Tarta cu lamaie, smantana si migdale

Printeaza

Tarta cu lamaie, smantana si migdale

Lămâia este un ingredient ideal pentru umplerea unei tarte sau a unor tartelete.Tarta cu lamaie, smantana si migdale

O tartă franţuzească clasică au citron constă dintr-un pate sablee (aluat sfărâmicios, „nisipos”) umplut cu un amestec de suc de lămâie, coajă rasă de lămâie, zahăr şi ouâ. Pentru această tartă, aluatul se poate coace parţial apoi se umple cu crema de lămâie şi se coace în continuare. De asemenea, se poate coace în întregime dinainte şi se umple apoi cu crema gătită pe plită. Tarta poate fi decorată cu lămâi confiate şi frişcâ.

Pentru aluat:

  • 125 g migdale
  • 150 g făină obişnuită
  • 3 linguri zahăr
  • 1/4 linguriţă sare
  • 65 g unt nesărat, răcit, tăiat în bucăţele de 1 cm 2 sau mai multe linguri de apă foarte rece

Pentru umplutură:

  • 175 ml suc proaspăt de lămâie
  • 2 linguriţe coajă de lămâie, rasă fin
  • 90 g zahăr
  • 3 linguri smântână fermentată
  • 4 ouâ
  • felii de lămâie (opţional)

 

Mod de preparare:

Tocaţi migdalele mărunt într-un robot de bucătărie. Adăugaţi făina, zahărul, sarea si amestecaţi în robot. încorporaţi untul, şi amestecaţi până se obţin cocoloaşe. în timp ce robotul funcţionează, adăugaţi apa foarte rece, câte o lingură o dată, ingredientele se amestecă până se formează cocoloaşe umede. Luaţi o bilă din aluat şi daţi-i forma unui disc. înveliţi-o în folie de plastic şi lăsaţi totul la rece cel puţin 1 oră, cel mult 1 zi.

Incălziţi cuptorul la 190°C. întindeţi aluatul pe o suprafaţă presărată cu făină, într-o foaie rotundă cu un diametru de 30 cm. Aşezaţi foaia de aluat într-o formă de tartă de 23 cm, cu margini detaşabile. înţepaţi aluatul cu o furculiţă. Daţi 20 de minute la congelator, apoi la cuptor 30 de minute, până devine auriu. Scoateţi din cuptor şi se lasă la răcit pe un grătar, 15 minute.

Intre timp, bateţi cu telul, într-un castron, sucul de lămâie cu coaja de lămâie şi zahărul, până se omogenizează. Adăugaţi smântână, apoi ouăle, câte unul pe rând, amestecând cu telul continuu, până obţineţi o pastă omogenă.

Turnaţi acest amestec peste foaia de aluat răcit Tarta se coace până se leagă umplutura. Lăsaţi tarta să se răcească în formă, aşezată pe un grătar, apoi daţi-o la frigider, până se răceşte complet, aproximativ 2 ore. Tarta se ornează, după preferinţe, cu felii de lămâie. Se taie în felii şi se serveşte.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.