Salata de mere cu morcovi si chimen

Salata de mere cu morcovi si chimen

Salata de mere cu morcovi si chimen Ingrediente: 2 mere 1 morcov 1/2 lămâie 200 g smântână 1 ceapă 1 linguriţă chimen 1 ridiche de iarnă 1 legătură verdeaţă sare piper   Mod de preparare: Speli merele şi morcovul, le cureti de coajă si le dai pe razatoarea cu ochiuri mari. Cureti ceapa, o tai […]

Salată de andive cu portocala si otet balsamic

Salată de andive cu zeama de lamaie

Salată de andive cu zeama de lamaie Ingrediente: 500 g andive zeamă de lămîie un vîrf de cuţit zahăr pisat sare piper puţin ulei (1—2 linguri)   Mod de preparare: Alegdm andive albe, proaspete, mari. Le curăţăm, le spălăm şi le tăiem în două, în lung, pe un fund de lemn. Amestecăm, după gust, zeamă […]

Salata de praz cu avocado

Salata de păpădie cruda

Salata de păpădie cruda Ingrediente: 1/2 kg trunze de păpădie tînără 2—3 linguri ulei 1 lingură oţet sare piper   Mod de preparare: Alegem păpădie tînără, înlăturînd foile galbene. Spălăm în apă cu sare. Clătim. Muiem salata întîi în oţet, apoi turnăm uleiul, presărăm sare şi piper.   Pofta buna!

salate

Salată poloneză

Salată poloneză Ingrediente: 2 căpăţani de lăptuci 3 castraveţi miilocii un pa­har smîntînă 2 linguri oţet 3 ouă răscoapte sare zahăr mărar tocat   Mod de preparare: Desfacem salata foaie cu foaie. O spă­lăm repede cu apă rece şi o scurgem pe un grătar de lemn. Aşezăm în salatieră foile în formă de buchet şi […]

Salată de varză rosie cu otet si sare

Salată de varză rosie cu otet si sare

Salată de varză rosie cu otet si sare Ingrediente: 1 varză roşie 2 linguri ulei otet sare puţin zahăr   Mod de preparare: Curăţăm varza de foile ofilite, o tăiem foarte fin şi o opărim în apă clocotită (fără să clocotească), ca să îndepărtăm amăreala. Vărsăm apa şi uscăm salata pe sită. Inainte de a […]

Salată de varză cu cârnăciori

Salată de varză alba (varianta)

Salată de varză alba Ingrediente: 1 varză albă 2 linguri ulei otet sare piper pu­ţin zahăr Mod de preparare: Curăţăm varza de frunzele de deasupra. O tăiem în două şi scoatem frunzele una cîte una. Apoi curăţăm vinele cu un cuţit subţire. Din fiecare frunză facem un rulou şi o tăiem ca tăiţeii. După aceea […]

Salată cu linte şi ardei copţi, cu cimbrişor

Salată de linte

Salată de linte Ingrediente: 500 g linte 1—2 linguri ulei 1 lingură oţet sare piper mărar   Mod de preparare: Alegem linte mare, curată, o spălăm. O ţinem citva timp în apă călduţă. Arun­căm apa şi mai controlăm o dată lintea dacă este curată. Punem lintea în cratiţă la foc cu apă rece (mai multă). […]

Salata de fasole alba cu morcovi

Salată de fasole boabe cu morcov

Salată de fasole boabe cu morcov Ingrediente: 400 g fasole boabe un morcov un pătrunjel 2 cepe 2 linguri ulei o lingură oţet sau zeamă de lămîie pătrunjel verde   Mod de preparare: Alegem fasole boabe mare sau rotundă (ouşoare). O muiem din ajun în apă căl­duţă, apoi o spălăm în cîteva ape reci. Punem […]

Fasole verde grasa cu soia si rosii

Salată de fasole verde

Salată de fasole verde Ingrediente: 500 g fasole 2 linguri ulei 1 lingura oţet sare piper cîteva măsline cîteva fire de ceapă verde mărar verde   Mod de preparare: Alegem fasole fideluţă, o curăţăm şi o punem în apă rece. Apoi o punem la fiert în 3 l de apă clocotită, numai cate o mînă […]

Salata de fasole verde cu nuci de pin

Salată Mimoza

Salată Mimoza Ingrediente: 4 lăptuci 2—3 linguri ulei 1 lingură oţet sare piper 2 ouă fierte tari   Mod de preparare: Curăţăm lăptucile ca să rămînă numai inima, adică partea albă şi galbenă din mijloc, precum şi puţin din frunzele verzi. Tăiem în patru. Pregătim salata de lăptuci cu oţet şi cu ulei, apoi o […]

Lăptuci cu ceapă verde şi cu slănină

Salată de laptuci

Salată de laptuci Ingrediente: 2 lăptuci potrivite 2—3 linguri ulei 1 lingură oţet sau zeamă de lămîie sare piper haţmaţuchi tarhon fin tocat   Mod de preparare: Alegem lăptuci tinere şi tari, tăiem în lungime în patru sferturi. Spălăm salata repede în apă la robinet şi o lăsăm să se scurgă. Apoi o muiem într-un […]

