Retete de post: Mucenici de post
PrinteazaO reteta de mucenici de post din: faina, apa calduta, zahar, margarina, drojdie, coaja de lamaie, esenta de rom, zahar vanilat, miere si nuca.
- 600 g faina
- 200 ml apa calduta
- 150 g zahar
- 50 g margarina
- 50 g drojdie proaspata
- coaja rasa de lamaie, portocala
- 1 esenta de rom
- 2 plicuri zahar vanilat
pentru decor:
- 100 g miere de albine
- 250 g nuca prajita si macinata
Mod de preparare:
Pregăteşti maiaua din apă călduţă, drojdie, puţin zahăr şi 2-3 linguri de făină. Laşi maiaua câteva minute la dospit. Intr- un vas adânc, cerni 500 g de făină, faci o gaură la mijloc şi pui toate ingredientele, apoi amesteci până obţii un aluat.
Frămânţi aluatul bine, apoi îl laşi să crească lângă o sursă de căldură.
După ce a crescut, presari făină pe o planşetă şi faci nişte suluri, le răsuceşti şi formezi opturi. Aşezi opturile în tava unsă cu ulei şi le laşi 30 de minute să crească.
Apoi coci mucenicii la foc potrivit, până se rumenesc bine. Scoţi mucenicii din cuptor şi, aşa fierbinţi, îi ungi cu miere şi îi tăvăleşti prin nuca prăjită şi măcinată.
Mucenici de post
Pofta buna!