Retete tv Paprika #1

Printeaza

Retete tv PaprikaTV Paprika este un canal de televiziune cu tematica gastronomica, ce urmareste pastrarea traditiilor culinare si promovarea valorilor bucatariei locale traditionale. TV Paprika nu este doar un canal de retete culinare, ci un concept de viata, pornind de la oferirea de solutii de cultura a produselor bio si ajungand la cele mai rafinate retete ale lumii si cele mai stralucite restaurante frecventate de staruri. Continutul atractiv si variat plaseaza TV Paprika in topul celor mai puternice branduri ale canalelor culinare din Europa. In octombrie 2007 canalul a intrat in portofoliul Chello Central Europe.

Bruschette cu branză de capră, măcriş proaspăt şi ardei roşu

Ingrediente:

  • 100 g brânză de capră moale
  • 1 ardei roşu
  • Măcriş proaspăt
  • 4 felii de pâine
  • Ulei de măsline extravirgin
  • Sare şi piper

Ardeiul se pune pe o tablă pentru prăjire şi se dă la cuptorul încălzit la 180 de grade pentru 15 minute. După ce s-a copt,ardeiul se pune într-un vas pe care îl acoperiţi cu folie alimentară şi se ţine astfel timp de 5 minute.Astfel se creează aburi şi ardeiul va fi mai uşor de decojit.Între timp , prăjiţi pâinea .Apoi decojiţi ardeiul,scoateţi seminţele şi tăiaţi ăn cubuleţe ardeiul.Pâinea se aşaza pe un paltou şi se stropeşte cu ulei de măsline cât timp este fierbinte pentru ca acesta să se şi absoarbă în pâine.Pe fiecare felie de pâine se presară 2-4 frunze de măcriş,o felie de brânză de capră ţi un pic de ardei iute. Se serveşte imediat!

Budincă aerată de ciocolată

Ingrediente:

  • 150 g ciocolată neagră
  • 250 ml smântână 25% grăsime
  • 25 g zahăr pudră
  • 1-2 linguri de lichior de cafea (opţional)
  • 2 bucăţi de ciocolată acoperite cu fagure de miere(lăsate la congelator timp de 10 minute)

Se ia ciocolata neagră şi se rupe în bucăşele (se pastrează 25 g pentru gratinat).Bucăţelele se pun într-un vas pe care îl punem peste o oală cu apă care clocoteşte.Se lasă aşa până se topeşte ciocolata şi apoi se lasă de-o parte.

La ciocolata topită se adaugă smântâna şi se amestecă bine. Într-un bol se pun smântâna şi zahărul şi se bat cu un blender de mână până se întăreşte smântâna.Apoi se adaugă mixul de ciocolată şi lichiorul de cafea şi se amestecă bine.

Scoateţi de la congelator bucăţile de ciocolată cu figure de miere, îndepărtaţi ambalajul şi înveliţi într-un prosop curat de bucătărie.Acesta se aşază pe un tocător şi se presează uşor până se zdrobeşte fagurele.Apoi fagurele se adaugă şi el în mixul făcut.Amestecul se aşază pe 4 farfurii micuţe şi se ornează cu ciocolata rămasă.

 

Budincă de orez cu gem de căpșuni

Ingrediente:

  • 50g bezele gata făcute
  • Câteva căpșuni sălbatice (opțional)
  • Pentru gem
  • 1 kh căpșuni, decojite, spălate și uscate
  • 150g zahăr pudră
  • Pentru budina de orez
  • 1,2 l lapte organic integral
  • 200g orez
  • 2 linguri zahăr vanilat

Căpșunile se pun într-un vas neoxidabil și se acoperă cu zahăr. Se amestecă bine și apoi se pun la fiert timp de 20-30 de minute. Din 5 în 5 minute trebuie să culegeți spuma formată deasupra. Când sunt gata, luați vasul de pe foc. Acum aveți un minunat gem de căpșuni!Între timp luați un vas adânc, adăugați laptele, orezul și zahărul vanilat. Fierbeți timp de jumătate de oră, amestecând din când în când pentru a nu se lipi.Împărțiți budinca de orez în mai multe boluri, turnați deasupra gemul și adăugați bezelele și căpșunile sălbatice.

