Retete traditionale: Sarmale in foi de varza murata

Printeaza

Sarmale in foi de varza murata din: carne, orez, ceapa, pasta de tomate, varza murata, piper, cimbru, usturoi, vin.

Ingrediente:Retete traditionale: Sarmale in foi de varza murata

  • 500 g carne (300 g de porc, 200 g carne de vacă sau tot de porc, dar mai slabă)
  • 100 g orez
  • 150 g ceapă
  • pastă de tomate
  • două-trei căpăţâni de varză murată
  • piper boabe şi piper pisat
  • cimbru, nu măcinat
  • câţiva căţei de usturoi
  • vin alb, de bună calitate

 

Mod de preparare:

Carnea se trece prin maşina de tocat. Se adaugă orezuul opărit, ceapa călită, piper pisat, sare şi puţin suc de roşiii, dacă dorim ca umplutura să nu fie albă. Se amestecă bine şşi cu această compoziţie se pregătesc sarmalele.
Cu câteva ore înainte, se desprind foile de varză de ppe căpăţână, cu grijă ca să iasă fără a se rupe, şi se ţin în appă rece, pentru a se desăra uşor.

După acest interval, se scurg dde apă şi se taie, îndepărtând partea mai tare (cea dinspnre cotor), ca să rămână doar partea subţire. Mărimea este varri- abilă în funcţie de cât de mare dorim să iasă sarmaua. Pentr.ru aspect şi pentru uşurinţa consumării lor, este bine ca totuaşi să nu le facem prea mari.

Cum se procedează? Unele gospodine, începătoare, au uneori probleme cu această operaţiune, care poate părea dificila, dacă dorim ca sarmaua să aibă un aspect frumos şi carnea să nu iasă din foaie… Se pune carnea (cantitaea cărnii, cât o nucă mijlocie) pe marginea foii, aşezată ţpe palma întinsă sau pe masă, se întoarce un capăt îngust al frunzei peste came, se aduce şi un capăt lung şi se ruleaază până la celălalt capăt al frunzei. Apoi cu mâna se introduace în interiorul sarmalei şi capătul rămas liber (cu ajutorul degetului arătător).

Aşezăm pe fundul vasului în care vor fierbe sarmaleele varză tocată. (Franzele rămase după ce li s-a înlăturat nervvu- ra principală se aşază una peste alta, se rulează şi se toaacă foarte subţire.) Deasupra punem o parte din mirodenii şi bulion, apoi aşezăm sarmalele în straturi, dispuse circular, după forma vasului. Dacă dorim, printre rândurile de sarmale sau la mijloc putem pune costiţă afumată, jumări sau slănină. Sarmalele vor căpăta savoare şi nu vor ieşi foarte grase, căci varza „înghite” multă grăsime. Deasupra sarmalelor se pune un alt strat de varză tocată şi cu restul de mirodenii.

Vasul cu sarmale se umple cu sos de bulion (pastă de tomate, mai concentrată, diluată cu apă călduţă), atât cât să acopere sarmalele. Se lasă să fiarbă, pe aragaz. La început sosul pus peste sarmale va creşte în volum în timpul fierberii şi ar putea da pe dinafară. (în timp ce fierb, sarmalele au tendinţa de a se umfla.) De aceea gospodina va urmări fierberea, colectând într-un vas lichidul care acum pare de prisos. Dar nu este! După circa o oră de fiert, lichidul va scădea şi atunci completăm cu cel colectat.

Când şi această operaţiune s-a încheiat, se mai lasă pe aragaz, să fiarbă, la foc mic, acoperit. (Foaia de varză acră trebuie să fie bine fiartă.) Din când în când se scutură cratiţa, pentru ca să nu se prindă sarmalele de fundul vasului, sau se pune cratiţa pe tabla pe care coacem vinete. Pentru verificare, puteţi scoate o sarma pe o farfuriuţă, o tăiaţi cu furculiţa. Dacă orezul este „înflorit” şi varza nu foarte tare, este momentul să le introduceţi la cuptor. Trebuie să aibă sos destul. Dacă sosul a scăzut foarte tare, se completează cu apă fierbinte.

După circa o jumătate de oră se controlează dacă au fiert şi se adaugă vinul, volumul acestuia fiind în funcţie de cantitatea de sarmale. Vinul le va da savoare şi va mai atenua grăsimea, făcându-le uşor digerabile. Se ştie că sarmalele cu came de porc sunt un fel de mâncare „greu44! între timp, se mişcă din când în când cratiţa, să nu se prindă sarmalele de fundul acesteia.

Se servesc cu mămăliguţă caldă şi, după preferinţă, cu smântână sau ardei iute.

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.