Saramura de chefal sau lufar

Printeaza

O reteta de saramura de chefar sau lufar din: chefal sau lufar, sare, zeama de lamaie, usturoi, ardei iute, sare, apa, boabe de piper, foi de dafin, cimbru, usturoi, untdelemn, rosii, patrunjel, otet si untdelemn.

 

Ingrediente:Saramura de chefal sau lufar

  • 2-3 peşti (chefal sau lufar), cântărind aproximativ 1,5 kg
  • sare
  • zeamă de lămâie
  • doi căţei de usturoi
  • un ardei iute

pentru saramură:

  • 2 1 apă
  • sare (după gust)
  • boabe de piper
  • foi de dafin
  • cimbru

pentru mujdei:

  • 7-8 căţei de usturoi
  • 50 ml untdelemn
  • sare
  • două roşii
  • o legătură mică de pătrunjel verde
  • o linguriţă de oţet

facultativ:

  • o lingură de untdelemn

 

Mod de preparare:

Chefalul şi lufarul sunt peşti care trăiesc în Marea Neagră, cu carne albă şi puţine oase.

Peştii se curăţă, li se taie capetele şi coada, se taie în cotlete groase de 2-3 degete şi peste ei se presară sare.

Se coc pe grătar, pe o parte şi pe alta, după care se pune pe fundul unui vas curat şi se stropesc cu zeamă de lămâie.

Se presară deasupra lor cei doi căţei de usturoi şi ardeiul iute, tăiaţi felii subţiri.

Pentru saramură, se fierbe într-un vas apă cu sare, boabe de piper, foi de dafin şi o crenguţă de cim­bru.

Sare se pune aproximativ o linguriţăsau două la litrul de apă, dar cel mai bine este să se potrivească după gust, ţinând cont de faptul că a fost presărată sare şi pe peşte.

Facultativ, se poate pune şi o lingură de unt­delemn. După ce saramura a fiert foarte bine, se răstoarnă peste peştele din vas şi se acoperă, lăsându-se să se pătrundă bine gusturile, timp de 12-15 minute. între timp, se pregăteşte mujdeiul de usturoi.

Se curăţă usturoiul, se presară sare şi se zdrobeşte, apoi se freacă bine cu o lingură, precum maioneza, turnând untdelemnul în fir subţire.

Când s-a îngroşat şi e bine legat, se adaugă roşiile (despieliţate, desămânţate şi tocate mărunt cu cuţitul), pătrunjelul verde tocat şi oţetul. Se serveşte alături de saramura de peşte, de preferat cu mămăliguţă caldă.

 

Poftă bună!


Poate te intereseaza si:

 

Retete Saramura de Peste

Saramura de crap cu ardei iute si cimbru

Saramura de crap cu ardei iute si cimbru din: crap sau caras, ardei graşi verzi si rosii, rosii, ardei iuti, usturoi, cimbru, foi de dafin, patrunjel, otet, sare, piper negru. Ingrediente: 1 crap de circa 1 1/2 kg sau aceeaşi cantitate de caraşi 2 ardei graşi verzi 1 ardei gras roşu 2 roşii bine coapte 2-3 ardei […]

Saramura_de_guvizi_cu_rosii_si_ardei_gras

Saramura de guvizi cu rosii si ardei gras

Saramura de guvizi cu rosii si ardei gras din: guvizi, rosii, ardei grasi sau capia, usturoi, telina, morcov, verdeata, suc de roşii sau bulion, ardei iuţi proaspeţi sau marinaţi, sare, piper, ulei. Ingrediente: 600 g guvizi 2 roşii 1 ardei graşi sau capia 1 căpăţână de usturoi 1 ţelină mică 1 morcov 1 legătură de verdeaţă 300 ml […]

 

 

Pofta buna!

 

 

Incoming search terms:

  • saramura de chefal
  • retete chefal
  • retete cu chefal
  • chefalul are oase
  • chefal retete
  • saramura chefal
  • chefal
  • reteta saramura de chefal

4 comentarii

  1. Gabriela Constantin

    O sa icnerc si eu saramura asta

  2. Eu n-am auzit pana acum de lufar

  3. Nedea, învață sa scrii intai

  4. Sasa – Bine ca le stii tu pe toate …

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.