Tort cu ciocolata, cirese si stafide

Printeaza

Tort cu ciocolata, cirese si stafide din: ouă, făină, zahăr, unt, sare, lămâie, ciocola­tă sau cacao, unt sau margarină, cireşe, stafi­de.

Ingrediente:Tort_cu_ciocolata_cirese_si_stafide

  • 7 ouă
  • 140 g făină
  • 140 g zahăr
  • 70 g unt
  • 1 vârf de cuţit de sare
  • 1/2 lămâie

Pentru cremă:

  • 6 ouă
  • 14 linguri zahăr
  • 100 g ciocola­tă sau cacao
  • 250 g unt sau margarină
  • 200 g cireşe
  • stafi­de, după gust
  • 150 g zahăr pentru glazură

Mod de preparare:

Pentru blat, baţi albu­şurile spumă tare împreu­nă cu zahărul tos şi 1 linguriţă zeamă de lămâie. Adaugi pe rând gălbe­nuşurile mixate cu sarea, făina cernută şi untul topit, la temperatura camerei. Amesteci uşor.

Pe dosul unei forme de tort unse cu unt şi tapetate cu făină, întinzi cu cuţitul un strat de compoziţie de 5 mm.

Coci blatul la foc mediu, în cuptorul preîn- călzit, timp de 8-10 minute, îl desprinzi uşor, cu lama cuţitului şi îl laşi să se răcească. Coci pe rând 7 astfel de foi. în timp ce coci o foaie, compoziţia trebuie să stea la rece, ca să nu se lase. Nu suprapui foile, ci le păstrezi separat una de alta.

Pentru cremă, fierbi la bain-marie ouăle şi zahă­rul, amestecând cu telul în formă de pară, până când crema capătă consistenţa unei smântâni, lei crema de pe foc şi încorporezi ciocolata rasă ori cacaua.

In untul frecat spumă, încorporezi crema răcită, stafidele şi 3/4 din cireşe.

Aşezi o foaie pe un pla­tou şi o ungi cu o lingură plină de cremă. Procedezi la fel cu restul de 5 foi şi cu crema rămasă. Pentru glazură, topeşti într-o crăticioară zahărul, la foc mic. Când începe să se caramelizeze, iei vasul de pe foc şi amesteci până când se topeşte tot zahă­rul.

Incălzeşti puţin în cup­tor foaia rămasă. întinzi cu repeziciune glazura pe toată suprafaţa foii, cu aju­torul unui cuţit cu lama lată. Cu muchia unui cuţit încăl­zit şi trecut prin unt, deli­mitezi rapid feliile de tort. încălzeşti încă o dată cuţitul şi tai feliile.

Aşezi feliile obţinute deasupra tortului şi între ele ornezi cu crema răma­să şi câte o cireaşă. De jur-împrejurul tortului, ornezi cu nucă tocată mărunt şi puţin carameli­zată. îl porţionezi după ce l-ai păstrat în frigider cel puţin 3 ore.

Tort cu ciocolata, cirese si stafide

Tort_cu_ciocolata_cirese_si_stafide

Pofta buna!

1 comentariu

  1. Bianca Varlan

    vreau sa gust si eu din tortul asta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.