Retete traditionale: Caltabosi – sangerete
PrinteazaCaltabosi – sangerete din: slanina, franzela, sange, ceapa, grasime, condimente.
- 1 kg slănină de pe burtă
- 500 g franzelă veche de 2-3 zile
- 0,5-1 l sânge colectat după înjunghierea porccului
- 300 g ceapă
- 200 g grăsime
- condimente, după preferimţa fiecăruia
Mod de preparare:
Franzela se taie cubuleţe şi se amestecă cu sângele. Slănina se fierbe, se taie şi ea cubuleţe şi se adaugă pâinii înmuiată în sânge. Apoi punem cepa călită puţin, sare, piper măcinat, cimbru, măghiran, cuişoare etc., după preferinţa fiecăruia.
Cu acest amestec se umplu maţe netede, neîndesat. (Franzela are tendinţa de a se umfla). Deci, sângeretele trebuie lăsat în apă rece timp de o oră, după care se pune la fiert în apa clocotindă, la foc mic, 30-40 de minute. Apoi se scoate şi se pune într-un vas cu apă rece.
După răcire, se pune pe o planşetă din lemn, se lasă să se usuce bine şi apoi se ţine la frigider.
Pofta buna!