Tipuri de unitati

Printeaza

Tipuri de unitatiRestaurantul este unitatea care îmbină activitatea de producţie culinară cu cea de desfacere (servire), oferind clienţilor o gamă variată de preparate culinare, produse de cofetărie – patiserie, băuturi, precum şi produse pentru fumători.

O definiţie a restaurantului poate fi: „ local public unde se serveşte masa, la meniu fix sau ă la carte, la preţuri afişate şi la ore fixe“.

Cuvântul „restaurant” a apărut în secolul al XVI-lea şi a desemnat mai întâi un aliment care reface (potoleşte foamea) şi în special o fiertură bogată si consistentă, capabilă să refacă forţele. Brillat-Savarin considera ca „restauratoare de forţeciocolata, carnea roşie şi consomme-ul.
La Paris, prin anul 1765, un anume Boulanger, „negustor de fierturi“, şi-a înscris sub firma sa: „Boulanger vinde alimente divine“. Acesta poate fi considerat primul restaurant în sensul modern al termenului.

Primul restaurant parizian demn de acest nume a fost cel pe care Beauvilliers 1-a fondat în anul 1782, în Rue de Richelieu, sub numele „Marea Tavernă a Londrei“. Noutatea consta în faptul că servea masa la ore fixe, pe mese individuale, preparate care erau înscrise pe o listă.

 

Restaurantul clasic oferă clienţilor o gamă variată şi bogată de preparate culinare si de băuturi.
Amenajarea şi dotarea cu mobilier şi obiecte de inventar se fac în funcţie de categoria acestuia. Serviciul se efectuează de un personal calificat pentru a satisface cele mai variate gusturi.

Restaurantul clasic oferă cele 3 mese principale ale zilei, o variantă de orar fiind: mic dejun 7-10, dejun 12-15.30, cină 18.30-23.
De asemenea, se oferă condiţii recreativ-distractive (orchestră, program, solişti vocali, dans etc.).

Pentru unităţile de lux, se recomandă ca personalul de servire, în special şefii de sală şi ospătarii, să fie de sex masculin.
Restaurantul specializat oferă un sortiment specific de preparate culinare şi băuturi. Dintre aceste unităţi putem enumera:

Restaurant vânătoresc, specializat în desfacerea preparatelor culinare din vânat şi băuturi care se asociază cu acestea. Dotările şi decoraţiunile interioare ale acestor localuri sunt specifice (blănuri de animale, păsări împăiate, arme, tablouri cu scene de vânătoare etc.).

Restaurant pescăresc, specializat în pregătirea şi desfacerea preparatelor culinare din peşte şi băuturi care se asociază cu preparatele respective.

In salon se regăsesc ustensile şi accesorii specifice pescuitului. De asemenea, în unele unităţi pot exista bazine cu peşte viu din care clienţii îşi aleg exemplarul dorit care va fi preparat şi servit.

Restaurantzahana“, specializat în pregătirea şi servirea preparatelor la grătar, în tot timpul zilei (specialităţi de porc, vacă, berbec, batal, miel, precum şi organe: ficat, rinichi, creier, splină, inimă, momite, măduvioare,fudulii etc.).

Specific acestor unităţi este prezentarea sortimentelor respective în vitrine sau în „platoul de prezentare”, adus de ospătar la masă, la început. Gama sortimentală mai poate cuprinde ciorbă ‘de burtă şi tuslama, soteuri, tochitură, salate asortate de sezon, murături. Se oferă şi băuturi alcoolice (aperitive, vinuri) şi nealcoolice.

Restaurant dietetic, specializat în preparate dietetice (bucătarii au practică în acest sens, fiind asistaţi de un cadru medical). Se oferă ape minerale medicinale şi de masă. în aceste unităţi nu se fumează.

Restaurant lacto-vegetarian, specializat în pregătirea şi servirea preparatelor din lapte şi derivatele acestuia, orez, legume, paste făinoase, dulciuri de bucătărie. Se oferă băuturi nealcoolice. De asemenea, nu se fumează.

Restaurant pensiune, care oferă meniuri la preţuri accesibile. Mai poate fi denumit şi „familial”, personalul de producţie şi servire fiind din aceeaşi familie. Se oferă băuturi nealcoolice. Se întâlnesc, de regulă în staţiuni turistice, precum şi în unităţile incluse în turismul rural.

Restaurantul cu specific (temă) este o unitate de alimentaţie care oferă clienţilor un sortiment „specific” de preparate şi băuturi alcoolice şi nealcoolice. Construcţia, dotarea şi sortimentul oferit trebuie să reprezinte obiceiuri gastronomice locale sau naţionale. Dintre unităţile cu specific se pot menţiona:

Restaurantul cu specific local oferă preparate din anumite zone ale unei ţări sau este un tip de unitate tradiţională: crama, coliba, sura etc.

