Retete traditionale: Borş

Printeaza

Bors

Cu greu s-ar putea găsi un fel de mâncare mai popular în bucătăria est-europeană decât borşul. Există un număr infinit de variante, dar conţin sfeclă roşie, care le conferă nuanţa specifică roşie-purpurie.

Cum sfecla este o legumă foarte uşor de cultivat, care se păstrează bine în pivniţe, borşul se poate consuma tot timpul anului. In anotimpul rece, el este mai consistent, conţinând şi carne, cum ar fi cea de vită sau de porc, cârnaţi sau carne de raţă. în mod tradiţional, la borş se folosea supa de vită, deşi există şi borş vegetarian, care se face cu ciuperci.

Pe măsură ce vremea se încălzeşte, borşul devine simplu şi se transformă într-o supă de sfeclă sau o ciorbă care se serveşte rece.

Având în vedere că borşul este în esenţă monocromatic, adăugarea unor ingrediente de culori contrastante, precum smântână sau mărarul tocat, este salutară.

Borşul este mâncarea naţională a Ucrainei. Aici el conţine de obicei carne de vită şi este servit cu un coş de pampushky (chifle cu usturoi).

Bucătarii ruşi adaugă şi varză şi câţiva cartofi, iar uneori ei prepară borşul cu kvass, o bere slab alcoolizată. In Polonia, borşul se numeşte barszcz şi este una dintre mâncărurile preferate pentru masa de Crăciun, când se serveşte cu găluşte de ciuperci, numite uszka.

Bors

Bors

Ingrediente:

  • 1 radacina de telina mijlocie, taiata bucati
  • 1 radacina de patrunjel mijlocie, taiata bucati
  • 2 morcovi, taiati bucati
  • 1 praz taiat bucati
  • 1 ceapa mijlocie, taiata bucati
  • 1 pastarnac mare, taiat bucati
  • 4 sfecla rosii mijlocii, taiate felii subtiri
  • 10 boabe de piper negru
  • 1/2 lingurita ienibahar macinat
  • 2 foi de dafin
  • 375 ml vin rosu
  • sucul de la 2 lamai
  • 1 lingurita zahar
  • 2 catei de usturoi zdrobiti
  • sare
  • piper negru proaspat macinat

 

Mod de preparare:

Puneţi la fiert 1,5 l apă într-o oală. Când începe să clocotească, adăugaţi ţelina, pătrunjelul, morcovii, prazul, ceapa şi pâstârnacul. Fierbeţi legumele la foc mic 20 minute. Puneţi sfecla într-un vas separat, cu 450 ml apă şi cu boabele de piper, enibaharul măcinat şi foile de dafin şi fierbeţi 30 minute.

Strecuraţi lichidul din ambele oalele într-o cratiţâ mare şi scoateţi legumele. Puneţi borşul pe foc şi adăugaţi vinul, sucul de lămâie, zahărul şi usturoiul. Fierbeţi 20 de minute şi asezonaţi după gust.

Bors_11

Borş

Bors

Pofta buna!

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.