Telina gratinata cu cartofi si parmezan

Printeaza

Telina gratinata cu cartofi si parmezan din: unt, ceapa, zahar, lapte, nucşoară, usturoi, cimbru, smantana, telina, cartofi, parmezan.

Telina_gratinata_cu_cartofi_si_parmezan

Ingrediente:

  • 50 g de unt, plus extra pentru uns
  • 2 cepe mari, tăiate în jumătăţi şi feliate subţire
  • 1 linguriţă de zahăr
  • 500ml de lapte
  • 1 vârf de nucşoară măcinată
  • 2 căţei de usturoi, tocaţi fin
  • 5 fire de cimbru, tocate
  • 300ml de smântână pentru gătit
  • 1 ţelină (circa 450g), curăţată de coajă
  • 1,25 kg de cartofi de mărimi egale
  • 50 g de parmezan ras fin

Mod de preparare:

Incinge cuptorul la 180°C şi unge cu unt un vas termorezistent de circa 35 x 24cm. Topeşte untul într-o tigaie nonaderentă, adaugă ceapa şi căleşteo 10 minute, amestecând frecvent, până când se înmoaie şi începe să-şi schimbe culoarea.

Presară pe ea sare, piper şl zahărul, amestecă din nou, apoi mai las-o 5-10 minute, până când devine aurie. între timp, încălzeşte laptele cu nucşoara, usturoiul, cimbrul, sare şi piper.

Când laptele începe să fiarbă, încorporează smântână şi stinge focul.

Taie ţelină în sferturi, apoi feliaz-o subţire şi aranjează feliile pe fundul vasului . termorezistent. Toarnă peste ele jumătate din sosul cu lapte, apoi întinde un strat de ceapă călită.

Feliază subţire capetele cartofilor, punând deoparte mijlocul. Aşază feliile de cartofi în vas, apoi feliază subţire secţiunile centrale puse deoparte şi aranjează-le frumos deasupra. (Tăind astfel cartofii vei avea; la suprafaţă, felii de mărimi egale).

Toarnă restul de sos peste legume, presară parmezanul ras şi coace mâncarea 1 oră şi 30 de minute, până când un cutit pătrunde cu uşurinţă prin straturile gratinului. Lasă-l să se răcească 10 minute înainte de a-l servi, pentru a permite cartofilor să absoarbă sosul cremos.

Telina gratinata cu cartofi si parmezan

Telina_gratinata_cu_cartofi_si_parmezan

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.