 

Budinca Evei (budincă traditională britanică)

Ingrediente:

  • 2-3 mere mari
  • 1 lingură apă
  • un cub unt
  • 175 grame zahăr nerafinat
  • 2 linguri calvados ( cidru)
  • 50 g sultanide (stafide fără sâmburi) înmuiate în calvados
  • 225 g unt
  • 2 ouă bătute
  • 150 g faină
  • coajă de la 1 lamaie
  • lapte
  • 60 g fulgi de migdale
  • crème fraiche (smântână grasă)

 

Se încinge cuptorul la 190°C.

Se curătă merele, se taie şi se caramelizează într-o tigaie cu un pic de apă, un cub de unt, 1/3 din zahăr şi 2 linguri de Calvados. Apoi se adaugă sultanidele şi se mai fierb pentru aproximativ 10 minute.

În timp ce se fac merele, amestecaţi untul cu zahărul care a ramas. Adăugaţi ouale, făina şi coaja de lămâie. Amestecaţi ingredientele până obţineţi un aluat nu foarte rigid – dacă doriţi puteţi adăuga un pic de lapte.

Aşezaţi merele într-o tavă pentru cuptor. Întindeţi aluatul peste mere şi presăraţi fulgii de migdale. Coaceţi pentru o jumătate de oră, până aluatul devine auriu.

Budinca se serveşte caldă cu un pic de smântână.

 

Butter Chicken

Ingrediente:

  • 500 g piept de pui, tăiat cubulețe
  • 2 linguri ulei
  • 4 linguri unt
  • 2 linguri de ceapă albă tocată
  • 1/4 lingură de scoțișoară praf
  • 1/4 lingură de usturoi zdrobit
  • 1/4 lingură ghimbir tocat mărunt
  • 1/4 lingură turmeric
  • 1/4 lingură de paprika iute
  • 2 linguri de migdale pisate
  • 300g roșii decojite în suc propriu
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 2 linguri de iaurt gros, natural
  • 2 linguri spanac baby
  • 150 g orez
  • 1 linguriță chimen
  • sare și piper

Se asezonează puiul cu sare. Într-o tigaie cu ulei încins se pune puiul la prăjit, timp de 3-4 minute, cât să capete o culoare ușor brună pe alocuri. Se scoate puiul din ulei și în aceeași tigaie se pune la topit untul, după care se adaugă ceapa tocată și scorțișoara pudră și se ține totul pe foc până când se obține o culoare maronie, ușor închisă. Se adaugă toate ingredientele rămase și se amestecă tot timpul strivindu-se cu o lingură de lemn roșiile decojite. Se mai lasă la fiert încă 4-5 minute după care se adaugă din nou puiul. Se ține la foc mic 3-4 minute, amestecând tot timpul. La final se adaugă spanacul. Se servește cu orezul fiert cu chimen, preparat al dente. Poftă bună și gătiți cu gust.

Calcan cu sos de fistic

Ingrediente:

  • 4 fileuri de calcan
  • Un pic de ulei

Pentru sos:

 

  • 110 g frunze proaspete de busuioc
  • 150 ml ulei de măsline extra virgin
  • 50 g fistic curăţat
  • 1 căţel de usturoi
  • Un praf de sare

 

Calcan la cuptor cu garnitură de măcriş

Ingrediente:

  • 1 calcan de 2 kg
  • Apă
  • Sare de mare
  • 10 crenguţe de măcriş proaspăt
  • 100 g unt
  • Sucul de la 1/2 de lămâie

 