Salată verde cu creveti

Salată cu smantană

O reteta simpla si delicioasa de salata cu smantana din: salata, smantana, galnebusuri, otet, sare si piper. Ingrediente: 1 căpăţînă mare de salată sau 2 mijlocii 1/2pa­har smantană 2 gălbenuşuri 1 lingură oţet sare piper Mod de preparare: Atît salata verde, cît şi salata de lăp­tuci se pot pregăti şi cu smîntînă ames­tecată cu gălbenuşuri […]

Salată de dovlecei cu floare

Salată de dovlecei cu floare

Salată de dovlecei cu floare Ingrediente: 1 kg dovlecei 2—3 linguri ulei 1 lingură oţet sare pătrunjel verde tocat   Mod de preparare: Alegem dovlecei mici cu floare, îi cu­răţăm şi îi spălăm. Punem dovleceii la fiert în apă clocotită cu sare. Cand sînt fierţi, îi scoatem şi îi lăsăm să se scurgă într-o strecurătoare. […]

Salata de ansoa cu parmezan

Salata Loreta

Salata Loreta Ingrediente: 2 căpăţîni de salată 2—3 linguri ulei 1 lingură oţet o sfecla fiarta   Mod de preparare: Preparăm o salată verde. Fierbem sfe­cla şi o tăiem fin ca tăiţeii, apoi o ames­tecăm cu oţet şi ulei şi o presărăm peste salata verde. Servim imediat fără să amestecăm.   Pofta buna!

Salata verde

Salata verde

Salata verde Ingrediente: lăptuci salată creată marule creson hatmaţuchi iarbă grasă sau untişor (grîuşor) 2—3 linguri ulei 1 lingură otet mărar verde tocat mărunt 2 ouă răscoapte sare pi­per usturoi (facultativ) zahăr (facultativ)   Mod de preparare: Curăţăm frunzele mai groase de lăp­tuci ; scoatem frunzele care au stat pe pămînt : desfacem frunză cu […]

Salată de ouă cu castraveciori in otet

Salată de ouă cu castraveciori in otet

Salată de ouă cu castraveciori in otet Ingrediente: 8 ouă fierte (tari) castraveţi în oţet maioneză 200 ml smântână sare piper 2-3 căţei de usturoi   Mod de preparare: Amesteci maioneza (făcută din 2 gălbe­nuşuri crude şi unul fiert) cu 200 ml smântână. In sosul obţinut, adaugi castraveţii acri tăiaţi cubuleţe mici, cei 2-3 căţei […]

retete

Salata de fructe (varinata)

Salata de fructe din: banane, mandarine, kiwi, mar, ananas, compot de cirese, frisca.  Ingrediente: 2 banane 4 man­darine 1-2 kiwi 1 măr 1 cutie compot de ananas bucăţi 1 cutie compot de cireşe opţional frişca   Mod de preparare: Tai fructele cubuleţe şi mărul feliuţe, adaugi cireşele şi compotul de ananas inte­gral. Laşi puţin castronul […]

Salată verde cu nuci si cascaval

Salată verde cu nuci si cascaval

Salată verde cu nuci si cascaval Ingrediente: 1 salată verde mare 100 g caşcaval 1 mână miez de nucă sos de roşii 5 linguri ulei 1/2 lingură oţet sare şi piper   Mod de preparare: Amesteci în această ordine: salata spălată şi ruptă în bucăţi, caşcavalul ras, miezul de nucă tocat, sare, piper, adaugi uleiul […]

Salata de ţiri

Salata de ţiri

Salata de ţiri Ingrediente: 10 ţiri 5 legături mărar verde ulei oţet piper (boabe) după gust   Mod de preparare: Batem ţîri cu un ciocan de lemn pe amîndouă părţile, apoi îi frigem pe un grătar la jar domol (sau pe spuză ori pe plita încinsă). Observăm să nu se pîrlească şi îi rumenim pe […]

Salata de sfecla cu hrean si chimen

Salata de sfecla cu hrean

Salata de sfecla cu hrean Ingrediente: 5-6 bucăţi de sfeclă roşie 100 g hrean curăţat şi dat prin maşină sare 1-2 linguri zahăr 2 linguri oţet 1 ceaşcă de apă   Mod de preparare: Speli bine sfecla şi o fierbi în apă cu sare. Când e gata, o cureţi şi o dai pe râză­toare. Pui […]

Limba de porc fiartă in lapte

Salata de limba cu ceapa si castraveti

Salata de limba cu ceapa si castraveti Ingrediente: 1 kg limbă de porc 5-6 castraveţi acri 2 cepe 1 lingură de bulion maioneză după gust (circa 200 g) sare piper   Mod de preparare: In apă rece cu sare pui carnea să fiarbă, iar prima apă o arunci. O pui cin nou la fiert până […]

