Stridiile – Totul despre stridii

Printeaza

Unele dintre cele mai apreciate fructe de mare, stridiile sunt cultivate in climate foarte variate, in intreaga lume. In Anglia secolului XIX, sa mananci stridii era un semn sigur de saracie lucie. In Londra descrisa de Charles Dickens, daca ajungeai sa mananci la batranete stridii, insemna ca intr-adevar ai ajuns la sapa de lemn.Stridiile

Astazi, stridiile sunt foarte scumpe, valoarea lor fiind dictata in parte de investitia mare necesara pentru crearea unei ferme, dar si de buna reputatie gastronomica de care se bucura aceste scoici.

Stridiile sunt niste moluste de apa sarata cu doua valve, care se fixeaza pe o suprafata tare, de obicei pe o stanca si filtreaza zeci de litri de apa sarata in fiecare zi pentru a-si lua hrana de care au nevoie.

Ele au numerosi pradatori naturali, motiv pentru care culegerea stridiilor salbatice nu renteaza din punct de vedere economic.

In schimb, stridiile pot fi usor crescute in ferme, fixandu-se pe placi sau pe franghii, deoarece aici sunt protejate impotriva pradatorilor pana ajung la maturitate.

Stridii_08

Exista mai multe specii de stridii. Stridia europeana (Ostrea edulis) este probabil specia cea mai cunoscuta in nord-vestul Europei, pe coastele Oceanului Atlantic si ale Marii Nordului.

In Marea Britanie, cea mai cautata este specia de stridii Belon, cunoscuta in Anglia si Irlanda si sub numele native.

In secolele XIX si XX, stridiile se consumau in general gatite, fiind unul dintre ingredientele folosite pentru prepararea unor feluri de mancare sofisticate, precum scoicile Rockefeller, dar si in tot felul de tocanite si tarte.

Stridii_12

In secolul XXI ele se servesc pe o jumatate de cochilie, aranjate in duzini sau jumatati de duzina, stropite doar cu putin suc de lamaie si cateva picaturi de sos tabasco.

In Irlanda stridiile se servesc de regula alaturi de un pahar de Guinness sau un alt fel de bere de malt.

Sos Mignonette:

  • 125 ml otet de vin alb
  • 1 lingura boabe de piper alb macinat mai mare
  • 2 linguri ceapa salota, tocata marunt sare dupa gust

 

Mod de preparare:

Puneti otetul intr-un castron potrivit, adaugati celelalte ingrediente si amestecati-le laolalta.

Raciti bine amestecul, apoi serviti-l cu stridii proaspete, in cochilii.

Stridii

Stridiile

 

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.