Retete tv Paprika #10

Printeaza

TV Paprika:

Retete tv Paprika

Fursecuri cu ciocolată albă și merișoare

Ingrediente:

  • 150 g unt
  • 150 g făină albă
  • 1/2 linguriță bicarbonat
  • 50 g migdale
  • 50 g terci de ovăz
  • 50 g merișoare uscate sau stafide
  • 50 g zahăr brun
  • 50 g zahăr pudră
  • 100 g ciocolată albă tăiată în bucăți mari
  • 1 gălbenuș mare de ou sau două mai mici

Mod de preparare:

Incălziți cuptorul la 180°C. Topiți untul și lăsați-l să se răcească. Dați printr-o sită făina și bicarbonatul. În bolul în care ați cernut făina și bicarbonatul, adăugați migdalele, terciul, fructele uscate și ciocolata, apoi amestecați totul. Amestecați gălbenușul de ou cu untul topit și răcit și apoi turnați copoziția peste celelalte ingrediente și amestecați. Cu mâinile, faceți niște biluțe cât o alună de pădure și aranjați-le separat. Bagați-le în cuptor pentru circa 8-10 minute. După ce le scoateți din cuptor, fursecurile trebuie lăsate să se răcească.

Hake cu scoici, roși cherry în hârtie de pergament

Ingrediente:

  • 2 linguri ulei extra virgin
  • 50g cârnați chorizo,cojiti și feliați
  • 2 catei de usturoi
  • 225g roșii cherry
  • 1/2 linguriță de paprika afumată
  • 1 lingurită zahăr pudră
  • 1 linguriță de fenicul proaspăt, mărunțit
  • 4 x 150g fileuri de hake cu pielița ăi oasele îndepărtate
  • 20 scoici mari (preferabil palourd)
  • 4 linguri sherry Fino
  • 4 felii de pâine
  • 1 lingură de muștar Dijon
  • 1 lingură suc proaspăt de lămâie
  • 4 linguri ulei de măsline
  • 150g rucola proaspătă
  • sare de mare și piper negru proaspăt măcinat

 

Mod de preparare:

Încălziți cuptorul la 200C . Încălziți o lingură de ulei extra virgin într-o tigaie. Adăugați feliile de chorizo și lăsați-le la făcut pentru 2-3 minute. Adăugați și usturoiul și lăsați-l la făcut până ce se înmoaie, apoi adăugați roșiile cherry cu zahărul și paprika. Lasați mixtura pe foc circa 3-4 minute iar apoi luați tigaia de pe foc. Adăugați lingurița de fenicul și asezonați după gust.Faceți un cerc cât mai mare cu putință dintr-o rolă de hârtie de pergament (veți avea nevoie de 4 în total). Împărți-ți în mod egal între cele 4 cercuri mixtura de rosșii, asigurându-vă că este așezată în centru. Așezați câte o bucată de hake urmată de câte 5 scoici și o lingură de sherry în centrul fiecărui cerc.

Așezonați după gust. Uniți cele două părți ale cerclui, iar apoi mai împăturiți înca o dată.Așezați-le pe o tavă de copt încalzită bine în prealabil și lăsaîi-le la făcut pentru 6-8 minute.Între timp, încălziți o tigaie tip grătar. Adaugați feliie de pâine și lăsați-le la prăjiți 1 minut pe fiecare parte. Presărați restul de ulei și puțină sare de mare.Pentru a pregăti sosul, amestecați muștarul cu sucul de lămâie într-un bol mic și apoi adăugați încet, ulei de măsline până când devine o emulsie omogenă. Asezonați după gust. Puneți într-un bol mic frunzele de rucola și turnați puțin din sosul obținut, până când acesta acoperă frunzele.Pentru a servi, așezați peștele pe o farfurie încalzită și adăugați frunzele cu sosul de muștar și căte o bucată de pâine prăjită.

