Tort festiv pentru seara de Revelion

Printeaza

Tort festiv

Acestui tort, dacă dispuneţi de timp, îi puteţi face blatul acasă, dacă nu, îl luaţi din magazin. Foile trebuie să fieTort festiv pentru seara de Revelion dreptunghiulare. Conţinutul unui borcan cu dulceaţă, după gust, frecat cu un pachet de unt, va ţine loc de cremă; puţin şerbet uşor încălzit va folosi pentru îmbrăcat tortul.

Se decorează sărbătoreşte, ca pentru Anul Nou… în florării se găsesc frunze de ilex (arbust cu frunze lucioase, ţepoase şi persistente, cu fructele ca nişte boabe roşii). Dacă nu găsiţi, în loc de fructele arbustului, puteţi folosi bombonele roşii.

Se înfig de-a lungul prăjiturii trei lumânări roşii şi frunzele de ilex, la baza lor. Veţi aduce prăjitura luminată (celelalte lumânări din sfeşnic, dacă aţi pus aşa ceva pe masă, le veţi stinge). Iată mai jos două reţete, pentru cremă şi glazură în cazul în care aveţi blatul cumpărat.

Cremă de castane cu unt

200 g unt (sau 250 gfrişcă), 250 g piure de castane, 2-3 linguri de rom, încă 250 g frişcă.

Untul şi piureul de castane se freacă spumă şi se adlaugă romul. Eventual, dacă aveţi, puteţi dizolva 2-3 foi de gelatină în puţină apă caldă. Se amestecă cu piureul de casitane, apoi la urmă, cu frişca. Se ung blaturile.

Cremă de cacao sau cafea

175 g zahăr, 2 linguri apă, 2 gălbenuşuri, 100 g unit, un praf sare şi după preferinţă: 1 lingură cu vârf cacacn sau cafea, 2 linguri nuci, migdale sau alune măciinate (caramelizate sau uşor prăjite).

Zahărul, împreună cu apa, se pune la fiert pe foc mic. După ce s-a topit zahărul, se măreşte flacăra, se lasă săi dea un clocot, până când siropul s-a legat tare. Se lasă la răicit şi se toarnă încet gălbenuşurile bătute ca pentru omleta. Se amestecă bine.

Separat se freacă untul spumă şi se amesstecă cu preparatul de mai sus, lingură cu lingură. Se ad.augă cacaua sau cafeaua şi nucile, migdalele sau alunele rmăci- nate. Se ţine la rece, apoi se foloseşte pentru tort.

Glazură pentru tort

200 g zahăr, 4 linguri de apă, sucul de la o lămâie şi 2 albuşuri.

Zahărul se topeşte în apă la foc mic. Se lasă să dea câteva clocote până se rumeneşte. Se ţine răcit, se pune în el sucul de lămâie, apoi se toarnă, bătând mereu (sau folosind mixerul), peste albuşurile spumă.

Se amestecă până se răceşte complet şi se întinde peste tort, netezind cu un cuţit cu lama lată.

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.