Aceasta este cea mai simplă reţetă de a prepara peşte.În locul calcanului puteţi folosi orice peşte plat iar în loc de măcriş puteţi folosi mărar,usturoi sălbatic sau fenicul.Încălziţi cuptorul la 200 grade.Peştele se crestează până la oase din 5 în 5 cm şi se condimentează bine cu sare.Apoi se pune într-un vas cu apă astfel încât jumătate din el să fie acoperit.Vasul se bagă în cuptor pentru 30 de minute.Cât timp peştele stă la cuptor puteţi face sosul.Frunzele de măcriş se taie mărunt şi se pun într-un bol.Adăugaţi untul şi sucul de lămâie şi amestecaţi bine.Acest amestec se împachetează în folie astfel încât diametrul să aibă 2,5 cm şi se dă la frigider.Cînd peştele este gata, se scoate din cuptor, şi se îndepărtează pielea.Peştele se serveşte pe platouri cu câte o feliuţă de unt de măcriş deasupra.Dacă doriţi puteţi pune alături şi o garnitură de cartofi noi fierţi.

Caponata –gustare tradițional siciliană

Ingrediente:

  • 2 vinete mijlocii tăiate cubulețe
  • 5 tulpini de țelină tăiate în bucățele de 1,5 cm
  • Ulei de măsline extravirgin
  • 2 cepe mari tocate
  • 125 g măsline verzi
  • 65 g capere spălate
  • 400 ml suc de roșii făcut în casă
  • 50 ml oțet
  • 2 lingurițe de zahăr

Opțional: stafide și muguri de pin

Bucătile de vinete se sărează și se pun într-o strecurătoare.Se lasă timp de 30 de minute să se scurgă de apă, apoi se clătesc și se usucă cu un prosop de bucătărie.Vinetele se prăjesc și se scot pe un prosop de bucătărie pentru a se scurge de ulei.Într-o tigaie se călesc ceapa și țelina.Când încep să se coloreze se adaugă caperele,sucul de roșii,zahărul si oțetul și se lasă să fiarbă 5 minute.Se adaugă vinetele și măslinele și se mai lasă pe foc timp de 10 minute.Se lasă să se răcească și apoi se dă la frigider timp de 24 de ore înainte de servire.Se servesc la temperatura camerei alături de pâine crocantă.

Caracatiță cu lămâie

Ingrediente:

Una bucată caracatiță (cu cât mai mare cu atat mai bine: mai gustoasă)

 

  • O ceapă mărișoară
  • Un cartof
  • Cimbru
  • Ulei de măsline
  • Lămâie (3-4 bucăți)
  • 1 ardei iute
  • Pătrunjel
  • Sare
  • Piper

 

Caracatița, chiar dacă e cumpărată proaspătă, se frăgezește prin congelare-decongelare. Se curăță și se pune la fiert în apa cu sare în care adăugăm un cartof, o ceapă și cimbru. Timpul de fierbere e în funcție de dimensiunea caracatiței (de la o oră în sus). După fierbere se tranșează. Într-un grătar teflonat (o tigaie) se prăjește puțin la foc iute cu ulei de măsline, sare și ardei iute. Se storc 3-4 lămâi. Caracatița se pune într-un bol, se scaldă în mult ulei de măsline și se adaugă sucul de lămâie și oregano (pătrunjel). Se adaugă sare (dacă mai este nevoie) și piper. Este mai bună dacă nu o serviți imediat, ci după aproximativ o oră.Descriere:Este rețeta unui grec (cea mai bună caracatiță mâncată de mine în Grecia) cu care a trebuit să duc multă muncă de lămurire până să o dezvăluie. Simplă, gustoasă, excepțională.Am avut mici probleme de comunicare; el știa foarte bine greaca. Ne-am împrietenit în bucătărie. Cuțite, oale, mirodenii, mirosuri… limbaj universal.

 

Pofta buna!

1 comentariu

  1. Poate niste clipuri cu retetele de la tv paprika 🙂 … zic si eu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.