Totul despre LEVANTICA

Printeaza

LevanticaLevănţica este una dintre cele mai generoase plante medicinale. Se foloseşte nu doar în scop terapeutic, ci şi în gastronomie, pe post de plantă aromatică, pentru a da savoare anumitor preparate culinare. Din florile ei delicate, se fac uleiuri, infuzii, tincturi sau unguente. Toate, numai bune de tratat diverse afecţiuni.

Arsuri – eşti în bucătărie şi pregăteşti ceva de mâncare, iar o clipă de neatenţie duce la un accident minor. Pune repede câteva picături de ulei de levănţica pe zona afectată de arsuri şi masează încet. Calmează durerea şi reface ţesutul afectat mai repede. Acest leac este la fel de bun în cazul arsurilor solare minore, cu condiţia să aplici uleiul pe pielea umedă, diluat (la o lingură cu ulei de măsline, ai nevoie de 5-10 picături de ulei de levănţică).

Băile aromate cu flori de levănţică sunt o adevărată minune pentru cei care suferă de stări de anxietate sau depresie. După o zi grea, aglomerată, o baie relaxantă în care ai pus un pumn de flori uscate sau 30-50 de picături de ulei esenţial te vor ajuta să-ţi recapeţi tonusul. Circulaţia sangvină deficitară poate fi restabilită cu ajutorul uleiului de levănţică. la câte 5-10 picături de preparat di ulate într-o cană cu ceai, de 2-3 ori pe zi, pentru scăderea ten¬siunii arteriale.

Dermatita este o afecţiune care le dă mari bătăi de cap multor persoane. Cum levănţica are un efect calmant şi emolient, un masaj uşor cu ulei din florile ei este oricând bine-venit, mai ales dacă se face imediat după baie, pe pielea umedă.

Eczemele pot fi şi ele tratate cu acelaşi preparat. Hidratează pielea şi calmează mâncărimile. Compresele cu infuzie de levănţică au, la rândul lor, un efect calmant şi relaxant.

Florile de levănţică, lăsate la ma¬cerat în apă rece 8-10 ore, sunt bune pentru a calma senzaţiile de disconfort provocate de psoriazis sau urticarie. Au acţiune cicatrizantă.

Greţuri – amestecă trei picături de ulei de grepfrut cu trei picături de ulei de levănţică şi trei picături de ulei de mentă. Ţine acest amestec într-o sticluţă, în geantă, dacă eşti însărcinată sau dacă ai rău de masina si pleci la drum lung. In cazul in care ai greturi, pune doua picaturi pe incheietura mainii si bucura-te de aroma lor revigoranta.

Imunitatea este scutul de apărare al organismului. Cu ajutorul uleiului de levănţică, acesta poate fi întărit, astfel încât să te apere eficient împotriva cât mai multori germeni şi virusuri, la câte zece picături de ulei de levănţică de 2-3 ori pe zi, după ce l-ai diluat în puţină apă. Cura durează cel puţin zece zile.

Nervozitate – fie că sunt cauzate de stres ori de o situaţie conflictuală, stările de nervozitate şi anxietate afectează sănătatea întregului organism. Cresc ritmul cardiac, dau palpitaţii şi dureri de cap. Tot ce trebuie să faci este să torni o cană cu infuzie concentrată sau 20-30 de picături de ulei de levănţică în apa de baie şi să încerci să te relaxezi 20 de minute. La fel de eficientă este o candelă aprinsă în care ai pus ulei de levănţică.

Pofta de mâncare – amestecă, în proporţii egale (câte 2-3 picături), ulei de bergamotă, levănţică, mentă şi lămâie. Udă o batistă cu apă rece şi toarnă acest amestec pe ea, apoi pune-o pe frunte pentru stimularea apetitului. Este o procedură bună şi pentru calmarea senzaţiei de vomă, mai ales în cazul femeilor însărcinate.

Streslevănţica, alături de alte plante folosite în aromaterapie, are un dovedit efect calmant şi relaxant, alungând tensiunea şi stările de anxietate.

Viermi intestinali-această plantă are proprietatea de a alunga paraziţii şi dăunătorii din zona unde este plantată. Uleiul produs din ea e bun împotriva râiei, dar şi a paraziţilor intestinali, cu condiţia ca în acest timp să se consume mult usturoi.

Zona zoster, boală ce se manifestă printr-o erupţie cutanată dureroasă cu vezicule, poate fi calmată cu infuzie de levănţică şi păducel dacă bei zilnic trei căni cu infuzie din două linguriţe cu plantă la 200 ml de apă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.