Tocăniţă catalană de peşte

Printeaza

Tocanita_catalana_de_peste_04Tradiţionala zarzuela de mariscos a la catalana, adică tocăniţa catalană de peşte, este o fiertură ce are în compoziţie peşte şi fructe de mare, fierte împreună în vin alb, coniac spaniol, pastă de tomate, ardei şi migdale. Tocăniţa se serveşte cu o pâine cu coaja crocantă, care va absorbi zeama.

Sosul format de ingredientele de mai sus este mult mai picant şi mai colorat decât cel întâlnit în versiunea franţuzească a tocăniţei, întrucât este asezonat şi cu boia de ardei şi şofran. Ca agent de îngroşare la zarzuela se folosesc diverse sosuri, cum ar fi romesco (un condiment cu migdale, care are în compoziţie pesmet şi ardei roşii), acesta fiind de regulă făcut într-un mojar.

Ingredientele marine tipice sunt bibanul de mare, peştele-pescar, calamarul, scoicile, midiile, creveţii şi scampi, dar puteţi folosi tot ce vi se pare mai apetisant. Pentru unele reţete este nevoie şi de nişte carne sărată, cum ar fi costiţa afumată sau chorizo, tăiat în cubuleţe. în alte reţete se pune chiar şi ciocolată!

Denumirea zarzuela desemna iniţial un fel de operă comică plină de culoare şi mişcare. Transferul denumirii asupra mâncării sugerează varietatea eclectică a ingredientelor folosite pentru prepararea ei.

Tocanita_catalana_de_peste_02

 

Tocanita catalana de peste

Ingrediente:

  • 6 linguri de masline
  • 1 ceapa mare tocata
  • 1 ardei rosu iute, tocati marunt
  • 1/2 lingurita boia de ardei afumati
  • 1 lingura frunze de cimbru proaspete
  • 1 lingurita fire de sofran
  • 3 foi de dafin
  • 3 rosii mijlocii
  • 75 ml supa de peste sau apa
  • 250 ml vin alb
  • putin otet de vin rosu
  • 500 g midii, curatate
  • 75 g cod (sau un alt soi de peste cu carnea alba si tare)
  • 100 g migdale prajite si macinata

 

Mod de preparare:

Incingeţi într-o cratiţă uleiul de măsline şi căliţi ceapa, împreună cu ardeiul iute şi usturoiul câteva minute. Adăugaţi boiaua, cimbrul, şofranul, foile de dafin şi roşiile şi lâsaţi-le să fiarbă pârtâ se îngroaşă sosul. Turnaţi supa de peşte, vinul alb şi oţetul; când începe sâ clocotească încet, adăugaţi midiile şi lâsaţi-le sâ fiarbă până se deschid toate.

Introduceţi şi peştele, împreună cu migdalele măcinate. Fierbeţi la foc mic timp de 5 minute, atât cât să se pătrundă.

Tocanita_catalana_de_peste_05

 

Tocanita_catalana_de_peste_06

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.