Retete traditionale: Piftie de porc

Printeaza

Piftie de porc din: cap de porc, picioare de orc, sare, usturoi, carne de porc, ceapa, piper, morcov, telina.

Ingrediente:Piftie de porc

  • cap şi picioare de porc, şi altă came, daică este nevoie de mai multă piftie
  • sare
  • usturoi
  • ceapă
  • piper boabe
  • morcov
  • telină

 

Mod de preparare:

Căpăţână şi picioarele de porc se pârlesc, :se rad bine de păr, se spală şi se pun într-o oală cu apă la opiărit. Când este aproape să dea în clocot, se ia vasul de pe foc,, se scurge apa şi se umple din nou cu apă rece.

Se spală atâtt carnea, cât şi oala. în acelaşi timp, se controlează dacă au nuai rămas locuri nerase bine de negreală sau păr. Se adaugă şi rrestul de came.

Se aşază din nou componentele într-o oallă încăpătoare, care se umple cu apă şi se pune la foc putetmic să fiarbă, curăţindu-se de spumă de câte ori se formeaziă, apoi se lasă să fiarbă încet cu capacul puţin dat la o parte, ca să aibă pe unde ieşi aburul, altfel zeama iese tulbure. La 1 kg de came se pune un litru de apă.

După ce a fiert circa două ore, se adaugăi sare, o ceapă întreagă, 1-2 morcovi, 1/2 ţelină, o foaie de dlafin şi se lasă să fiarbă în continuare încet, circa 2 ore, până cce toată carnea se desprinde de pe oase, iar lichidul scade la nivelul cărnii, în timpul fierberii, se ia din când în când câtte o lingură de zeamă şi se pune la rece; dacă aceasta se îndheagă bine, se poate lua vasul de pe foc, iar dacă nu se înche;agă, se lasă să mai fiarbă până ce proba este bună.

In caz că zeama nu vi se pare destul de închegată, puteţi adăuga gelatină. Se scurge zeama. Carnea se lasă să se răcească, pentru ai se putea îndepărta oasele. Zeama se strecoară, se degreseazăi şi, după ce s-a răcit puţin, se potriveşte de sare, usturoi pisat şi se strecoară din nou.

Carnea se împarte în farfurii adâncii, în castronele sau în forme, iar deasupra se toarnă zeama şi sse pune la rece să se închege. Pe fundul castronelelor se pot t pune rondele din morcovul care a fiert împreună cu carnea, pentru aspect, iar deasupra o frunză de pătrunjel. Piftia se mai poate pune în păhărele din plastic, iar la servire se întorc păhărelele cu gura în jos pe o farfurie.

Piftia se va dezlipi uşor, având forma paharului.

Aspectul este deosebit.

 

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.