.

 

 

 

 

 


 

Retete cu untisor si papadie:

retete

Dulceata de papadie

Se fierb, timp de 5 minute, 400 g flori de păpădie proaspete și bine spălate. Se scurg; în lichid se adaugă 400 g zahăr, 100 g miere și 2 lămâi tăiate bucățele, cu coajă cu tot și se fierbe un sirop. Când este aproape legat, se adaugă florile de păpădie și se dă încă un […]

Omleta cu papadie

Omleta cu papadie

Omleta cu papadie din: boboci de papadie, oua, unt, sare, piper. Ingrediente: 1 cană boboci de papadie 50 g unt 4 oua sare piper     Mod de preparare: Se spală 1 cană boboci de păpădie în mai multe ape, se scurg şi se prăjesc în 50 g unt, până se umflă puţin. Se adaugă 4 […]

 

Salata de untisor cu lamaie

Salata de untisor cu lamaie

Salata de untisor cu lamaie din: ulei, lamaie, untisor, mustar, ceapa. Ingrediente: 4 linguri ulei de măsline zeama de la 1 lămâie 1 linguriţă muştar de Dijon 1 linguriţă muştar cu boabe întregi 85 g untişor 1/2 ceapă roşie, tăiată felii subţiri   Mod de preparare: Combină uleiul, zeama de lămâie, muştarul. Potriveşte gustul de sare […]

Salata cu peste si crutoane

Peste prajit cu salata de untisor

Peste prajit cu salata de untisor din: stavrid, ulei, piper, sare, untisor, rosii, castravete, ulei, lamaie, mustar, zahar. Ingrediente: 450 gr stavrid mărunt ulei pentru prăjit 85 gr făină 1/2 linguriţă piper de Cayenne (opţional) sare piper negru măcinat Pentru salată: 125 gr frunze untişor 125 gr roşii pitice, tăiate în jumătăţi 75 gr castravete, […]

 

 

Pofta buna!

 

 

1 comentariu

  1. Foarte interesant

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.