Marinata pentru peste, cu patrunjel si coriandru

Marinata de nisetru

Marinata de nisetru Ingrediente: 1,500 kg peşte 1 ceaşcă ulei oţet 2 foi de dafin 5-10 boabe de ienibahar 5-10 boabe de piper făină sare Mod de preparare: Curăţăm nisetrul şi îl tăiem ca pentru zacuscă. Apoi îl sărăm şi îl lăsăm să se scurgă. Zvîntăm bucăţile cu o cîrpă curată, le dăm prin făină […]

Sos de ceapa caramelizata

Sos Litoral romanesc

Sos Litoral romanesc Ingrediente: 12 midii sau scoici 1/4 l sos alb de peşte 2 gălbenuşuri 50 g unt sare piper alb 2 fileuri sardele de Lisa (conservă) 25 g capere 1/2 legătură asmăţui vin apă   Mod de preparare: Scoicile se fierb 10 minute cu vin, 10 g unt, sare şi puţină apă. Sosul […]

Sos Colbert

Sos Colbert

Sos Colbert Ingrediente: 1/4 fir de praz, 1 cutie de peşte ton în ulei, 50 g limbă de porc afumam fiartă, 1/4 l sos bernez   Mod de preparare: Prazul tăiat julien scurt se căleşte puţin. Apoi se amestecă cu sosul ber­nez bine încălzit la bain mărie şi cu limba şi tonul tăiate mărunt.   […]

Sos grecesc

Sos grecesc

Sos grecesc Ingrediente: 1 ceapă 1 ţelină mică 1 bucată de anghinare sau napi 80 g peşte afumat (somn sau chefal) 1/4 1 sos alb veloute 60 g unt maghiran 1/2 pahar vin dulce pătrunjel   Mod de preparare: Ceapa, ţelina şi anghinara se taie julien scurt şi se sotează cu unt. Se fierb apoi […]

Sos carpatin

Sos carpatin

Sos carpatin Ingrediente: 60 g costiţă afumată 1 ceapă 100 g bureţi 2 ardei graşi 3 linguri sos alb 1 lingură smîntînă sare piper boia 40 g unt 1 /2 pahar apă   Mod de preparare: Costiţa, ceapa, bureţii şi ardeii se taie julien şi se sotează cu unt, ca sare şi piper. Se fierb […]

Dressing cu lămâie, miere şi muştar

Sos indian

Sos indian Ingrediente: 1 ceapă 1 măr 40 g costiţă afumată 1/2 lingură făină boia de ardei sau pudră de curry 50 g unt sare 2 linguri smîntînă 1/4 l supă 3 bucăţi cuişoare   Mod de preparare: Costiţa se taie şi se sotează în unt cu ceapa tocată, apoi se pune mărul tăiat bucăţi […]

sosuri

Sos Edinburgli

Sos Edinburgli Ingrediente: 1/4 l sos alb Bechamel (sos din făină şi lapte) 2 linguri supă de peşte 1 linguriţă muştar 20 g pastă de anşoa 1/2 lămîie 1 castravecior murat   Mod de preparare: Sosul se fierbe 2 minute, cu esenţă de peşte, apoi se pune pasta de anşoa, muştarul dizolvat în apă, castraveciorul […]

Sos de crustacee

Sos Choron cald

Sos Choron cald Ingrediente: 300 g roşii cimbru 2 căţei usturoi 4 linguri sos olandez sare zahăr   Mod de preparare: Roşiile curăţate şi tăiate se fierb cu cimbru şi usturoiul tocat pînă ce a scăzut. Se dă prin sită fină şi se amestecă cu sosul olandez, zahăr şi sare. Se serveşte cald.   Pofta […]

Sos ducesa

Sos ducesa

Sos ducesa Ingrediente: 1/4 l sos suprem de pasăre 100 g vîrfuri de sparanghel 1 piept de pasăre 60 g ficat de pasăre 2 gălbenuşuri puţin pătrunjel 1 lingură smîntînă   Mod de preparare: Ficatul se fierbe 4 minute cu puţină apă şi sare. Sosul suprem de pasăre se pune la fiert şi se adaugă […]

sosuri

Sos diplomat

Sos diplomat Ingrediente: 1/4 l sos suprem 700 g ciuperci 40 g unt 1 anghinară sos Worcester zeamă de lămîie 1 lingură smîntînă   Mod de preparare: Ciupercile şi angliinara se taie julien şi se fierb, în sosul suprem, 5 minute Se adaugă apoi untul de vaci, zeama de lămîie şi smîntînă.   Pofta buna!