Homar cu sos de unt

Ingrediente:

  • 2 bucăți de 900g fiecare de homari vi
  • Sare și piper negru proaspăt măcinat
  • 1 morcov curățat și feliat
  • 1 ceapă tocată fin
  • 2 tulpini de țelină, feliate
  • 600ml apă
  • 600ml vin alb sec
  • Pătrunjel verde
  • Cimbru
  • 1 foaie de dafin
  • Câteva boabe de piper
  • 50g unt
  • Sucul de la o lămâie plus bucăți de lămâie pentru garnitură

 

Mod de preparare:

Cu câteva ore înainte de a vă apuca de gătit, puneți homarii într-o pungă de plastic la congelator. Când sunteți gata să vă apucați de gătit, puneți o oală cu apă cu sare (3 lingurii de sare la fiecare 2l de apă) la fiert. Când apa fierbe aruncați homarii în ea. Lăsați-I să fiarbă timp de 10 minute până capătă o culoare portocalie. Aruncați apa și adăugați morcovii, ceapa, țelina,vinul, ierburile și boabele de piper. Acoperiți cu un capac și fierbeți timp de 30 de minute până ce homarii nu mai au nici o tentă de albastru.Când homarii sunt fierți, se scot din oală iar lichidul se strecoară.După ce homarii s-au răcit se scoate carnea de pe ei.Curățați cochiliile pentru a putea să serviți homarul în ele. Topiți untul într-o tigaie mare ți apoi adăugați carnea de homar și fierbeți timp de 1 minut.Condimentați cu suc de lămâie, sare și piper. Serviți imediat cu felii de lămâie ca decor.

Iepure la cuptor

Ingrediente:

  • 1 iepure
  • 1 porumbel
  • 1 prepeliță
  • usturoi
  • măsline
  • șuncă de porc
  • morcovi
  • sare
  • piper
  • frunze de dafin
  • vin negru
  • dovleac
  • vinete

Mod de preparare:

Iepurele va fi montat sub formă de motocicletă, iar porumbelul și prepelița vor fi pasagerii.Crestați din 3 în 3 cm carnea iepurelui, pe coloană în zona mușchiului și în pulpă. În fiecare crestătură se înfige câte un cățel de usturoi, câte o măslină și șuncă de porc.Prin coacere, urechile se vor usca prea tare și pentru a evita acest lucru, puteți înfige câte un morcov în fiecare ureche după care acoperiți cu folie de aluminiu.

Legați cu sârmă picioarele din spate și din față (picioarele din față se prind de gât). Pe urmă îndoiț cu totul și legați capul de partea din spate și frecați cu sare. Puneți totul în tavă. Adăugați sare, piper, usturoi tocat, apă, câteva frunzulițe de dafin și vin negru.Alături de iepure puneți și viitorii pasageri pe care îi frecați înainte cu puțină sare. Fixați-le capetele întinse cât mai mult și aripile depărtate puțin de corp.După ce ați montat totul, introduceți tava la cuptor pentru două ore.Între timp pregătiți roțile din felii de dovleac, spițele din fâșiuțe de vânătă, cricul.Odată ce iepurele este gata, scoateți sârmele și să montați roțile, semnalizările și toate “ingredientele” motocicletei.

 

Imam Bayildi

Ingrediente:

  • 3 vinete medii (aprox. 850 g), tăiate în cubulețe de 2 cm
  • 50 ml ulei de măsline
  • 1 linguriță de semințe de chimion
  • 3/4 lingură de semințe de coriandru
  • 1/4 linguriță de semințe de cardamon
  • 3 căței mari de usturoi (pisați sau rași)
  • 450 g roșii, cojite și tăiate
  • Sare și piper
  • 50 g stafide
  • 2 lingură mentă tocată, coriandru sau pătrunjel

 

Mod de preparare:

Fierbeți vinetele în apă cu o linguriță de sare timp de 5 minute. Acest lucru va împiedica absorbția a prea mult ulei. Scurgeți vinetele. Într-o tigaie încingeți puțin ulei de măsline. Adăugați mirodenii și lăsați la făcut aproximativ 10-20 secunde. Imediat adaugați usturoiul și vinetele și amestecați pentru câteva minute. Pe urmă, puneți și roșiile în tigaie, sarea și piperul, stafidele și gătiți totul fără capac până ce conținutul se îngroașă. Adăugați verdețurile. Când totul e gata, așezați cu ajutorul unei lingurițe conținutul pe Crostini și adăugați 1/2 linguriță de smântână și o frunză de mentă sau coriandru.

