Stilton
PrinteazaStilton
Stilton este cea mai îndrăgită brânză cu mucegai din Anglia. Nu poate fi fabricată decât în comitatele Nottinghamshire, Derbyshire sau Leicestershire.
A primit numele satului Stilton, în care un han din secolul XVIII, numit Bell Inn, a devenit celebru pentru vânzarea sa.
Fabricată din lapte de vacă şi având un mucegai din aceeaşi cultură de penicilină cu care se fabrică şi brânza Roquefort, Stilton este lăsată la maturat cam patru luni, până formează o crustă tare, maronie şi zgrunţuroasă. în interior, brânza este străbătută de o reţea complicată de vinişoare albastre-verzui de mucegai. Cropwell Bishop şi Colston Bassett sunt două dintre cele mai apreciate mărci de brânză Stilton.
In Marea Britanie, Stilton este în mod tradiţional servită de Crăciun, atunci când brânzeturile ajung la maturitate deplină. La masă este acompaniată de un pahar de vin de Porto.