Sos de raci

Sos de raci

Sos de raci Ingrediente: 80 g unt 1/2 lingură făină sare boia 1/2 pahar vin alb 1/4 zeamă de raci sau peşte 2 linguri smîntînă 12 cozi de raci sau 1 cutie crevete puţin coniac   Mod de preparare: Se face sosul din unt, sare, boia dulce de ardei, făină, vin şi zeama de raci […]

Sos de pere şi gorgonzola

Sos bernez

O reteta de sos bernez din: unt, galbenusuri, pasta de carne, ceapa, otet de vin, faina, zeama de lamaie, tarhon, sare si piper alb. Ingrediente: 100 g unt 4 gălbenuşuri 20 g pastă de carne 1/6 l jiu (sos de friptură) 1/2 ceapă 1 lingură oţet de vin 1/4 lingură făină zeamă de la lămîie […]

sosuri

Sos alb Bercy

Sos alb Bercy Ingrediente: 1/4 sos alb 1/2 pahar vin alb 50 g şuncă 40 g parmezan sau caşcaval ras 2 gălbenuşuri 1/2 ceapă (arpagic) sare piper alb pisat 1 lin­gură smîntînă puţin pătrunjel 20 g unt puţin lapte   Mod de preparare: Ceapa se toacă mărunt şi se fierbe cu vinul, pînă ce a […]

Sos andaluz

Sos andaluz

 Sos andaluz Ingrediente: 1 cutie crevete sau 20 cozi de raci fierţi 3 fileuri de anşoa 30 g capere puţin pătrunjel 1/4 sos suprem de peşte 1 păhărel vin roşu 30 g unt 1 lingură smîntînă.   Mod de preparare: Crevetele şi fileul se taie şi se fierb 4 minute împreună cu caperele, sosul de […]

Sos alb de ansoa

Sos alb de ansoa

Sos alb de ansoa Ingrediente: 1/4 l sos de peşte 4 fileuri de anşoa 40 g capere 1/2 lămîie Mod de preparare: Sosul alb de peşte se fierbe cu puţină supă de peşte şi cu caperele. Dupâ 5 minute se pun fileurile tăiate julien şi zeama de lămîie.     Pofta buna!

Sos de ciuperci cu ceapa

Sos alb cu hrean

Sos alb cu hrean Ingrediente: 1/4 l supă 1/2 lingură făină sare 1 lingură oţet puţin zahăr 2 linguri smîntînă 60 g unt 20 g hrean   Mod de preparare: Se face un sos suprem din făină, unt şi supă. După ce a fiert 5 minute se adaugă sare, zahăr, 20 g hrean ras şi […]

Sos Alexandra

Sos Alexandra

Sos Alexandra Ingrediente: 1/4 l sos suprem de pasăre 1 piept de pui fiert sau fript 20 g Maggy 1 lingură frişcă lichidă sare 20 g migdale   Mod de preparare: Migdalele se curăţă de coajă şi pieliţă, se spală şi se pisează cu 1 lingură de sos suprem pînă devine o pastă. Apoi se […]

Sos de pere şi gorgonzola

Sos amiral

Sos amiral Ingrediente: 1 cutie crabi sau 20 cozi de raci fierţi 10 midii sau scoici 40 g unt 40 g unt de raci boia 50 g frişcă bătută fără zahăr puţin coniac 1 gălbenuş 1/4 1 sos suprem de peşte sare   Mod de preparare: Midiile se sotează în unt şi cu puţină supă. […]

sosuri

Sos alb – reteta de bază

Sos alb – reteta de bază Ingrediente: 1/2 l lapte 2 linguri făină 60 g unt sare   Mod de preparare: Se pune într-un vas, pe plită, untul şi cu făina. Cînd începe să se îngăl­benească, se stinge cu laptele, se amestecă bine cu telul (să nu aibă cocoloaşe),se pune sare şi se fierbe 5 […]

sosuri

Sosul de baza chaud-froid condimentat pentru ecler

Sosul de baza chaud-froid condimentat pentru ecler Ingrediente: 1/21 lapte sare 50 g unt 400 g făină 1/2 linguriţă boia iute Acest sos se prepară ca orice sos alb bechamel . Pofta buna!

