Retete romanesti: Minciunele
PrinteazaMinciunele din: oua, zahar, lapte, ulei, faina, sare.
- 3 gălbenuşuri crude
- 3 ouă întregi crude
- 1 lingură (rasă) zahăr tos
- 3-4 linguri lapte dulce
- 1 lingură ulei
- făină cât cuprinde (cam 1/4 kg)
- sare
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare:
Gălbenuşurile, ouăle oj albuş, zahărul tos, laptele şi uleiul se amestecă într-un castron mai mare, apoi se pune făina amestecând în continuare pentru a fi înglobată în compoziţie. Se pune atâta făină cât să se obţină un aluat mai dens (consistent).
După ce se lasă aluatul la temperatura camerei cel puţin 30 de minute, acesta se separă în 6-8 porţii şi fiecare porţie este întinsă cu ruloul într-un strat subţire de 2-3 mm.
Se taie apoi foaia cu rotiţa dinţată (sau cu un cuţit bun în fâşii de 6-8 cm lungime şi cam 2 cm lăţime. Pentru a obţine şi un efect special la servire, fâşia se crestează la mijloc, pe lung şi se trece un capăt prin crestătură, aspectul fiind cel al unui nod.
Minciunelele astfel pregătite sunt prăjite pe rând, pe ambele părţi, în baie de ulei. Se fin puţin în baie pentru a nu deveni prea sfărâmicioase. Se scot cu o lingură cu găuri (pentru a se scurge), se aşază pe un platou şi se presară cu zahăr pudră.
Ca principală variantă, trebuie menţionate minciunelele realizate fără lapte, în locul lui folosindu-se aceeaşi cantitate de coniac sau rom de bună calitate.
Pofta buna!