Tipuri de whisky scotian din Highlands-urile Orientale

Printeaza

Whisky12Bauturile alcoolice tari realizate în zona din jurul orasului Aberdeen, în regiunea Highlands-urilor  Orientale, au un corp mediu si ofera note placute dulci si de malt, cu un iz de prajit. Câteodata,  la degustare se dezvaluie arome de cereale si iz de caramel, chiar daca sunt niste whisky-uri mai  degraba seci si usor afumate.

ROYAL LOCHNAGAR

In anul 1826, James Robertson a fondat în apropierea castelului din Balmoral – rezidenta estivala a familiei regale – o distilerie pe care a numit-o Lochnagar. Distrusa de un incendiu în anul  1841, fabrica a fost reconstruita în 1845 pe malul meridional al fluviului Dee si rebotezata  New Lochnagar. In anul 1848, regina Victoria cu printul Albert si o serie de demnitari au vizitat fabrica si  au ramas cu o impresie atât de buna incat au hotarât sa o numere imediat printre furnizorii oficiali  ai Casei Regale britanice.

De atunci, distileriei i s-a pemis sa se bucure de apelativul “Regala”. Exceptionala bautura pe care o produce, cu un gust dulce, de fructe si cuiz de condimente,  este astazi folosita si pentru crearea celebrilor blended, printre care Vat 69. Exista si o versiune a  Royal H Lochnagar de 430, cu vârsta nedeclarata, cu aroma fina de cafea, condimente si fructe uscate.  Caracteristicile sale excelente l-au facut sa se bucure de definitia de „voluptuos”.

OLD FETTERCAIRN

Old Fettercairn este produs de distileria cu acelasi nume, care se afla aproape de coasta orientala a Scotiei, în regiunea cunoscuta drept Howe O’the Mearns. Apa ajunge din abundenta datorita  pârâurilor care coboara din Muntii Grampiani. O mare parte din whisky-ul produs este destinat  blended-ului, însa Fettercairn este disponibil si ca single malt. Acest whisky, de culoare galben  pal cu nuante aurii are o aroma dulce, în care se simte caramelul si ciocolata si un gust pronuntat  si armonios cu arome de cafea, miere, banana, precum si cu iz de pamânt.

GLENESK

Distileria Glenesk (sau, cum arata unele indicatoare stradale, Glen Esk) se afla la intrarea în  South Esk, în apropierea Montrose, la nord-vest de Dundee. Istoria fabricii este marcata de diferite  evenimente si numeroase schimbari de nume.

Cladirea la origine a fost facuta pentru a gazdui o fabrica  de lâna care în anul 1897 a fost remarcata de un negustor de vinuri din Dundee Acesta, dupa ce a obtinut licenta necesara, a transformat-o într-o fabrica de whisky de malt si i-a dat numele de Highland Esk  Distillery.

Câtiva ani mai târziu, un nou proprietar a rebotezat-o si i-a dat numele North Esk  Distillery. In urma unui incendiu care a facut multe pagube, fabrica a fost cumparata în anul 1938 de  Associated Scottish Distilleries, care au transformat-o într-o distilerie de whisky din cereale,  numita Montrose Distillery.

In anul 1964, fabrica s-a întors la productia de bauturi spirtoase din  malt sub eticheta Hillside, însa deja în anii saptezeci ai secolului trecut, când a devenit parte din Sanderson, a fost rebotezata Glenesk.

Productia acestui whisky hotarât si viguros a încetat în anul 1985, lasând înca în activitate departamentele fabricii care se ocupau de extractia de malt, la cererea  altor fabrici. Licenta de distilare a fost revocata definitiv în anul 1992.

Dintre selectiile propuse  de îmbuteliatorii independenti se remarca un Duncan Taylor de 20 de ani care dateaza din anul 1983.

 

 

1 comentariu

  1. Whisky-ul scotian e printre cele mai bune whisky-uri. Imi place si-l consum (in cantitati moderate) de fiecare data cand am ocazia

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.