Inimioare cu cafea și cacao

Ingrediente:

  • Pentru biscuiți
  • 175g făină care crește singură
  • 75g zahăr pudră
  • 75g unt
  • 2 lingurițe de cafea instant pulbere sau granule
  • 1 linguriță apă fierbinte
  • 1 ou
  • Pentru glazura de ciocolată
  • 50g unt dedurizat
  • 100g zahăr pudră plus extra pentru ornare
  • 3 lingurițe cacao

Mod de preparare:

Se încălzește cuptorul la 180 gradeC. Făina, zahărul și untul se amestecă în blender până ce compoziția seamănă la aspect cu pesmetul.Într-un castron mic se amestecă apa fierbinte cu cafeuaua și apoi se adaugă oul.Se toarnă acest amestec peste cel din blender și se amestecă până ce se omogenizează.Pudrați suprafața de lucru cu zahăr pudră și întindeți aluatul astfel încât să aibă grosimea de 5mm. Cu ajutorul unui cutter de 4 cm tăiați 50-60 de forme de inimioare. Inimioarele se așaă pe touă tăvi, având grijă să lăsați loc între ele..

Se coc la cuptor timp de 10-15 minute.Când sunt gata, trebuie scoase din tavă cu o paletă din metal pentru a nu se lipi. Se lasă apoi să se răcească pe un grătar.Pentru glazura de ciocolată, se amestecă untul moale cu zahărul și cu cacaoa într-un castron folosind o lingură de lemn.Cu această glazură umpleți câte două inimioare pentru a forma un sandwich. Nu uitați că dacă inmuiați cuțitul cu care ungeți prăjiturile în apaă caldă, glazura nu se va mai lipi de cuțit.

Interpretare a prăjiturii Pavlova, în cupă

Ingrediente:

  • 200 g frișcă lichidă
  • 2 lingurițe zahăr

Pentru crema Mascarpone:

  • 100g Mascarpone
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 gălbenuș
  • 10 biscuiți Tiramisu
  • 60 ml compot de ananas
  • 50 g ananas din conservă, tăiat cubulețe
  • 50g kiwi, tăiat rondele
  • 50 g căpșuni medii, tăiate sferturi
  • 40g fragi sau mure
  • Un pic de gem de căpșuni
  • 1 albuș
  • 1 linguriță zahăr

 

Mod de preparare:

Cu mixerul se bat 200 g frișcă lichidă cu 2 lingurițe de zahăr până când se obține o frișcă foarte fermă. Aceasta se încorporează manual în crema de Mascarpone obținută din frecarea a 100 g Mascarpone cu o linguriță de zahăr și gălbenușul unui ou. Biscuiții se înmoaie în cca 60 ml de suc de compot de ananas. Ananasul din conservă se taie cubulețe, 50 g de kiwi se taie rondele fine, iar 50 g căpșuni medii se taie în sferturi. În două cupe largi de șampanie se așează mai întâi o parte a biscuiților însiropați, apoi, alternativ, o peliculă fină de gem de căpșuni, căpșuni, ananas, rondelele de kiwi și cremă de Mascarpone, Odată ajunși la suprafață, peste crema de mascarpone așezăm cca 30-40 g de fragi sau mure. În mijlocul acestora, cu ajutorul unui posh sau al unui spray de frișcă, punem crema obținută din frecarea albușului unui ou cu o singură linguriță de zahăr. Poftă bună și gătiți cu gust.

Kebab de miel cu sos de iaurt şi mentă

Ingrediente:

  • 1 ceapă mică roşie curăţată
  • 1 ardei roşu iute
  • cuişoare
  • ½ linguriţă de seminţe de fenicul
  • ½ lingurită piper roz (sau orice tip de piper)
  • 1 linguriţă şofran
  • 350g carne de miel tocată
  • 1 gălbenuş de ou
  • menta
  • coaja şi sucul de la 1 lămâie
  • 200g iaurt natural
  • sare
  • ulei de măsline sau ulei de arahide

 

Mod de preparare:

Se taie ceapa în sferturi şi se curăţă ardeiul de seminţe.Acestea împreună cu seminţele de fenicul,cu usturoiul,cu şofranul si cu jumătate din mentă se asezonează cu sare şi se pun într-un blender.

