Risotto milanese

Printeaza

Risotto milaneseAcesta este un risotto italian clasic. Se spune că primul risotto a fost preparat în oraşul Milano, pe vremea când Carol al V-lea l-a numit pe fiul său Duce de Milano, în anul 1535, cu acest act debutând cei 200 de ani de guvernare spaniolă a oraşului. De altfel, această mâncare seamănă uimitor cu paella din Spania.

Partea de nord a Italiei a fost şi rămâne patria orezului, spre deosebire de restul peninsulei. Cel care a introdus metoda cultivării orezului pe terenuri inundate a fost unul dintre primii duci de Milano, în ciuda opoziţiei puternice stârnite de ameninţarea malariei.

Aroma specială pe care o ară risotto milanese este dată de ingredientele folosite, şi anume măduva de oase, vinul, supa de carne şi.parmezan; puţin şofran, adăugat către sfârşit, îi conferă şi o nuanţă specială de galben.

De obicei, risotto milanese este primul fel de mâncare la o masă, însă se poate servi uneori şi alături de osso bucco, o mâncare din carne de viţel.

Risotto_milanese_03

Risotto milanese

Ingrediente:

  • 900 ml supa de pui
  • 2 linguri ulei de masline
  • 75 g unt
  • 1 ceapa mijlocie, tocata marunt
  • 1 lingurita fire de sofran
  • 425 g orez arborio sau carnaoli
  • 125 ml vin alb
  • 40 g parmezan proaspat ras

 

Mod de preparare:

Puneti la fiert supa de pui. Separat, intr-o cratita din metal, incingeti uleiul, impreuna cu 25 g unt, la foc mijlociu, apoi adaugati ceapa si caliti-o pana se inmaoie si se face sticloasa, 8-10 minute.

Adaugati sofranul si caliti ceapa inca 1 minut, amestecand mereu.

In continuare puneti in cratita orezul si amestecati totul cu o lingura de lemn, astfel incat orezul sa fie uns bine si sa devina opca, adica aproximativ 3-4 minute.

Adaugati vinul si 125-175 ml din supa incalzita. Fierbeti orezul, amestecand des in el, pana ce acesta absoarbe tot lichidul.

Continuati sa adaugati cate putin din supa calda ori de cate ori zeama din orez a scazut de tot.

Dupa 20 minute, puteti sa il gustati. Este gata atunci cand este moale si cremos, fara a fi sfaramat. La sfarsit, adaugati si restul de unt, impreuna cu parmezanul si amestecati-le bine. Se serveste imediat.

Risotto_milanese_05

Risotto milanese

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.