Tarta de Craciun
PrinteazaTarta de Craciun din: unt sau margarina, zahar, oua, faina, drojdie, cacao, sare, lapte.
- 150 g unt sau margarină
- 300 g zahăr pudră
- 5 ouă
- 350 g făină
- 2 1/2 linguriţe drojdie uscată
- 50 g cacao
- 1/2 linguriţă sare
- 10 linguri lapte
Mod de preparare:
Freci untul cu zahărul, adaugi ouăle bătute separat, făina cernută, drojdia, cacaua şi sarea.
Diluezi cu laptele (aluatul trebuie să fie moale, fără să curgă).
Repartizezi aluatul în două forme pătrate identice (sau coci de 2 ori sau foloseşti o formă de copt mai mare) şi tapetezi cu hârtie de copt.
Coci blatul în cuptor la foc potrivit circa 30-40 de minute pentru 2 prăjituri sau timp de 1 oră pentru una singură.
Umpli prăjitura a doua zi după ce o tai în două (orizontal) sau în patru dacă ai copt-o pe toată.
Umpli prăjitura cu cremă de unt sau de lămâie şi cu gem de caise (alternativ).
Imbraci prăjitura într-o glazură de ciocolată făcută astfel: topeşti în 2 linguri de apă, în baie de apă, 50 g de ciocolată şi adaugi 175 g zahăr tos dizolvat în 2 linguri de apă sau de sirop de portocale, fără a-l fierbe.
In timpul în care pregăteşti glazura, dai prăjitura la rece.
Când s-a răcit, dar nu e complet întărită, decorezi prăjitura cu figuri amuzante (Moş Crăciun, crenguţe de brad etc) din crema cu care aţi umplut-o, din glazură sau din jeleuri colorate.
Pofta buna!