Salata de cartofi cu sos de cartofi

Sos maioneza

Sos maioneza  Ingrediente: 3 gălbenuşuri 300 g ulei 1 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet sare     Mod de preparare: Se pun gălbenuşurile într-un castron, cu zeama de lămâie şi un praf de sare. Se freacă cu o lingură de lemn sau se bat cu telul până ce gălbenuşurile sunt bine amestecate. Apoi se […]

Sos de maioneza cu frisca

Sos maioneza cu mustar

Sos maioneza cu mustar  Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet sare   Mod de preparare: Se amestecă de la început muştarul cu ouăle. Se lucrează ca şi maioneza simplă. Şi la această maioneză se poate adăuga, când este gata, o lingură de smântână de fiecare […]

Sos de roşii cu busuioc

Sos de roşii cu busuioc

Sos de roşii cu busuioc din: pasta de tomate, praf de usturoi, busuioc, concetrat de rosii, iaurt, plante aromatice de provence, busuioc, sare, piper. Ingrediente: 400 g de pastă de tomate 3 linguriţe de praf de usturoi 2 linguri de busuioc uscat 1 lingură concentrat de roşii 1 iaurt cu 0% grăsime 2 vârfuri de […]

Ketchup

Sos de roşii a la bolognaise

Sos de roşii a la bolognaise  Ingrediente: 8 roşii frumoase 3 si 1/2 linguri de ulei de măsline 150 g de feliuţe de slănină 400 g de carne de vită tocată 4 cepe tocate 4 căţei de usturoi, tocaţi 100 g de ciuperci de Paris mărunţite ‘5 linguriţe de pastă de roşii 15 cl de […]

Peste in sos rosu

Sos de sardele

Sos de sardele Ingrediente: 50 g sardele 2 linguri ulei o linguă otet o linguriţă muştar   Mod de preparare: Tocăm fileuri de sardele şi le amestecăm cu puţin muştar şi cu vinegretă pregătită din oţet şi ulei.   Pofta buna!  

Sos de vişine

Sos de vişine

Sos de vişine Ingrediente: 500 g vişine 25 g unt 1 lingură făină 2 ceşti zeamă de carne 2 linguri smîntînă zahăr sare   Mod de preparare: Punem într-o cratiţă untul şi vişinile curăţate de sîmburi; acoperim şi lăsăm să fiarbă încet. Presărăm deasupra o lingură de făină, acoperim şi lăsăm să fiarbă mai departe. […]

Sos de usturoi

Sos de usturoi

Sos de usturoi Ingrediente: 1 lingură untură 2 linguri făină 2 ceşti zeamă de carne 1/2 căpăţînă usturoi   Mod de preparare: Pregătim un rîntaş roşu. Adăugăm us­turoiul pisat mărunt şi amestecăm bine; apoi turnăm zeama de carne, punem pu­ţină sare şi lăsăm să fiarbă 10 minute. Se serveşte la rasol.   Pofta buna!  

retete

Sos de tarhon II

Sos de tarhon II Ingrediente: 1 lingură tarhon conserva in oţet 2 ceşti oţet de tarhon 1/2 ceapă 1 lingură făină piper după gust zeamă de carne (concentrată) 1 lingură pel­tea de coacăze 1 lingură smîntînă 1 lingură unt proaspăt sare după gust   Mod de preparare: Stoarcem bine tarhonul şi punem într-o cratiţă oţetul […]

Sos de coacăze

Sos de coacăze

Sos de coacăze Ingrediente: 150 g coacăze 2 gălbenuşuri 200 g smantană 2 linguri făină zahăr sare zeamă de carne   Mod de preparare: Păstrăm o lingură de smîntînă. Frecăm într-o cratiţă restul de smîntînă cu zahărul, punem făina şi ameste­căm bine. A dăugăm coacăzele curăţate şi zeama de carne. Punem la fiert, amestecînd tot […]

retete

Sos polonez cu pesmet

Sos polonez cu pesmet Ingrediente: 100 g unt 3—4 linguri pesmet   Mod de preparare: Rumenim untul şi adăugăm mult pes­met pisat şi cernut, pînă ce cbţinem un sos ca o smîntînă groasă. Turnăm peste conopidă fiartă, găluşte cu prune sau servim ca garnitură la frip­tură.   Pofta buna!  