Carnea de miel se amestecă într-un castron cu ceapa şi cu amestecul de condimente.Se adaugă gălbenuşul şi se amestecă bine.Din amestecul obţinut se formează 8 bucăţi micuţe de mini kebab.

Prăjiţi bucăţile de kebab timp de 3-4 minute pe fiecare parte. Pentru sos, rupeţi frunzele de mentă şi amestecaţi-le cu iaurt şi cu coaja de lămâie.

Kebabul se stropeşte cu zeama de lămâie şi se serveşte pe un platou alături de sosul de iaurt.

Lasagna al forno

Inrgediente:

  • ½ ceapă
  • 1 morcov mare
  • 2 căţei de usturoi curăţaţi
  • oregano uscat
  • 300 g carne tocată de vită
  • 1 lingură piure de tomate
  • 1 lingură sos worcestershire
  • 1 frunză de dafin
  • 2 linguri vin roşu
  • 1 cutie de 400 g de roşii în bullion
  • 50 ml lapte

Pentru sos:

  • 25 g unt
  • 25 g faină
  • 300 ml lapte
  • Nucşoară
  • 60 g brânză Cheddar rasă
  • 30 g parmesan ras
  • 6 foi de lasagna

Pentru salată:

  • 1 linguriţă de muştar Dijon
  • 1 lingură oţet de vin alb
  • 1 salată
  • Ulei de măsline
  • Sare şi piper

Mod de preparare:

Încălziţi cuptorul la 225 grade. Încălziţi uleiul de măsline într-o tigaie. Adăugaţi ceapa, morcovul şi usturoiul pisat. Condimentaţi cu frunză de dafin, oregano, sosul Worcestershire, sare şi piper. Când ceapa începe să se înmoaie, faceţi un gol în mijlocul tigăii în care adăugaţi carnea tocată şi amestecaţi până se împrăştie. Adăugaţi piureul de tomate şi lăsaţi să fiarbă 30 de secunde. Continuaţi până carnea capată o nuanţă maronie. Adăugaţi vinul şi lăsaţi să scadă, apoi adăugaţi şi roşiile. Lăsaţi să fiarbă încă 2-3 minutedupă care adăugaţi laptele şi oprţti focul.

Pentru a face sosul de brânză, topiţi untul într-o tigaie. Adăugaţi făina şi cu ajutorul unei linguri de lemn amestecaţi până se formează o pastă. Adăugaţi 1/3 din lapte şi amestecaţi pentru a nu se face cocoloaşe. Puneţi şi restul de lapte treptat, amestecând bine. Condimentaţi cu sare, piper şi nucşoară. Fierbeţi timp de 1 minut şi apoi adăugaţi brânza Cheddar. Amestecaţi şi opriţi focul.

Într-o tavă -rezistentă la cuptor- turnaţi ½ din sosul cu carne, puneţi foile de lasagna deasupra şi turnaţi jumatate din sosul de brânză. Adăugaţi încă un strat de foi lasagna şi turnaţi restul de sos de brânză.

Presăraţi parmezanul ras şi oregano. Condimentaţi cu sare şi piper şi daţi la cuptor pentru 20-25 de minute până se rumeneşte. Într-un bol pentru salată, amestecaţi muştarul, oţetulş si uleiul de măsline.Condimentaţi cu sare şi piper şi adăugaţi salata. ServiTi lasagna alături de salată.

 

Legume de vară la cuptor

Ingrediente:

  • 8 roșioare cherry sau 3 roșii normale
  • 3 ardei grași colorați
  • 1 dovlecel
  • 100 g mazăre verde
  • 2 morcovi
  • 1 ceapă mare
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 ardei iute
  • 4-5 cartofi noi
  • 1 conservă mică de roșii decojite
  • 1 varză albă
  • 100 ml vin alb
  • 4-5 linguri ulei de măsline
  • 1 vânătă
  • Sare, piper, 2 foi de dafin, pătrunjel, cimbru, busuioc verde tocat mărunt

Mod de preparare:

Legumele se spală, se curăță și se lasă la scurs într-o strecurătoare. Verdeața se spală și apoi se toacă mărunt și se păstrează în boluri separate. Se taie rondele dovlecelul și vânăta, ardeii grași se taie în sferturi iar roșioarele se lasă întregi. Acestea se pun pe un grătar neaderent, bine încins în prealabil și se întorc pe ambele părți, lăsând totuși legumele al dente (pătrunse parțial) pentru a nu se distruge vitaminele. Se pun roșiile la final deoarece pielița lor se lipește și va scoate fum. Se scot pe un platou și se stropesc cu o lingură de ulei. Separat, într-un vas încăpător, se pune uleiul la încălzit (nu încins) și se prăjesc cartofii tăiați sferturi. Se scot pe un prosop absorbant, iar în vas se pun pe rând legumele în funcție de timpul de preparare: morcovii, după 2 minute se adaugă puțină apă, apoi varza, foile de dafin și apoi se sărează puțin.

Urmează ceapa, mazărea verde și ardeiul iute. Când legumele s-au înmuiat, (se încearcă cu o furculiță) se oprește focul. Într-o tavă pentru cuptor se aranjează ingredientele astfel: se pun cu o paletă cele care au fost fierte, se presară cimbru și puțin piper, se pun cartofii repartizați uniform pe suprafața tăvii, se condimentează și se adaugă busuioc și usturoi. Se adaugă jumătate din cantitatea de roșii conservate, apoi legumele la grătar și restul de conservă și se toarnă pe suprafață puțin vin și o lingură de ulei. Vasul se introduce în cuptorul încins în prealabil și se lasă aproximativ 20 de minute până se formează o crustă deasupra. Mâncarea se servește cu pătrunjel deasupra, după ce s-a răcorit, pentru a putea fi porționată.

Linguinii cu dovlecei și cu pesto de spanac

Ingrediente:

  • 400 g de linguini
  • 100 g spanac din conservă
  • 3 fire busuioc
  • 30 ml ulei de măsline
  • 5-6 alune coapte
  • 80 ml smântână vegetală
  • sare și piper
  • 50 ml de ulei de măsline
  • 80 g dovlecei tăiați precum tagliatelele
  • 20 g dovlecel (coajă) dată prin blender
  • 3-4 căței de usturoi tăiați rondele
  • 15 g parmezan ras
  • 3-4 fire de pătrunjel

 

Mod de preparare:

Linguini se pun la fiert în apă cu sare, până ce devin ușor al dente. În tot timpul acesta, într-un blender se pun 100 g spanac din conservă, 3 fire busuioc, 30 ml ulei de măsline, 5-6 alune coapte, 80 ml smântână vegetală, sare și piper. Se mixează ingredientele până la obținerea unei paste omogene, verzui și catifelate. În paralel, într-o tigaie se încing cca 50 ml de ulei de măsline, în care se călesc 80 g dovlecei tăiați precum tagliatelele, 20 g dovlecel (coajă) dată prin blender nu foarte fin și 3-4 căței de usturoi tăiați rondele subțiri. Se lasă pe foc 2-3 minute și apoi se adaugă pesto-ul de spanac și un pic de parmezan dat pe răzătoarea mică. Se scurg pastele și se adaugă peste sos, încorporându-le. Se așează în farfurie și se servesc cuparmezan și 3-4 fire de pătrunjel tocate mărunt. Poftă bună, și gătiți cu gust.

Lipie turcească

Ingrediente:

  • 125 g făină albă pentru pâine
  • 150 g făină albă
  • 1–2 lngurițe de semințe de fenicil zdrobite sau de semințe de chimion
  • 1 linguriță de sare
  • 175 ml de apă călduță

Mod de preparare:

Amesecați făina, mirodeniile și sarea într-un bol. Adăugați apa călduță și apoi mixați până devine o cocă omogenă. Frământați timp de 2 minute. Împărțiți în 12 bucăți egale, acoperiți și lăsați, acoperiți și lăsați aluatul să crească timp de 30 de minute. Rulați fiecare bucată de cocă până când ajunge la 1/2 cm cm grosime lăsați la făcut pe o tigaie grill câte 2 minute pe fiecare parte, până când prinde o culoare ușor maronie. Împachetați-le într-un șervet de cârpă, pentru a le menține calde. Trebuie să fie moi, nu crocante.NOTĂ: Se pot adăuga 2 linguri de coriandru tocat in aluat, odată cu făina.