Salata de icre negre

Salata de icre negre

Salata de icre negre din: icr negre, miez de paine, ulei, lamaie si aspic. Ingrediente: 200 g icre negre 200 g miez de pîine 400 g ulei 1 lămaie aspic Mod de preparare: Se pun icrele negre intr-o piuă de piatră, se adaugă miez de piine muiat în apă si stors. Se amestecă şi se […]

Salata verde cu castraveti si smantana

Salată verde cu şuncă si ciuperci

Salată verde cu şuncă si ciuperci  Ingrediente: 200 g şuncă 1/2 cutie de ciuperci sare piper oţet (sau zeamă de lămâie) ulei după gust măsline o roşie cherry pentru decorat   Mod de preparare: Speli salata foaie cu foaie şi o tai mărunt. Şunca o tai fâşii subţiri, iar ciupercile le speli şi le tai […]

Piept de rata cu garnitura de linte

Salată gourmande cu piept de raţă afumat

Salată gourmande cu piept de raţă afumat Ingrediente: 300 g de fasole verde proaspătă’ 100 g ciuperci de Paris proaspete zeamă de la o lămâie 20 de feliuţe de piept de raţă afumat o conservă mică de file de anşoa în ulei de măsline 40 g seminţe de pin 50 g arpagic proaspăt mărunţit 4 […]

Spaghettini cu salvie

Salată de spaghete cu midii

Salată de spaghete cu midii Ingrediente: 250 g spaghete fierte al dentem ziua anterioară 2 linguri de ulei de măsline 1 kg de midii de crescătorie 4 haşme mărunţite 20 cl de vin alb sec 1 legătură de pătrunjel cu frunza lată piper Pentru vinegretă : 3 linguri de ulei de măsline o jumătate de […]

Salata de pepene rosu, branza feta si busuioc

Salată cu spumă din branză de capră

Salată cu spumă din branză de capră  Ingrediente: 350 g de brânză proaspătă de capră 25 cl de smântână lichidă, rece plante diverse: lăptuci, spanac, hasmaţuchi, pătrunjel, tarhon 12 cl ulei de măsline vinegretă – ulei de măsline, oţet balsamic 2 linguriţe de tapenade (cremă de măsline, anşoa şi capere) sare piper   Mod de […]

Salată de pastă de ton

Salată de pastă de ton

Salată de pastă de ton  Ingrediente: 2 ouă întregi + 1 gălbenuş 3 haşme (ceapă măruntă) 200 g ton în suc propriu (în conservă) o lingură de muştar de Dijon tare 4 linguri de ulei de măsline zeamă de la o lămâie 2 linguri de arpagic mărunţit 15 cl de smântână de soia (sau smântână […]

Tabbouleh de quinoa

Tabbouleh de quinoa

Tabbouleh de quinoa din: quinoa, patrunjel, menta, rosii, ceapa verde, zeama de lamaie verde, ulei de masline, sare, piper. Ingrediente 100 g quinoa 3 legături de pătrunjel 1 legătură de mentă proaspătă 4 roşii în ciorchine 3 cepe verzi cu tot cu cozi zeama de la 3 lămâi verzi 4 linguri de ulei de măsline sare […]

Salată de spanac a la sevillane

Salată de spanac a la sevillane

Salată de spanac a la sevillane Ingrediente: 1 kg de spanac proaspăt puţin ulei de măsline 4 căţei de usturoi mărunţiţi o linguriţă de boia dulce o linguriţă de chimion praf 350 g de năut fiert (păstraţi puţină zeamă din timpul fierberii) câteva picături de oţet balsamic 2 ouă fierte bine şi feliate sare piper […]

Salata de broccoli

Salată de broccoli cu branză

Salată de broccoli cu branză Ingredinte:     1 broccoli potrivit 250-300 g brânză telemea 1 legătură de mărar 5 linguri unt sare   Mod de preparare: Desfaci broccoli în bucheţele şi îl fierbi în apă cu sare timp de 15 minute. Le scoţi, le scur­gi şi le aşezi într-un bol transparent, razi telemeaua, tai fin mărarul […]

Retete pentru post

Salată de conopidă cu maioneză

Salată de conopidă cu maioneză  Ingrediente: 1 conopidă 2 ouă 2-3 căţei de usturoi ulei sare piper 1 roşie câteva fire de pătrunjel pentru ornat   Mod de preparare: Speli bine conopida, o desfaci bucheţele şi o fierbi în apă cu sare 10-15 minute.Pui la fiert şi un ou şi după 5 minute, îl cureţi […]

Salata de andive cu legume

Salată de andive cu pui

Salată de andive cu pui Ingrediente: 4 andive un piept de pui 3 ouă muştar mai picant 1 lămâie ulei sare piper 1 ardei 2-3 măsline   Mod de preparare: Pui la fiert pieptul de pui în apă cu sare. Fierbi 5 minute şi două ouă, le ţii apoi sub un jet de apă rece, […]