Sos de tarhon

Sos de tarhon I

Sos de tarhon I Ingrediente: 250 g unt 4 gălbenuşuri 1 lingură zeamă de carne 1—2 linguriţe tarhon tocat 1 linguriţă oţet sare piper   Mod de preparare: Topim o bucăţică de unt într-o crăticioară, adăugăm puţin oţet, zeamă de carne şi două gălbenuşuri. Amestecăm totul la foc. Cînd punem gălbenuşurile, compoziţia nu mai trebuie […]

retete

Mujdei de usturoi

Mujdei de usturoi Ingrediente: 3—4 căpăţini de usturoi sare oţet (facultativ) apă sau supă   Mod de preparare: Curăţăm usturoiul şi îl pisăm bine cu sare într-o piuliţă de lemn, pînă se face ca o pastă. Scoatem într-un castronaş şi adăugăm apă, supă sau zeamă de raci (după felul de mîncare la care servim mujdeiul), […]

Sos de ciuperci cu ceapa

Sos de hrean cu smantana

Sos de hrean cu smantana Ingrediente: 1 rădăcină hrean ras 5 linguri smîntină sare zahăr oţet Mod de preparare: Radem hreanul pe râzătoare, adăugăm smîntînă, sare şi zahăr după gust, pre­cum şi puţin oţet. Acest sos se serveşte la rasol de purcel rece, la cap de viţel fiert şi la alte mîncăruri reci.

Sos de castraveti pentru somon

Sos de castraveti

Sos de castraveti Poate te intereseaza si: Sos picant de rosii cu usturoi si coriandru Reteta sos de mere Vinegreta de avocado   Ingrediente: 1 castravete mare 2 gălbenuşuri 3 linguri smîn­tînă 1 lingură făină zeamă de carne (sau apă) sare oţet   Mod de preparare: Curăţăm castravetele proaspăt sau mu­rat în oţet, îl tăiem […]

Cremă englezească

Sos polonez

Sos polonez Poate te intereseaza si: Sos delicios de dovlecei Sos de caramel Sos de mustar cu maioneza si curry   Ingrediente: 200 g unt 5 ouă răscoapte 1 lingură mărar sare piper   Mod de preparare: Topim untul, adăugăm ouăle răscoapte, tăiate mărunt, şi mărarul tocat. Presă­răm sare şi piper. Acest sos se serveşte […]

Sos vinegreta

Sos de muştar cu capere

Sos de muştar cu capere Poate te intereseaza si: Sos de branza cu ceapa Sos de smantana cu marar Sos de rosii cu busuioc   Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 3 ceşti bulion de peşte 1 lin­guriţă muştar 1 lingură capere 100 g măsline 1 lingură smîntînă   Mod de preparare: Pregătim un […]

Sos de rosii cu smantana

Sos de rosii cu smantana

Sos de rosii cu smantana Poate te intereseaza si: Sos pesto cu migdale Sos pesto de rosii Sos picant de rosii si ardei   Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2-1/2 ceşti zeamă de carne 100 g bulion de roşii 50 g smîntînă sare piper   Mod de preparare: Pregătim un rîntaş roşu, adău­găm […]

Sos de hrean

Sos de hrean (varianta)

Sos de hrean Poate te intereseaza si: Sos de dovleac Sos de rosii cu chimen Sos de smantana cu rucola si rozmarin   Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2-1/2 ceşti zeamă de carne 100 g smîntînă 1 rădăcină hrean otet sare zahăr   Mod de pregatire: Pregătim un rîntaş alb fierbinte. Il stingem […]

retete

Sos Robert

Sos Robert Poate te intereseaza si: Sos de merisoare cu marmelada de portocala Sos de rosii cu unt si busuioc Sos de paine cu ceapa si cuisoare   Ingrediente: 50 g unt 2 cepe 1 ceaşcă zeamă concentrată de carne 1 lingură sos de ciuperci 1/2 pahar vin alb 1 linguriţă muştar     Mod […]

Sos vanatoresc

Sos vanatoresc

Sos vanatoresc Poate te intereseaza si: Sos pesto cu parmezan si usturoi Sos tartar de casa Sos iute cu patrunjel si lamaie   Ingrediente: sos de roşii 1/2 ceaşcă zeamă de vînat 1/2 ceaşcă vin 100 g ciuperci   Mod de preparare: Pregătim un sos de roşii în care adăugăm zeamă de vînat, ciuperci tăiate […]

Ketchup

Sos de rosii (natur)

Sos de rosii (natur) Poate te intereseaza si: Sos de rosii uscate cu crema de branza Sos de fasole neagra cu coriandru Sos mole cu cacao si banana Ingrediente: 1-1/2 ceaşcă zeamă concentrată de carne 150 g roşii 50 g unt sare piper rîntaş rece   Mod de preparare: Alegem roşii proaspete sau luăm roşii […]

