Sarmale in foi de tei, spanac, stevie sau vita-de-vie

Printeaza

Sarmale in foi de tei, spanac, stevie sau vita-de-vie din: carne, orez, ceapa, marar, grasime, sare, piper.

Ingrediente:Sarmale in foi de tei, spanac, stevie sau vita-de-vie

  • 400 g carne (de orice fel, fără afumătură)
  • 60-70 g orez
  • 100 g ceapă
  • mărar cât mai mult (2-3 legături)
  • frunzeite pe care le avem la îndemână
  • 60 g grăsime
  • sare
  • piper

 

Mod de preparare:

Carnea se trece prin maşina de tocat, se adaugă orezul opărit, ceapa călită, piperul pisat, sarea şi mărarul (tăiat mărunt.

Frunzele se opăresc în apă cu sare, puţin acrită cu borş sau oţet (mai puţin cele de viţă-de-vie, care oricum sunt acrişoare). Nu trebuie să fie prea opărite, deoarece se pot rupe. în cazul frunzelor de viţă-de-vie, acestea se pot folosi şi atunci când sunt crude, dar se pot pune şi la conservat., astfel ca să putem face cu ele sărmăluţe chiar şi iama.

Când sunt crude se fac rulouri din câte 10-20 de frunze între: care presărăm sare grunjoasă. Aceste rulouri se pun într-um borcan de murături de 5 litri, cât mai îndesat. Se presară cu sare. Borcanul se leagă cu celofan şi se pune într-un loc răcoros, înainte de folosire, vor fi ţinute la desărat şi apoi opăriite.

După ce frunzele se usucă, li se taie codiţele şi se faic sărmăluţe, care se aşază într-un vas în care s-a aşternut lai fund un strat de frunze din cele mai groase. Vasul cu sarmiale se umple cu un sos de bulion (pastă de tomate mai concentrată diluată cu apă fierbinte) şi se pune la fiert pe airagaz. Sarmalele se fierb încet pe plită, circa două ore, între timp adăugându-se, dacă este nevoie, apă şi se mişcă din când în când cratiţa, ca să nu se prindă sarmalele pe fundul eii.

Spre sfârşit se adaugă o legătură de mărar tocat mărunt.Acest tip de sarmale nu se dă la cuptor. Se servesc cu smântâmă sau iaurt. Cine doreşte, pentru aspect, poate pune deasupra boia de ardei dulce şi puţin ulei, pentru a fi mai lucioase.

De retinut!

Frunzele de spanac, ştevie, lobodă, sfeclă sunt mai fragede decât cele de viţă sau de tei şi de aceea se opăresc mai cu atenţie. Se pun la opărit câte puţine, în apă acrită sau borş, se scot repde şi se răsfiră pe platouri sau pe un tocător, altfel se rup.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.