Soiurile autohtone de viţă de vie si vinuri

Printeaza

Vița de vie (Vitis vinifera) este o specie de plante din genul Vitis, familia Vitaceae, originară din regiunea mediteraneană, Europa Centrală și sud-vestul Asiei, din Maroc și Spania până în sudul Germaniei în nord și în est până în nordul Iranului.

Viță de vie este o liană care poate atinge o lungime de 35 m. Frunzele alternează, sunt lobate palmat și au o lungime și lărgime de 5–20 cm.

Soiurile autohtone de viţă de vie si vinuri I

Creaţă (Riesling de Banat)

produce struguri uni sau biaripaţi, de mărime mică-mijlocie, de formă cilindro-conică, boabe aşezate dens pe ciorchine, culoarea pieliţei verde-gălbuie, uneori galbenă-aurie, miezul foarte suculent.

Galbenă de Odobeşti

soi de mare productivitate, cu struguri mijlocii spre mari, cilindro-conici, uniaripaţi şi mai rar biaripaţi, boabe dense pe ciorchine, culoare verde-gâlbuie cu nuanţe argintii.

Lordană (lordovană)

produce struguri mijlocii ca mărime, forma cilindro-conică, cu boabe mijlocii, sferice, verzui-gălbui, suculente.

Grasa de Cotnari

produce struguri de mărime mijlocie, de formă cilindro-conică, boabe rotunde sau uşor ovale, pieliţa subţire de culoare galbenă-verzuie, cu pete ruginii, miezul semizemos, cu gust caracteristic reflectat şi în vin.

Fetească albă (Păsărească, Poama fetei)

produce struguri cilindro-conici, frecvent aripaţi, de mărime mică, cu boabe sferice şi mici, cu punct pistilar, aşezate dens şi uniform, pieliţa subţire de culoare galben-verzuie, pulpa zemoasă, cu gust plăcut caracteristic.

Feteasca regală (galbena de Ardeal, Dănăşană)

produce struguri cilindrici sau cilindro-conici, uniaripaţi sau biaripaţi, cu boabe neuniforme, mici, sferice şi dense, pieliţa subţire, culoare galben-verzuie, cu punct pistilar, pulpa zemoasă, aromă discretă regăsită în vin.

Tămâioasă românească

produce struguri unifomi ca mărime, de formă cilindro-conică, uni şi biaripaţi, boabe de mărime mijlocie, sferice, aşezate dens pe ciorchine, pieliţa de grosime medie, culoare gălbuie cu nuanţă ruginie, pulpa zemoasă, puţin crocantă cu aromă unică, regăsită în vin.

Băbească neagră (Rară neagră, Căldăruşă, Crăcăna)

produce struguri de mărime mijlocie spre mare, rămuroşi, lacşi, cu boabe sferice-turtite, de mărime mijlocie, pieliţa subţire, de culoare roşu-închis, cu aspect negru-albăstrui, acoperite cu pruină, pulpa semizemoasă, necolorată.

Busuioacă de Bohotin (Tămăioasă vânătă de Bohotin, Busuioacă neagră)

vechi soi românesc, strugurii sunt uniformi, uni sau biaripaţi, de mărime mijlocie, boabe sferice, dense, culoare roşu-închis, pulpa suculentă, necolorată, cu aromă specifică soiului.

Cadarcă (Lugojana)

produce struguri de mărime mijlocie, de formă cilindro-conică, uniaxaţi şi / sau uniaripaţi, boabe dese, de mărime mijlocie sau mare, pieliţa subţire de culoare negru intens, spre albastru, cu pruină, miezul zemos, mustul necolorat.

Fetească neagră produce struguri de mărime mijlocie de formă cilindrică sau cilindro-conică, regulată, uniaxaţi, uniaripaţi sau biaripaţi. Boabele sunt de formă sferică, aşezate des pe ciorchine. Pieliţa de grosime mijlocie, culoare roşu-închis, aspect negru-albăstrui, acoperită cu pruină, pulpa zemoasă, necolorată.

Acestor soiuri li se adaugă şi alte soiuri autohtone cum ar fi: Ardeleancă, Băşicată, Berbecel, Cionic, Frunză de tei, Cruciuliţă, Frâncuşă, Plăvaie, Braghină, Roşioară, Bătută neagră, Negru moale, Negru de Sarichioi, Negru Vârtos, Sârba, Vulpe, Zghihara şi altele.

In paralel cu soiurile autohtone de viţă de vie, în România, se cultivă numeroase soiuri străine, dintre care exemplificăm: Aligote, Riesling italian, Chardonnay / Pinot Chardonnay, Pinot Gris, Sauvignon, Traminer roz, Neuburger, Saint Emillion, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Oporto, Alicante Bouschet, Gamay Beaujolais, Gamay Freaux şi altele.

 

 

Savurati!

 

 

 

 

 


poate te intereseaza si:

Vinuri: Soiuri de struguri albi 1

Soiurile autohtone de viţă de vie si vinuri

Soiurile autohtone de viţă de vie si vinuri III Tămâioasa românească – unul din vinurile de mare marcă, câştigător al multor concursuri naţionale şi internaţionale, emblemă a centrului viticol Pietroasele şi piesa de rezistenţă a oricărei degustări. Este un vin de culoare alb-gălbuie când este tânăr, după învechire galben-strălucitor, fructuos, demisec, dulce sau licoros, fin […]

Lansare vinuri

Soiurile autohtone de viţă de vie si vinuri

Soiurile autohtone de viţă de vie si vinuri II Fetească albă – soi românesc, alb, de culoare galben-verzui specifică soiului, sec şi / sau demisec , în funcţie de conţinutul de zahăr al strugurilor în momentul recoltării şi de tehnologia de vinificaţie aplicată. Bogat în nuanţe ce-i sunt caracteristice: fructuos, fin, catifelat, echilibrat în aciditate […]

 

 

Savurati!

 

 

1 comentariu

  1. In material interesant despre vinuri.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.