Susanul – condimentul magic
PrinteazaSusanul provine din India, Indonezia, Africa ţi China peste un element valoros si important din sertarul cu mirodenii al oricărui bucătar.
Susanul este folosit atât pentru seminţe, cât şi pentru ulei. Era utilizat în Egipt, eu 5.000 de ani în urmă, şi există dovezi potrivit cărora ar fi fost cultivat în India, în scop comercial, chiar din 1600 Î.H.
Susanul creşte cel mai bine în zonele călduroase cu sol nisipos. Uleiul din seminţele de susan este extras şi îmbuteliat ca mirodenie.
Din seminţele măcinate se obţine o pastă cu un gust puternic, numită tahini, care reprezintă un ingredient important în reţetele de hummus. In bucătăria grecească, din pastă se prepara halvaua, un desert servit de obicei la cafea.
Seminţele de susan mai sunt presărate pe pâine, prăjituri şi alte produse de patiserie, sau sunt amestecate cu zahăr ars şi lăsate să se usuce, formând batoanele de susan.
Seminţele prăjite merg la sosurile de legume sau de brânză, pot fi folosite în locul pâinii pentru plăcinta cu peşte sau se pot adăuga la supe şi salate, pentru consistenţă.