Tartă cu bezea, merişoare şi portocale

Printeaza

Tartă cu bezea, merişoare şi portocale din: unt, faina, zahar pudra, galbenusuri, merisoare, amidon, zeama de lamaie si zeama de portocale.

Ingrediente:

pentru aluat:

  • 140 g unt rece, taiat cuburi
  • 250 g faina, plus extra pentru presarat
  • 100 g zahar pudra
  • 2 galbenusuri

pentru umplutura:

  • 250 g de merisoare proaspete sau congelate
  • 3 linguri de amidon
  • zeama de la 1 lamaie
  • zeama de la 2 portocale
  • 100 g zahar
  • 85 g de unt, taiat cuburi
  • 3 galbenusuri 1 ou intreg

pentru bezea:

  • 4 albusuri
  • 200 g zahar
  • 2 lingurite de amidon

 

Mod de preparare:

Pentru aluat, mixează untul şi făina într-un robot de bucătărie până obţii o consistenţă sfărâmicioasă, apoi adaugă zahărcil. Amestecă gălbenuşurile cu 2 linguriţe de apă rece şi, în timp ce robotul este în funcţiune, toarnă lichidul pentru a închega aluatul. Dacă nu se leagă, mai adaugă 1-2 linguriţe de apă.

Scoate aluatul pe o suprafaţă presărată cu făină şi modelează-l sub forma unui disc, apoi întinde-l suficient pentru a-l aşeza într-o formă de tartă cu diametrul de 23 cm, cu fundul detaşabil. Lasă aluatul să atârne peste marginile formei şi înţeapă-l din loc în loc cu o furculiţă. Dă la rece timp de 30 de minute.

Incinge cuptorul la 200°C/gaz 6. Pune peste aluat o hârtie de copt, adaugă boabe de fasole şi coace în orb 15 minute, îndepărtează cu grijă hârtia de copt şi fasolea, apoi mai coace 10 minute, până când aluatul devine auriu şi capătă o textură crocantă. Scoate tarta din cuptor şi taie marginile (surplusul de aluat) cu ajutorul unui cuţit ascuţit. Acest lucru se poate face cu o zi înainte. Modifică temperatura cuptorului la l80°C/gaz 4.

In timp ce se coace aluatul, pregăteşte umplutura. Pune merişoarele într-o cratiţă mică, pe foc mediu, împreună cu 2 linguri de apă, şi lasă-le să fiarbă 15 minute, până devin ca un piure. Pasează-le într-o strecurătoare, deasupra unui bol. îndepărtează seminţele şi pieliţele.

Pune amidonul într-o crăticioară, toarnă zeama de lămâie şi cea de portocale, apoi amestecă totul până când compoziţia devine fină, cremoasă. Adaugă zahărul şi piureul de merişoare, pune cratiţa pe foc mic şi las-o până când compoziţia clocoteşte şi se îngroaşă, amestecând încontinuu. Dă cratiţa la o parte de pe foc şi încorporează untul, până când se topeşte. Adaugă gălbenuşurile şi oul întreg în crăticioară, bate-le bine şi pune-le pe foc mediu. Continuă să amesteci viguros încă 5 minute, până când compoziţia se îngroaşă, la de pe foc şi lasă deoparte.

Intre timp, prepară bezeaua. Pune albuşurile într-un bol mare şi bate-le până obţii o compoziţie fermă. Incorporează treptat jumătate din cantitatea de zahăr, mixând după fiecare lingură adăugată, până se formează vârfuri tari. Adaugă amidonul şi restul de zahăr şi mai mixează până când bezeaua capătă un aspect lucios.

Toarnă umplutura peste aluatul de tartă. Foloseşte o lingură pentru a forma un contur de bezea pe marginile tartei, cât abia să atingă aluatul, şi toarnă restul de bezea în centru. Apoi întinde-o astfel încât să acopere complet umplutura. Dă-o la cuptor 18-20 de minute, până când bezeaua devine crocantă şi uşor aurie. Lasă tarta să se odihnească în formă 30 de minute, înainte de a o servi.

Tartă cu bezea, merişoare şi portocale

Pofta buna!

 

2 comentarii

  1. nu stiu daca gasesc merisoare ca sa fac tarta cu bezea si portocale

  2. Foarte bine arata

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.