Lișiță la groapă

Ingrediente:

  • 1 lișiță
  • sare
  • boia de ardei
  • piper boabe zdrobit
  • usturoi
  • pătrunjel
  • ardei iute
  • vin alb sec/demisec
  • 1 lămâie

Ingrediente pentru aluat:

  • 1 1/2 făină
  • apă

 

Mod de preparare:

Tăiați carnea de pasăre în bucăți. Adăugați condimente: sare, boia de ardei, piper boabe zdrobit, usturoi amestecat cu pătrunjel, ardei iute și câțiva stropi de vin alb. Carnea se lasă puțin timp la fezandat, timp în care dumneavoastră pregătiți aluatul.Aluatul este compus dintr-un kilogram și jumătate de făină peste care adăugați apă. Frământați până ce obțineți o cocă.Bucățile de carne se vor introduce pe urmă în pielea lișiței care va fi cusută foarte strâns cu niște bucăți de sârmă. Acoperiți lișița cu un strat foarte gros de aluat. Aluatul trebuie să se lipească foarte bine de pene.Într-un final puneți lișița învelită în aluat în vatră, acoperiți-o cu jar și lăsați pentru 2-3 ore. Asigurați-vă că temperatura rămâne constantă.La sfârșit tăiați crusta de pâine și scoateți bucățile de carne din interior.Așezați pe un platou alături de câteva feliuțe de lămâie și puțin pătrunjel și serviți.

Mămăligă cu nuci

Ingrediente:

  • 200 g mălai
  • 1 L de apă
  • 2 lingurițe de unt
  • 3 linguri de zahăr (sau miere de albine cu zahăr pentru glazură)
  • 100 g nucă pisată
  • La alegere, stafide, rahat, fructe după placul dumneavoastră.

 

Mod de preparare:

Se pune apă la fiert pentru mămăligă, cantitatea se calculează în funcție de preferință sau porții și în timp ce fierbe se adaugă puțină sare.Între timp, luați nucile și pisați-le și adăugați puțin zahăr și stafide, după preferință. Puteți adăuga și bucățele de rahat.Până se va face mămăliga, ocupați-vă de aspect. Luați o farfurie și ornați-o cu topping, restul de nuci și stafide, folosindu-vă imaginațiaLa sfârșit adăugați și cele 2 lingurițe de unt topit în mămăligă. Amesecați mămăliga cu nucile, zahărul și stafidele, apoi turnați compoziția peste o folie de aluminiu pe care ați tapetat-o în prealabil cu puțin ulei. Cu ajutorul foliei, se dă o formă de steak. Presați puțin la capete pentru a-i da o bază.Cât timp compoziția dumneavoastră se răcește în frigider, preparați un decor din zahăr ars.Într-o cratiță puneți zahăr și fierbeți până ce zahărul este în formă lichidă. Apoi cu ajutorul unei linguri luați puțin câte puțin din zahărul topit și turnați-l pe o foaie de copt în diferite forme. Așteptați să se răcească.Odată ce mămăliga s-a răcit, desfaceți folia și tăiați bucățele pe care le așezați pe farfuriile ornate.Adăugați decorul de zahăr ars și serviți!

Mancare de gutui

Ingrediente:

  • 3-4 gutui coapte,
  • 4 linguri de zahar,
  • o ceapa mica,
  • ulei,
  • o lingura de faina,

 

Mod de preparare:

Se taie gutuile si se curata de cotor, apoi se taie felii, nu prea subtiri. Se pune putin ulei la incins si se prajesc gutuile, pana se rumenesc. In acelasi ulei se caleste si ceapa tocata foarte marunt, si apoi se adauga zaharul. Se mai lasa putin ceapa sa se caleasca in zahar sa ia din dulceata. Se adauga o cana doua de apa pentru sos si apoi se pun la fiert si gutuile prajie. Se fierb cateva minute si se mai adauga zahar daca mai este nevoie, dupa gust. La sfarsit se amesteca putina faina cu apa si se toarna cam o lingura in mancare ca sa lege sosul.

 

Pofta buna!

1 comentariu

  1. Cam complicate retetele de la paprika

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.