Sparanghel cu creveti la gratar cu sos rouille

Printeaza

Sparanghel cu creveti la gratar cu sos rouille din: tulpini de sparanghel, ulei de masline, creveti, coaja de lime, zeama de lime, frunze de busuioc, frunze de salata, ou, otet de vin alb, mustar de dijon, ulei, usturoi, pudra de cayenne si sofran.

Ingrediente:Sparanghel_cu_creveti_la_gratar_cu_sos_rouille

  • 40 tulpini de sparanghel
  • 4 linguri ulei de masline, plus extra pentru uns
  • 800 g de creveti mari cruzi, proaspeti sau decongelati
  • coaja rasa si zeama de la 1 lime
  • 1 maa frunze de busuioc, rupte
  • 3 maini frunze tinere de salata, pentru servire

pentru sosul rouille:

  • 1 ou
  • 2 lingurite otet de vin alb
  • 1/2 lingurita mustar de Dijon
  • cate 100 ml ulei de masline si ulei de floarea soarelui
  • 1 catel de usturoi
  • 1/2 lingurita pudra de cayenne
  • 1 varf de cutit de sofran

 

Mod de preparare:

Curăţă sparanghelul de partea lemnoasă. Pune câte 4-5 tulpini de sparanghel pe câte două beţe scurte de frigărui (dacă foloseşti frigărui din lemn, înmoaie-le cel puţin 30 minute), unge-le cu ulei de măsline şi asezonează-le. Curăţă creveţii, dar păstrează cozile. Crestează-i de-a lungul spatelui, pentru a îndepărta intestinul negru. Clăteşte-i şi usucă-i folosind un prosop de hârtie.

Pentru sosul rouille, pune oul, oţetul şi muştarul în vasul unui blender vertical. Asezonează şi adaugă tot uleiul. Mixează încet până când obţii un sos similar cu maioneza. Pune usturoiul, pudra de cayenne, şofranul şi puţină sare într-un mojar şi amestecă, folosind pistilul, până când obţii o pastă omogenă. Toarn-o peste sos şi amestecă bine.

Frige sparanghelul pe grătar 3-4 minute, timp în care întoarce-l doar o singură dată pe partea cealaltă. Incinge jumătate din cantitatea de ulei într-o tigaie mare (preferabil tot pe grătar, daca este posibil). Adaugă creveţii şi lasă-i să se pătrundă câteva minute, până devin roz uniform. Adaugă coaja rasă, zeama de lămâie şi uleiul rămas. Asezonează totul şi ţine pe foc până când atinge punctul de fierbere.

Aşază câte 4-5 tulpini de sparanghel (în funcţie de câte au fost pe setul de frigărui) pe o farfurie. Lângă sparanghel, pune câteva frunze de busuioc şi salată. Adaugă creveţii peste salată şi stropeşte-i cu sosul rămas în tigaie. Serveşte împreună cu sosul rouille.

Sparanghel cu creveti la gratar cu sos rouille

Sparanghel_cu_creveti_la_gratar_cu_sos_rouille

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.