Totul despre ardeii iuti

Printeaza

Totul despre ardeii iutiTotul despre ardeii iuti

Senzaţia de iuţeală este dată de un compus chimic al acestor ardei, capsaicina. Scala Scoville foloseşte acest component activ pentru a măsura iuţeala ardeilor, de la zero până la 2,2 milioane.

Cel mai iute ardei din lume este Carolina Reaper, care se află la limita superioară a scalei. Este urmat de Trinidad Scorpion (1,2-2 milioane) şi de Ghost Pepper din India (800.000-1 milion).

Seminţele şi membranele sunt responsabile pentru mai bine de 80 la sută din iuţeală, aşa că dacă le înlături, reduci în bună măsură intensitatea ei. Aroma ardeilor iuţi diferă mult şi seamănă puţin cu degustarea vinului.

Note de tabac, ciocolată sau fructe pot fi sesizate şi se pot schimba odată ce ardeii sunt uscaţi.

Câteva varietăţi existente şi intensitatea lor pe scala Scoville:

Ardei pimiento: aceşti ardei coloraţi sunt cele mai blânde variante din punctul de vedere al iuţelii, intensitatea lor pornind chiar de la zero. Sunt deliciosi cruzi, gătiţi sau muraţi.

Pepperoncini: de cele mai multe ori îi găseşti în variantă murată, lângă kebab, antipasti sau tapas. Lungi, verzi şi subţiri, sunt puţin iuţi – între 100 şi 500. Foloseşte-i tocaţi în salate, sosuri sau sandviciuri la lipie.

Jalapeno: un ardei verde mexican, cărnos în interior şi cu capete rotunjite, intensitatea lui e moderată (2.500-8.000), aşa că este ideal pentru salsa proaspătă, tacos, ceviche, curry sau chiar murat.

Fresno verde sau Roşu: similar ca aspect şi iuţeală cu jalapeno, variind între 2.000 şi 10.000 pe scala Scoville. Verzi sau roşii, gustul lor piperat pronunţat este potrivit pentru aproape orice reţetă, iar dacă îndepărtezi seminţele, poţi folosi destul de mulţi.

Malagueta: mai cunoscuţi ca ardeii „piri piri” în Portugalia şi Brazilia, au început să fie disponibili în magazinele din întreaga lume la borcan, conservaţi în ulei sau saramură.

Asemănători la înfăţişare cu ardeii iuţi thailandezi Bird’s Eye, sunt destul de iuţi (50.00-100.000), chiar dacă sunt foarte mici. Aroma lor fructată este numai bună pentru sos iute piri piri sau marinadă.

Ardei iuţi thailandezi Bird’s Eye: “Cu cât ardeiul este mai mic, cu atât iuţeala este mai mare” – nu e întotdeauna adevărat, dar în acest caz este (50.000-100.000). Foarte mici, dar puternici – foloseşte-i cu zgârcenie. Sunt esenţiali pentru feluri thailandeze clasice, precum Pad Thai, diverse tipuri de curry şi salată de papaya verde.

Scotch Bonnet: aceste „bombe de foc” jamaicane te vor face, cu siguranţă, să transpiri (100.000-350.000). Aroma lor fructată este valorificată în bucătăria caraibiană, africană şi din Indiile de Vest, în feluri de mâncare iconice, precum pui jerk şi curry. O jumătate de ardei este suficientă pentru a face foarte iute o mâncare pentru patru persoane.

Habahero: ai grijă cu acest ardei în formă de lanternă, existent în nuanţe de roşu, verde şi galben. Are acelaşi nivel de iuţeală cu Scotch Bonnet şi ambii se află în zona de vârf a intensităţii. Foloseste-i în chevice, salsa, chutney şi curry.

Totul despre ardeii iuti

retete

Savurati!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.