Pentru construirea acestora se folosesc materiale, specifice regiunii respective: piatra, lemnul, bolovanii de râu, cărămida, şindrila, ţigla, stuful, răchita etc.

De asemenea, unităţile menţionate se disting prin gama sortimentală de preparate culinare oferită, prin dotările interioare şi obiectele de inventar de servire, având specific local, precum şi prin ţinuta personalului de servire (port popular local sau costumaţie de daci, haiduci etc.). Turiştilor li se oferă program folcloric sau taraf de lăutar, specifice zonei.

Crama este unitatea plasată de regulă în subsolul şi demisolul vechilor clădiri, dar se poate şi în cele noi, chiar la nivelul solului. Specific este servirea vinurilor la cană sau carafă de ceramică, dar se pot servi şi cele îmbuteliate. Predomină preparatele la grătar, dar şi unele specifice: tochitură, pui la ceaun, servite în vase de lut sau farfurii de ceramică. Uniforma de lucru este de asemenea cu motive populare specifice zonei. Programul muzical este adecvat unităţii, în special taraf de muzică populară.

Restaurantul cu specific naţional oferă o gamă variată de preparate tradiţionale ale unor naţiuni (restaurant chinezesc, arăbesc, turcesc, italienesc, mexican etc.). Băuturile alcoolice sunt, de asemenea, specifice ţărilor respective. Decoraţia interioară, dotarea cu obiecte de inventar de servire, fondul sau programul muzical, ţinuta de prezentare a personalului de servire sunt specifice ţărilor de origine.

Braseria poate fi amplasată în cadrul unui hotel sau independentă. Aceasta pune la dispoziţia clienţilor, în tot timpul zilei, preparate culinare, de cofetărie-patiserie, băuturi alcoolice şi nealcoolice. Dacă în hotel nu există spaţiu special pentru servirea micului dejun, acesta se oferă în braserie.

Berăria se caracterizează prin desfacerea berii la aparat. Aceasta se serveşte tradiţional la halbă, dar se poate servi şi la pahar special. Se oferă prin excelenţă preparate la grătar, specialităţi de zahana, pateuri, crenvurşti, diverse gustări reci sau calde etc., precum şi un sortiment restrâns de băuturi alcoolice şi nealcoolice.

Pub-ul este o unitate modernă de alimentaţie din ţările anglo-saxone, întâlnită tot mai frecvent şi în alte ţări din Europa. Cuvântul este prescurtarea expresiei „public house” (local public).
în anumite saloane („private bar“) se întâlnesc obişnuiţii casei, cei care o frecventează constant, iar în acest caz are caracter de club particular.

Barul de zi este amplasat în holul hotelului, la piscina sau chiar la etajele superioare, în funcţie de capacitatea acestuia, şi se adresează, de regulă, numai clienţilor proprii. Se oferă o gamă variată de băuturi alcoolice şi nealcoolice, simple sau în amestec, din producţia internă şi din import, un sortiment restrâns de gustări specifice, produse de cofetărie-patiserie, îngheţată, fructe.
Poate fi, de asemenea, amplasat în holul marilor restaurante independente sau ca unitate distinctă.

Pizzeria este unitatea în care se pregăteşte şi se serveşte preparatul specific bucătăriei italiene, pizza. In incinta unităţii se poate afla cuptorul (electric sau cu gaze), la care se pregăteşte preparatul respectiv. Serviciul se face prin ospătari, la mese sau direct la tejgheaua-bar (tip „snack“), de către bucătar sau barman.Se oferă vinuri la pahar, bere şi băuturi nealcoolice.

Cafeneaua este unitatea de alimentaţie in care servirea cafelei si a diferitelor bauturi pe baza de cafea si nu numai. De asemenea, se oferă băuturi alcoolice fine, răcoritoare, specialităţi de cofetărie-patiserie, îngheţată. Serviciul se efectuează prin ospătari, iar în anumite unităţi, cafeaua turcească se prepară la nisip, în sală, la vedere.In Franţa acest tip de local se numeşte cafe, denumire preluată în aproape toate ţările europene, varianta anglo-americană fiind coffee-shop.

Ceainăria este specializată în servirea ceaiului şi a infuziilor de plante medicinale. Dotarea şi personalul sunt similare cu cele ale uniii bar de zi, dar totul strict delimitat la servirea acestei băuturi.

 

 

Incoming search terms:

  • ce inseamna unitati de servire
  • https://www restaurantedelux ro/tipuri-unitati html

3 comentarii

  1. Ce vechi e articolul asta

  2. Nu chiar atat de vechi! Interesante informatii!

  3. Foarte tare

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.