Terină de foie gras
PrinteazaTerină de foie gras
- 600 g de foie gras
- 7 g sare fină
- 2 g de piper
- 1 lingură de amestec din quatre-epices (piper, nucşoară, cuişoare şi ghimbir/scorţişoară)
- praf de nucşoară rasă (facultativ)
- 10 cl armagnac sau coniac
Mod de preparare:
Scoateţi foie gras din frigider cu cel puţin două ore înainte, pentru a ajunge la temperatura potrivită astfel încât să fie manevrat fără a se fărâmiţa. Clătiţi-l pentru a îndepărta eventualele urme de sânge. Tamponaţi.
Distanţaţi cu grijă cei doi lobi, pentru a scoate nervii: trageţi nervii cu atenţie, fără a-i rupe, cu ajutorul unui vârf de cuţit. Puteţi face incizii pentru a repera traiectoria venelor şi a nervilor. Separaţi cei doi lobi, dacă nu aţi făcut-o înainte.
Amestecaţi bine într-un bol sarea, piperul, condimentele, nucşoara şi armagnac-ul pentru a pregăti o marinată. Puneţi lobii într-o strachină şi, cu ajutorul unei pensule, acoperiţi-i bine, timp de 5 minute, pe toate feţele cu marinată, pentru a se impregna. Acoperiţi recipientul şi puneţi la frigider peste noapte.
Scoateţi ficatul din frigider cu 2 ore înainte de a prepara pasta. Aşezaţi lobii într-un vas, începând cu cel mai mare (cu partea convexă deasupra), tasând cât de mult posibil pentru a nu lăsa goluri.
Incălziţi, în prealabil, cuptorul la 110°C. Daţi apa în clocot. Când cuptorul este la temperatura dorită, puneţi vasul în mijlocul unul vas termo- rezistent, umpleţi vasul cu apă în fierbere până la jumătate şi fierbeţi la bain-marie timp de 50-60 de minute.
Lăsaţi vasul să se răcească. Când ajunge la temperatura camerei, puneţi-l în frigider acoperit cu capac sau cu folie şi lăsaţi-l să se odihnească cel puţin 24 de ore înainte de servire.
Pofta buna!
Incoming search terms:
- terina de foie gras
- terina de foie gras reteta