Tarta de mere cu sos dulce-acrisor de coacaze si smantana

Printeaza

Tarta de mere cu sos dulce-acrisor de coacaze si smantana din: mere, gelatină, amidon, coacăze, scorţişoară, vanilie, rom, iaurt/smântână, zahăr, coaja rasă de lămâie, zahăr pudră, făină, unt (margarină), ou, zahăr vanilat,  praf de copt, oţet, sare.

 

Ingrediente:Tarta_de_mere_cu_sos_dulce_acrisor_de_coacaze_si_smantana

  • 3 – 4 mere
  • 2 plicuri de gelatină
  • 2 linguri de amidon
  • 100 g coacăze
  • scorţişoară
  • vanilie
  • rom
  • 2 linguri iaurt/smântână
  • 4 linguri de zahăr pentru mere
  • coaja rasă de lămâie
  • 50 g zahăr pudră

Pentru aluat:

  • 1/2 kg făină
  • 250 g unt (margarină)
  • 1 ou
  • 2 plicuri zahăr vanilat
  • 5 linguri zahăr (300 g zahăr)
  • 1 praf de copt stins în oţet
  • un praf de sare
  • 2 linguri iaurt/ smântână

Pentru sos:

  • 2 linguri de amidon alimentar
  • 1 lingură zahăr pudră
  • 100 g coacăze
  • 2 linguri smântână
  • 10 linguri apă

 

 

Mod de preparare:

Cerni făina şi adaugi peste ea untul, stingi praful de copt cu oţet şi îl adaugi şi pe acesta.

Adaugi zahărul vanilat şi cantita­tea de zahăr şi frămânţi. Pui şi un praf de sare, adaugi smântână, şi începi să frămânţi.

După ce frămânţi bine, astfel încât toate ingredien­tele să fie încorporate, aşezi aluatul în forma de tartă.

Intinzi aluatul, inclusiv pe marginile laterale (grosimea va trebui sa fie cam de 0.5 cm), după care, cu o furculiţă, perforezi alua­tul pentru a ieşi aerul.

Dai tarta la copt circa 10 minute, iar primele 5 minute o laşi la foc iute, următoarele la foc mic.

Intre timp, treci la tăie­rea merelor felii subţiri ( nu le cureţi de coajă, dar le scoţi cotoarele), peste care adaugi scorţişoara, esenţă de vanilie şi rom şi 2-3 linguri de zahăr.

Laşi să stea deoparte circa 10 minute. Feliile de măr, le aşezi, formând un model de solzi de peşte (ca în imaginile alăturate).

După ce au trecut cele 10 minute, scoţi tava de la cuptor şi aşezi feliile de mere.

Pui şi câteva coacăze roşii, precum şi coaja de lămâie rasă şi mai adaugi 1-2 linguri de zahăr (mai poţi pune miere), după care dai forma la cuptor timp de 40 de minute.

Pregăteşti gelatina, conform indicaţiilor de pe pachet.

Eu am pus 2 pacheţele de gelatină, 1 1/2 lingură de zahăr, 1/2 lămâie (sucul) şi circa 10-12 lin­guri de apă.

Pui gelatina pe foc circa 1 minut (prepari gelatina când te pregăteşti să scoţi tarta din cuptor).

Când tarta este fierbinte, o ungi cu gelatină, pentru a prinde un luciu deosebit.

Tot atunci presari tarta cu un pic de zahăr pudră. Pentru pre­pararea amidonului respecţi indicaţiile de pe pachet: pui amidonul, adaugi zahărul pudră, completezi cu 10 linguri de apă şi dai pe foc.

Amesteci în permanenţă cu telul, amidonul trebuie adus la punctul de fierbere, dacă nu, vei avea arsuri la stomac când îl vei consuma.

Laşi pe foc până se leagă bine, după care laşi amidonul să se răcească, până când poţi pune mâna pe vas.

Când s-a răcit vasul, adaugi coa­căzele şi amesteci bine. Această compoziţie o adaugi peste smântână şi amesteci bine.

Tarta de mere cu sos dulce-acrisor de coacaze si smantana

Tarta_de_mere_cu_sos_dulce_acrisor_de_coacaze_si_smantana

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.