Marinata de peste cu bulion

Marinata de peste cu bulion

Marinata de peste  Ingrediente: 1,500 kg peşte 100 g ulei 2 linguri făină 2 linguri oţet 2 linguri bulion 2 foi de dafin 10 boabe piper sare     Mod de preparare: Se pregăteşte peştele la fel ca la cel prăjit în ulei. Se lasă să se răcească. În tigaia în care s-a prăjit peştele, […]

Ketchup

Sos delicios de rosii (varianta)

Sos delicios de rosii Ingrediente: 500 g roşii unt proaspăt cât o nucă 1 linguriţă zahăr sare 1 frunză de ţelină   Mod de preparare:   Se spală câteva roşii frumoase, se rup bucăţi şi se pun să fiarbă; se trec prin sită, se adaugă sarea, zahărul, untul şi frunza de ţelină. Se lasă să […]

Sos de ciuperci cu ceapa

Sos de hrean (variante)

Sos de hrean  Ingrediente: 1 gălbenuş 1 lingură smântână 1 lingură hrean ras 1 linguriţă oţet sare     Mod de preparare: Se freacă gălbenuşul cu smântâna. Se pune hreanul ras, puţină sare şi oţet după gust. Se ţine la foc în alt vas cu apă fierbinte, fără să fiarbă, până se serveşte. Pofta buna!

Sos de smantana cu marar

Sos de marar cu smantana

Sos de marar cu smantana  Ingrediente: 1/2 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă lapte 2 linguri smântână 1 lingură mărar tocat sare     Mod de preparare: Se face un rântaş alb din unt cu făină. Se stinge cu o ceaşcă de lapte sau cu zeamă de carne. Se adaugă smântâna, mărarul tocat fin […]

Sos de usturoi (aioli)

Sos de usturoi (Aioli)

Sos de usturoi Ingrediente: 1 căpăţână de usturoi 1/2 linguriţă boia de ardei 1 gălbenuş 100 g ulei sare 1/2 linguriţă oţet     Mod de preparare: Se striveşte usturoiul în piuliţa de lemn sau şi mai bine într-una de piatră. Se adaugă boiaua de ardei, sare şi un gălbenuş. Se toarnă puţin câte puţin […]

Mujdei cald

Mujdei de usturoi (varianta)

Mujdei de usturoi  Ingrediente: 2 căpăţâni de usturoi un praf de sare 1/2 ceaşcă apă sau zeamă de carne     Mod de preparare: Se curăţă usturoiul şi se striveşte cu puţină sare în piuliţa de lemn, până se face ca o alifie. Se pune în sosieră şi se toarnă deasupra zeamă de carne sau […]

Sos de mustar

Sos de mustar  Ingrediente: 2 linguriţe muştar 100 g ulei sare puţin oţet sau zeamă de lămâie     Mod de preparare: Se subţie muştarul cu puţin oţet de vin sau cu zeamă da lămâie şi se freacă cu uleiul turnat picătură cu picătură.   Pofta buna!

Sos de crustacee

Sos cald de mustar

 Sos cald de mustar din: ceapa, unt, faina, zeama de carne, vin alb, mustar, zahar, piper, sare. Ingrediente: 2 cepe mari 1 lingură unt 1 linguriţă făină 2 ceşti zeamă de carne sau apă 1 păhărel de vin alb 1 linguriţă muştar 1/ 2 linguriţă zahăr un praf de piper sare     Mod de […]

Marinada condimentata din legume

Sos pentru fripturi

Sos pentru fripturi  Ingrediente: 1 lingură unt 1 lingură făină 1 ceaşcă zeamă de carne 1 lingură oţet 1 linguriţă muştar 100 g ciuperci unt proaspăt cât o nucă sare     Mod de preparare: Se prăjeşte o lingură de făină cu 1/2 lingură de unt, ţinându-se pe foc până începe să se rumenească. Se […]

Sos alb de ansoa

Sos de ou

Sos de ou  Ingrediente: 1 ou 1 gălbenuş 200 g ulei 1 linguriţă zeamă de lămâie sare 1 castravete mic în oţet 1 linguriţă cozi de ceapă verde tocate mărunt     Mod de preparare: Se fierbe un ou răscopt. Se dă gălbenuşul prin sită, se pune un gălbenuş crud, sare, puţină lămâie, şi se […]

Sos tartar

Sos tartar (varianta)

Sos tartar  Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă oţet sau zeamă de lămâie sare 1 castravete mic în oţet 1 lingură arpagic tocat 1 lingură capere verdeaţă (tarhon şi pătrunjel)   Mod de preparare: Se face sosul maioneză ca mai sus. Se adaugă arpagicul, castravetele în oţet, caperele şi verdeaţa, […]

sosuri

Sos picant cu verdeturi

 Sos picant cu verdeturi Ingrediente: 2 gălbenuşuri 1 linguriţă muştar 200 g ulei 1/2 linguriţă zeamă de lămâie sau oţet sare câteva frunze de haţmaţuchi (plantă asemănătoare pătrunjelului, cu gust picant) pătrunjel ceapă verde   Mod de preparare: Se pun gălbenuşurile într-un castron, cu zeama de lămâie şi un praf de sare. Se freacă cu […]