Retete traditionale: Colivă

Printeaza

O reteta de coliva din: grau sau arpacas, zahar, nuca macinata, esenta de rom, sare, cacao, zahar pudra, nuca si bomboane.

Ingrediente:Colivă

  • 1/2 kg grâu bătut sau arpacaş
  • 300 g zahăr
  • 300 g nucă măcinată
  • 1-2 sticluţe esenţă de rom
  • sare

pentru decor:

  • 1 lingură cacao
  • zahăr pudră
  • 4-8 jumătăţi de nucă
  • bomboane mici colorate

 

Mod de preparare:

Alege grâul pregătit şi vânturat de pleavă, apoi spală-1 în 7-9 ape. Dacă foloseşti arpacaş, metoda este aceeaşi: alege arpacaşul bob cu bob, pune-l într-un vas mare, spală-l cu apă rece, scurge-l şi umple iar vasul cu apă cât să acopere grâul.

Procedează aşa până când apa în care-l speli, vântu­rând boabele cu mâna, este limpede (7-9 ape).

Toarnă peste arpacaşul spălat 3 măsuri de apă rece. Aşază o tablă pe flacăra aragazului, pune vasul şi lasă să fiarbă la foc foarte mic, aproape pâlpâit 1 oră sau 2 ore, până când grâul a absorbit o parte din lichid şi a înflorit puţin.

Cu 25 de minute înainte să fie gata, pune sarea şi 1 cană cu zahăr şi amestecă. Lichidul trebuie absorbit în totalitate. Lasă să fiarbă încet 25 de minute. Stinge focul şi acoperă vasul 6-8 ore cu un prosop umed.

Când grâul s-a răcit, adaugă nuca, esenţa de rom şi, dacă amestecul este apos, pesmet de biscuiţi.

Aşază grâul pe o farfurie sau pe un platou, presară zahăr pudră, decorează cu bomboane, fa semnul crucii cu pudră de cacao şi miez de nucă întreg. Decorarea colivei ţine de preferinţele fiecăruia.

Colivă

Colivă

Pofta buna!

 

 

Sumar
recipe image
Nume reteta
Colivă
Autor
Publicat pe
Timp preparare
Timp de gatire
Timp total
Medie rating
0graygraygraygraygray Based on 1 Review(s)

Incoming search terms:

  • reteta coliva jamila
  • reteta coliva traditionala
  • coliva reteta traditionala
  • coliva reteta
  • coliva jamila
  • reteta coliva
  • decorarea colivei
  • coliva retete
  • coliva din arpacas jamila
  • coliva din arpacas jamila cuisine

2 comentarii

  1. Am notat reteta de coliva

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.