Sos olandez

Sos olandez

Sos olandez Poate te intereseaza si: Sos de rosii marinate cu usturoi si ierburi Sos din muguri de pin cu nuci caju Sos de zmeura cu nuca de cocos   Ingrediente: 200 g unt 4—5 gălbenuşuri 1/2 pahar apă rece 1 linguriţă piper pisat mare 1/2 pahar oţet masă sare piper zeamă de lămîie   […]

sosuri

Sos Normand

Sos Normand Poate te intereseaza si: Sos din seminte de susan negru si ciuperci Sos de mustar cu nuci caju Sos proaspat pentru gratar cu rosii si sirop de artar   Ingrediente: 150 g unt 2 ceşti bulion de peşte 2 linguriţe rîn­taş rece 100 g smîntînă 5 gălbenuşuri zeamă de lămîie după gust zeamă […]

Sos de unt

Sos de unt

Sos de unt Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2 ceşti bulion de peşte zea­mă de lămîie piper Pentru dres : 2 gălbehuşuri 100 g unt   Mod de preparare: Pregătim un rîntaş alb, fierbinte. Stin­gem cu bulion de peşte clocotit. Lăsăm să scadă sosul pînă se îngroaşă ca o smîn­tînă, strecurăm, dregem cu […]

Ciuperci umplute in vin

Sos de ciuperci cu vin si ou

Sos de ciuperci cu vin si ou Ingrediente: 1 linguriţă rîntaş rece 1 ceapă 1/2 pahar vin alb 100 g ciuperci 1/2 ceaşcă smîntînă, 2 ceşti supă de găină 2 gălbenuşuri 100 g unt zeamă de lă­mîie după gust   Mod de preparare: Curăţăm ceapa crudă, o tocăm mărunt, o spălăm şi o zvîntăm într-un […]

retete

Sos de ciuperci cu smantana

Sos de ciuperci cu smantana Ingrediente: 50 g faină 25 g unt 300 g supă de găină 50 g ciuperci zeamă de lămîie după gust   Mod de preparare: Curăţăm, spălăm şi fierbem ciupercile. Pregătim un rîntaş alb fierbinte, stingem cu supă clocotită de găină sau de carne, adăugăm smîntînă şi zeamă de ciuperci. Scădem […]

retete

Sos de hribi

Sos de hribi din: hribi, faina, unt, zeama de hribi, sare, piper, zeama de lamaie si rantas.     Ingrediente: 50 g hribi 50 g făină 25 g unt 2 ceşti zeamă de hribi sare piper zeamă de lămîie rantaş roşu   Mod de preparare: Fierbem hribii, îi scoatem din apă, şi îi tăiem subţiri. […]

Sos brun cu maduva de vitel

Sos de ciuperci (varianta)

Sos de ciuperci Ingrediente: 250 g ciuperci 50 g unt 50 g făină 2 cepe o ceaşcă smîntînă sare   Mod de preparare: Punem într-o cratiţă jumătate din unt şi prăjim ciupercile proaspete curăţate, spălate şi tăiate, lăsîndu-le să fiarbă pu­ţin. In altă cratiţă prăjim ceapa. Stingem ceapa cu zeama în. care au fiert ciuper­cile, […]

Sos de branza cu sofran

Sos de smantana rosu

Sos de smantana rosu Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2 ceşti bulion de carne 100—200 g smîntînă piper după gust   Mod de preparare: Pregătim un rîntaş roşu în vasul în care am fript carne, pasăre sau vînat. Adăugăm smîntînă, jumătate din întreaga cantitate (50—100 g). Stingem rîntaşul cu bulion de carne clocotit […]

Sos alb de ansoa

Sos alb cu zeamă de carne

Sos alb cu zeamă de carne Ingrediente: 50 g făină 25 g unt 2 ceşti de zeamă de carne   Mod de preparare: Pregătim un rîntaş alb, fierbinte, şi îl stingem cu bulion clocotit (de carne de vacă, de viţel sau de pasăre). Lăsăm să scadă la foc, amestecînd cu lingura şi luînd spuma de […]

Muschi de vitel cu sparanghel

Sos de carne friptă

  Sucul rămas în tavă după ce s-a fript carnea : rostbif, viţel, curcan etc., îl scurgem într-un vas, adăugăm puţină apă rece sau o bucăţică de gheaţă şi îl ţinem la rece cam 1/2 oră, după temperatura su­cului de carne. Cînd grăsimea s-a ridicat deasupra şi s-a sleit, o luăm cu lingura şi turnăm […]

Perisoare fierte in aburi cu sos de smantana

Rantaş alb fierbinte

Rantaş alb fierbinte Ingrediente: 25 g unt 50 g făină 2 pahare zeamă de carne sau lapte   Mod de preparare: Intr-o tingire adîncă punem untul şi îl topim pe plită. Cînd s-a topit, presă­răm cantitatea necesară de făină şi, amestecînd cu lingura, înfierbîntăm bine compoziţia. Făina nu trebuie să se ru­menească sau să se […]