Savarină

Printeaza

Savarină

Aluatul:Savarină

  • 350 g făină
  • 175 g unt
  • 15 g zahăr
  • 12 g drojdie
  • 4 ouă
  • 50 g lapte
  • sare
  • unt pentru uns forma
  • pesmet

Siropul:

  • 200 g zahăr
  • 200 g apă

Garnitura:

  • 250 g frişcă bătută cu zahăr
  • fructe confiate şi rom după gust
  • marmeladă de caise

 

Mod de preparare:

Aluatul de savarină se aseamănă cu cel de cozonac şi se prepară în felul următor. Se cerne făina într-un castron şi se face în ea o gropiţă în care se pune drojdia dizolvată în lapte cald.

Se amestecă cu puţină făină, formînd o plă­mădeală care se lasă să crească la cald circa un sfert de oră.

Se adaugă apoi în gropiţă ouăle, restul de lapte, zahărul, sarea şi se amestecă cu făina. La urmă se pune untul topit (rece nu cald).

Se amestecă compoziţia cu o lingură sau cu o lopăţică de lemn şi se lasă să crească la cald.

Se ia o formă specială de savarină, se unge cu unt, se presară cu făină sau cu pesmet şi se umple pe jumătate cu aluatul de mai sus. Se lasă să crească.

Cînd s-a ridicat pînă la gura formei, se dă la cuptor, unde se lasă circa o jumătate de oră. Savarina coaptă se lasă să se răcească în formă.

Intre timp se pregăteşte siropul, care se toarnă peste savarină după ce s-a tăiat pojghiţa întărită de deasupra.

După ce s-a răcit, se răstoarnă savarina pe farfurie, se stropeşte cu rom, se unge cu marmeladă, iar golul din mijlocul coroanei se umple cu frişcă bătută.

Se garniseşte cu trude confiate şi se şpriţuieşte cu frişcă. Savarinele mai pot fi coapte în forme mici de tarte.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.