Totul despre Patrunjel

Printeaza

Totul despre PatrunjelÎl ştim atât de bine ca aliment, încât ideea că ar putea fi şi medicament ni se pare mai mult o figură de stil. Ba fiert în supe, ba tocat în salate, s-a banalizat prea tare, ca să-l mai poţi privi cu respect. Şi totuşi, va trebui să reconsi­derăm pătrunjelul, acordându-i importanţa pe care o merită.

Puţine medicamente din lume se pot com­para ca efi­cienţă cu această legumă, care, corect preparată şi adminis­tra­tă, are o acţiune terapeutică intensă. Atât de in­ten­să, încât laboratoa­rele unor universităţi şi firme farma­ceutice presti­gioase din lume l-au luat în studiu, pentru a-i afla tai­nele. Iar ceea ce s-a descoperit despre el merită toată atenţia.

De aceea, îl vom scoate din supă şi-l vom pune acolo unde-i e lo­cul: între miracolele na­turii, care cresc până şi în grădina cu zar­zavat.

Ce folosim de la pătrunjel

Totul! Rădăcina este un excelent reminerali­zant, stimu­lent al rinichilor, drenor al ficatului şi antiviral. Frunzele şi tulpinile neutralizează şi ajută la eliminarea toxinelor din or­ga­nism, împrospă­tează respiraţia, dizolvă şi ajută la elimi­na­rea pie­trelor la rinichi şi la ficat. Fructele (seminţele) de pă­trunjel sunt un puternic tonic digestiv, stimulează puternic glan­dele sexuale şi au efecte afrodiziace uimitor de puternice, com­bat alcoolismul. Iată, în continuare, câteva preparate din pătrunjel.

Sucul de frunze

Pentru a obţine sucul de pătrunjel verde se mixează o mână de frunze proaspete, la care s-au adăugat patru linguri de apă, după care se lasă ju­mătate de oră la macerat, apoi se filtrează. Licoarea obţinută este bine să se consume imediat sau să fie păstrată la frigider, dar nu mai mult de 4 ore. Sucul proaspăt obţinut din frunze de pătrunjel este un puternic me­dicament, care de obicei nu se adminis­trează singur, ci diluat în puţin suc de rădăcină de morcov. De regulă, se iau de 4 ori pe zi, câte 4-6 linguri de suc de frunze de pătrunjel, diluate în câte un sfert de pahar de suc de morcov.

Sucul de rădăcină

 În funcţie de mijloacele avute la dispoziţie, se poate pre­para în două moduri:

Varianta I – cu storcătorul centrifugal: Este cea mai simplă me­todă şi presupune să avem un storcător de fructe centri­fu­gal (cum se găsesc în comerţ). Rădăcinile de pătrunjel se spală bine, even­tual frecându-le cu o perie aspră, dar fără a le răzui cu cuţitul, întrucât astfel s-ar pier­de anumite vitamine şi en­zi­me preţioase conţinute de coa­ja subţire de la suprafaţă. Du­pă spălare, se taie bucăţi, apoi se pun în centrifugă (nu se ţin înainte în apă sau la frigi­der). Sucul care rezultă se con­sumă ime­diat sau se pune într-o sticlă cu dop şi se lasă la ră­coare. Se bea în maximum 30 de minute de la pre­pa­rare, di­luat în proporţia de 1:3 în suc de morcov.

Varianta II – prin tocare urmată de fil­trare ma­nuală: Rădăcinile de pătrun­jel se spa­lă şi se taie mă­runt, după ca­re se trec prin maşina manuală de to­cat carne. Pas­ta astfel obţinută se fil­trea­ză printr-un ti­fon pus în două, aşa în­cât sucul obţinut în final să fie cât mai lim­pede. Sucul se pune deoparte, iar reziduul rezul­tat se foloseşte în scopuri cu­li­nare sau se aruncă. Ad­­ministrarea se face la scur­­tă vre­me (maximum 30 de minute) după obţi­ne­rea sucu­lui.

Pulberea

Se obţine din seminţe de pătrunjel, prin măci­na­rea cu râş­niţa electrică de cafea sau prin sfărâma­rea în piuă (urmată de cernere prin sita pentru făina albă). După măcinare, pulberea se păstrează la fri­gider într-un borcan bine închis, pentru a nu se eva­pora uleiurile volatile. Se administrează jumătate de linguriţă rasă, de 2-3 ori pe zi.

Cataplasma

Rădăcina de pătrunjel se dă prin răzătoarea fină şi apoi se înveleşte într-un tifon. Se aplică pe locul afectat vreme de 30-60 de minute, după care se în­de­părtează şi se lasă pielea să se usuce la aer. De re­gulă, aplicaţiile se fac zilnic, vreme de mini­mum 7 zile.

 

Tratamente interne

 

Hepatită virală – studii recente au arătat că pătrunjelul are un neobişnuit efect de combatere a virusurilor care atacă ficatul. Se recomandă aşadar bolnavilor de hepatită A, B şi C să facă vreme de 4 săptămâni o cură cu suc proaspăt de frunze de pă­trunjel, câte 15 linguri pe zi, luate de preferinţă pe stomacul gol, înainte de masă.

Alcoolism – într-un litru de apă se pun patru rădăcini de pătrunjel, coaja de la o lămâie şi coaja de la un grep­fruit. Se fierbe tot acest amestec până scade la jumătate, se ia de pe foc şi se adaugă două linguri de seminţe de pătrunjel. Se lasă aco­perit să se răcească şi apoi se filtrează. Se păstrează la frigi­der şi se ia de patru ori pe zi câte o lingură din acest preparat, pâ­nă la epuizarea întregii cantităţi. Acest remediu reduce ne­voia de alcool, înlătură unele se­chele hepatice şi nervoase ale alcoolismului, dând chiar o intoleranţă la acest drog. Ca palea­tiv contra intoxicaţiei al­coolice acute şi a urmă­rilor ei, se consumă mari cantităţi de pătrun­jel frunze, care se mestecă bine, înainte de înghiţire.

