Tarta cu mere tatin

Printeaza

Tarta cu mere tatin din: mere, zahar, scortisoara, unt, faina, sare, grasime, apa.

Ingrediente:Tarta cu mere tatin

  • 2 kg mere Golden
  • 65 g zahăr, plus 90 g
  • 1 linguriţă scorţişoară, opţională
  • 25 g unt înmuiat, plus 75 g unt topit

Pentru aluat:

  • 65 g făină
  • 1 lingură zahăr tos
  • 1/2 linguriţă sare
  • 50 g unt rece
  • 40 g grăsime vegetală pentru copt, răcită
  • 2 1/2 până la 3 linguri apă rece

 

Mod de preparare:

Când se măsoară cantitatea de făină, se ia cu cana de măsurat direct din recipientul în care se păstrează făina. Cana se umple cu vârf; nu se agită cana, nu se îndeasă făina până la fundi cănii.

Se nivelează surplusul de făină cu un cuţi astfel încât cantitatea să ajungă exact până la marginea cănii. Se dă prin sită abia după ce a fost măsurată cantitatea necesară.

Cuptorul se încălzeşte la 190°C.

Merele se taie în sferturi, se scot sâmburii şi se curăţă de coajă. Se taie în felii lungi, cu o grosime de 2,5 mm. Se tăvălesc într-un castron în 65 g zahăr şi opţional scorţişoară.

La final trebuie să umpleţi cu ele aproximativ 10 câni.

Se unge cu untul înmuiat un vas rotund de copt, cu un diametru de 23-25 cm şi o adâncimi de 5-6 cm. Jumătate din cantitatea de zahăr rămasă se presară pe fundul vasului, iar deasupra se aranjează o treime din cantitatea de mere.

Se stropesc cu o treime din untul topit. Se adaugă jumătate din cantitatea de mere şi cea de unt rămasă, apoi din nou un strat de mere şi unul de unt. Restul de zahăr se presară deasupra.

Pentru aluat, se amestecă într-un castron făina, zahărul şi sarea, adăugând apoi untul şi grăsimea vegetală.

Grăsimea şi făina se freacă rapid cu vârfurile degetelor, până când grăsimea este mârunţită în bucăţele de dimensiunea unor fulgi de ovăz. Se adaugă apa si se amestecă rapid aluatul într-o masă compactă.

Aluatul trebuie să fie legat şi să cedeze la apăsare, nu are voie să fie lipicios.

Se întinde o foaie cu o grosime de 2,5 mm. Se taie un cerc de dimensiunea marginii vasului de copt. Se aşazâ peste mere, iar marginile aluatului se răsfrâng în interior. Se fac 4-5 înţepături cu o lungime de aproximativ 2,5 mm în aluat.

Tarta se coace la cuptor 45-60 de minute.

Dacă aluatul începe să se rumenească prea repede, se acoperă cu folie de aluminiu. Tarta se verifică înclinând vasul: dacă lichidul care se adună între aluat şi marginea vasului este un sirop maro gros e coaptă.

Tarta se răstoarnă pe un platou. Dacă merele nu sunt brun roşcate, se presară zahăr pudră din abundenţă şi se mai lasă tarta câteva minute la cuptor, până se caramelizează suprafaţa.

Tarta se păstrează la cald, până în momentul servirii.

Se serveşte cu un castron de frişcă.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.