Sosuri pentru preparate la gratar

Printeaza

In continuare sunt prezentate câteva reţete de sosuri ce pot însoţi preparatele la grătar.

Sosuri pentru preparate la gratar

Sosul aioli (sosul de usturoi) – Este un sos provensal de usturoi, ideal în special pentru preparatele din carne la grătar.

Ingrediente:

  • 4 căţei de usturoi;
  • 200 ml lapte
  • 5 linguri ulei de măsline extravirgin
  • sare grunjoasă

 

Mod de preparare:

Curăţă căţeii de usturoi şi scoate-le germe­nii. încălzeşte laptele şi fierbe în el usturoiul circa 10 minute. Scurge-l şi pune-1 într-un mojar împreună cu 1/2 linguriţă de sare grunjoasă. Freacă-1 îndelung, până când obţii o cremă moale şi omogenă, adăugând treptat câte puţin ulei.

 

Citronette (sos de lămâie) – Acest sos, ideal pentru marinată, este foarte bun şi pentru preparatele din carne sau peşte la grătar. Poţi alege plante aromatice diverse, după gust, în funcţie de preparat. Mărarul este indicat în mod special pentru peşte, salvia şi rozmarinul fiind foarte bune pentru carne (mai ales albă).

Ingrediente:

  • 1 lămâie
  • 8 linguri ulei de măsline extravirgin
  • ierburi aromatice, după gust (cimbru, salvie, foi de dafin, măghiran);
  • sare şi piper

Mod de preparare:

Stoarce lămâia şi strecoară zeama; pune sare şi piper, după gust, şi las-o să se dizolve complet. Adaugă uleiul de măsline treptat şi late cu o furculiţă sau cu un tel mic până la obţinerea unei emulsii. Toacă ierburile aromatice şi amestecă-le în emulsia obţinută.

Sos picant de roşii – Este un sos recomandat în special pentru fripturi şi, mai ales, pentru carnea prepa­raţi la grătar. Se va folosi în cantităţi mici, deoarece este picant.

Ingrediente:

  • 500 g sos de roşii
  • 1 ardei iute roşu
  • 4 linguri ulei de măsline extravirgin
  • 1 căţel de usturoi
  • 1 linguriţă zahăr
  • sare şi piper

 

Mod de preparare:

Taie ardeiul iute jumătate, pe lungime, apoi îndepărtează-i seminţele şi cotorul. Toacă-1 mărunt. Pune într-o tigaie neaderentă uleiul şi ardeiul. Căleşte-1 uşor, la foc mic, apoi adaugă usturoiul curăţat şi puţin zdrobit.

Toarnă sosul de roşii şi zahărul şi fierbe totul 10 minute, la foc mic. Potriveşte gustul de sare şi piper. Lasă-1 să se răcească, îndepărtează usturoiul şi pasează în blender până când obţii un sos neted şi omogen.

Sosuri pentru preparate la gratar

Incoming search terms:

  • sosuri pentru gratar
  • sos pentru gratar
  • sos gratar
  • sos pt gratar
  • sosuri pt gratar
  • sosuri gratar
  • sosuri pentru carne la gratar
  • preparate la gratar
  • sosuri pentru gratare

3 comentarii

  1. Raman la sosul picant de rosii, e cel mai bun!

  2. Si mie-mi plac cateva sosuri de aici

  3. bravo! Cat mai multe sosuri

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.