Celulită, acumulare de apă în ţesuturi – se face o cură de suc de rădăcină de pătrunjel, mi­nimum trei săptămâni, timp în care se bea un pahar pe zi. Suplimentar, se face un masaj energic pe zonele afectate cu suc de pătrunjel proaspăt.

Litiază renală şi biliară – se bea de trei ori pe zi, înainte de masă cu 1-2 ore, câte un sfert de pahar de suc de pătrunjel (rădăcină şi frunze), diluat cu trei sferturi de pahar de suc de morcovi.

Anorexie – câteva frunze de pătrunjel mes­te­cate înainte de masă trezesc pofta de mâncare şi acti­vea­ză digestia, fiind un excelent remediu contra anorexiei. De asemenea, acest zarzavat com­bate grea­ţa, fiind de un real ajutor celor cu boli gra­ve, care nu pot mânca din cauza stărilor de greaţă per­sis­­tente.

Halenă – pătrunjelul verde mestecat înde­lung dă un mi­ros plăcut respiraţiei, ac­ţionează ca un dezinfec­tant excelent asupra căilor respi­ratorii medii şi supe­ri­oare. Se recomandă ca tratament celor care suferă de ha­lenă, precum şi celor cu boli respiratorii cronice.

Infecţii recidivante, imunitate slăbită – în medicina arabă, pă­trunjelul verde tăiat fin, ames­te­cat cu suc de lămâie, ulei de măsline şi puţin us­tu­­roi (eventual câteva felii de roşii), este folosit ca salată ce se administrează celor care au boli infec­ţi­oase recidivante. Studii făcute la Univer­si­tatea din Ankara (Turcia) au pus în evidenţă că a­cest re­me­diu culinar făcut din pătrunjel activează pu­ternic sistemul imunitar şi, în plus, combate di­rect foarte multe specii de bacterii şi ciuperci para­zite.

Boală canceroasă – salatele cu mult pă­trun­jel şi sucul de frunze şi ră­dă­cină de pătrunjel sunt un excelent adju­vant în tratamentul cance­ru­lui. Acest zarzavat proaspăt menţine pof­ta de mân­ca­re, activează sistemul imunitar, susţinând orga­nis­­mul să lupte cu boala, ajută la restabilirea echi­librului hor­mo­nal. În plus, pătrunjelul verde com­ba­te multe dintre reacţiile adverse ale cito­­staticelor şi ale radioterapiei.

Sterilitate masculină, im­potenţă – se face un tratament de 40 de zile, timp în care se ad­mi­nis­trează, de patru ori pe zi, câte o jumătate de linguriţă de pulbere de seminţe de pătrunjel, înainte de masă. Pentru efecte rapide, se ia o doză unică din următorul preparat: două linguriţe de pulbere de pătrun­jel şi un vârf de cuţit de piper negru se ames­­tecă bine până când se omoge­nizează. Reme­diul se ia pe stomacul gol. Acelaşi tra­tament este extrem de efi­cient contra frigidităţii.

Tratamente externe

 

 Hernie – 100 g de rădăcini de pătrunjel se fierb vreme de 15 minute într-o jumătate de litru de borş. Se scot apoi rădăcinile, se zdro­besc, se pun într-un tifon şi se apli­că sub formă de cataplasmă pe zona afec­tată. Zeama rezul­tată în urma fierberii pătrunjelului în borş se bea pe parcur­sul unei zile.

Inflamaţii ale pleoapelor şi ale ochilor – se aplică o com­pre­să cu suc de frunze de pătrun­jel, care se ţine vreme de 20 de minute. Frunzele de pătrunjel au efecte antiinfecţioase, an­tiin­fla­matoare şi regenerative.

Contra inflamaţiilor sânilor (la femeile care alăptează) – se pune pe locul afectat o cata­plasmă cu frunze şi rădăcini de pătrunjel, fierte câte­va minute în apă. Aplicaţia durează 30 de mi­nut­e şi se repetă zilnic. Cataplasma din frunze de pătrunjel (nefierte) ajută la oprirea lac­taţiei.

Nevralgie – se combină sucul de rădăcină de pătrunjel în proporţie egală cu alcool de 70°. Se înmoaie degetul arătător în acest preparat şi se ung traseele nervoase afectate, precum şi gin­giile.

Precauţii: * Sucul de pătrunjel (rădăcină sau frunze) are o acţiune terapeutică atât de intensă, încât nu se foloseşte niciodată nediluat, ci doar amestecat cu suc de morcov, cu care se combină foarte bine. * În doze mai mari de 200 ml la adulţi şi de 60 ml la copii, sucul de pătrunjel poate da reacţii ad­verse, cum ar fi hiperexcitabilitate ner­voa­să, anumite deran­ja­mente digestive. * O doză mai mare de 8 grame de seminţe pro­duce vertij, spasme, deranjamente digestive puternice.

Contraindicaţii

Pătrunjelul nu va fi utilizat în scopuri terapeu­tice de către femeile însărcinate, întrucât are efecte abortive (produce avortul). Cel mai puternic efect abortiv îl au seminţele (câteva grame determină contracţii uterine), dar nici efectul si­milar al rădă­cinii şi mai ales al frunzelor nu este de neglijat.

 

Articol preluat de aici.

 

 

Sumar
recipe image
Nume reteta
Totul despre Patrunjel
Autor
Publicat pe
Medie rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.