Tort fondant de ciocolata

Printeaza

Tort fondant de ciocolata din: faina, zahar, cacao, praf de copt, bicarbonat, sare, oua, smantana, vanilie, unt, ulei, ciocolata.

Ingrediente:Tort fondant de ciocolata

Pentru blat:

  • 400 g făină obişnuită
  • 250 g zahăr brun
  • 100 g zahăr nerafinat
  • 50 g pudră de cacao de cea mai bună calitate
  • 2 linguriţe praf de copt
  • 1 linguriţă bicarbonat de sodiu
  • 1/2 linguriţă sare
  • 3 ouă
  • 142 ml smântână fermentată
  • 1 lingură esenţă de vanilie
  • 175 g unt nesărat, topit şi răcit
  • 125 ml ulei de porumb
  • 300 ml apă rece

Pentru crema fondant:

  • 175 g ciocolată amăruie, cu cel puţin 70% cacao
  • 250 g unt nesărat, înmuiat
  • 275 g zahăr pudră, dat prin sită
  • 1 lingură esenţă de vanilie

 

Mod de preparare:

Cuptorul se încălzeşte la o temperatură de 180°C.

Se ung cu unt şi se tapetează două forme de tort cu un diametru de 20 cm.

Intr-un castron mare se amestecă făina, zahărul, pudra de cacao, praful de copt, bicarbonatul de sodiu şi sarea. Se bat ouăle cu smântână şi vanilia, până se omogenizează.

Cu ajutorul unui mixer, se bate separat untul topit cu uleiul de porumb, apoi se adaugă apa şi se bate în continuare compoziţia. Se adaugă făina şi se amestecă totul cu mixerul la viteză mică. Se pun ouăle şi se amestecă din nou cu mixerul, până se obţine o compoziţie omogenă, care se toarnă în formele pregătite.

Blaturile se coc 45-50 de minute. Se lasă să se răcească 15 minute, apoi se răstoarnă pe grătar şi se lasă să stea, până se răcesc complet.

Pentru cremă se topeşte ciocolata în cuptorul cu microunde, 2-3 minute la temperatură medie. Se lasă după aceea să se răcorească.

Intr-un alt castron se bate untul, până se înmoaie şi devine cremos, se adaugă zahărul pudră strecurat prin sită şi se bate în continuare, până se obţine o pastă pufoasă şi aerisită.

Se adaugă apoi treptat vanilia şi ciocolata şi se amestecă treptat compoziţia, până devine netedă şi lucioasă.

Aproximativ un sfert din această cremă se întinde între cele două blaturi, iar cu cantitatea rămasă se îmbracă tortul, atât suprafaţa, cât şi marginile, întinzând şi netezind crema cu o spatulă de plastic.

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.