Reţete pentru grătar: frigărui de oaie, frigărui din peşte, creveţi la gratar cu sos

Printeaza

Pentru cei pasionati de gratare va prezentam o serie de 3 retete pentru gratar:

Frigarui de oaie, frigarui din peste, creveti la gratar cu sos

Frigărui de oaie cu cimbrişor si foi de dafin

 

O reteta de frigarui de oaie cu cimbrisor si foi de dafin din: pulpa de oaie, ceapa, vanata, ardei gras, ulei extravirgin de masline, patrunjel, cimbrisor si foaie de dafin.

Ingrediente:Frigărui de oaie cu cimbrişor si foi de dafin

  • 600 g pulpă de oaie
  • 4 cepe
  • 1 vânătă
  • 1 ardei gras
  • ulei extravirgin de măsline
  • câteva fire de pătrunjel
  • 1 lingură de cimbrişor
  • 3 foi de dafin

Mod de preparare:

Tăiaţi cuburi pulpa de oaie (se poate cum­păra o pulpă întreagă sau tăiată deja bucăţi) şi puneţi-le într-un castron; adăugaţi ceapa tăiată inele, foile de dafin rupte în două, cimbrişorul şi uleiul. Amestecaţi bine ingredientele şi lăsaţi la marinat jumătate de zi.

Când carnea a tras marinata, scurgeţi-o şi înfigeţi-o pe frigărui, alternând cu ardeiul gras şi cu vânătă tăiate cuburi.

Puneţi pe grătar frigăruile, întorcându-le din când în când în aşa fel încât să obţineţi o frigere omogenă pe toate părţile. On acest timp, stropiţi-le din când în când cu puţin din uleiul marinatei. Serviţi-le pe farfurii ornate cu pătrunjel.

 

Frigărui din peşte-călugăr şi creveţi cu salsa de roşii

 

O reteta de Frigărui din peşte-călugăr şi creveţi cu salsa de roşii din: coada de peste calugar, creveti, usturoi, piure de ghimbir, ardei iute, ulei de floarea soarelui, sare, piper negru, rosii, seminte de coriandru, usturoi, citronella, suc de lamaie verde si felii de lamaie verde.

Ingrediente:Frigarui de oaie, frigarui din peste, creveti la gratar cu sos

  • 1 bucată dinspre coadă de peşte-călu­găr, cam 700 g
  • 4 creveţi mari sau 8-12 creveţi mici, cruzi, în total 100 g
  • 1 căţel de usturoi, zdrobit
  • 1 linguriţă piure de ghimbir sau ghimbir ras
  • 1 ardei iute verde, fără seminţe şi tocat fin
  • 1 lingură ulei de floarea-soarelui sau ulei de alune
  • sare şi piper negru

pentru salsa:

  • 500 g roşii prunişoare
  • 2 linguriţe seminţe de coriandru
  • 1 ardei iute verde, fără seminţe, tocat fin
  • 1 căţel de usturoi, zdrobit
  • 1 fir de citronella, fără frunzele exterioare, tocat foarte fin
  • sucul de la 1 lămâie verde

garnitură:

  • felii de lămâie verde

Mod de preparare:

Se spală peştele cu apă rece, apoi se zvântă cu şerveţele de hârtie şi se curăţă de membrana de culoare gri. Se taie carnea peştelui în două bucăţi lungi pornind de-a lungul coloanei. Fiecare bucată se taie apoi în 8-12 bucăţele egale ca mărime.

Se curăţă creveţii, îndepărtându-se capetele şi picioarele, dar se lasă co­zile pe cât este posibil. Se despică cu un cuţit ascuţit spatele fiecărui crevete şi se extrage tubul digestiv. Se clătesc şi se zvântă cu şerveţele de hârtie.

Se amestecă usturoiul, ghimbirul şi ardeiul iute cu uleiul, într-un castron mare. Se adaugă peştele-călugăr şi creveţii şi se amestecă bine. Se acoperă cu folie transparentă şi se lasă la rece timp de I oră. Dacă se folosesc ţepuşe din lemn pentru frigărui, se ţin cel puţin 30 de minute în apă rece, înainte de a fi folosite, între timp, se prepară sosul. Se acoperă roşiile cu apă fiartă şi se lasă I minut. Se scot şi se descojesc, se curăţă de seminţe şi se taie cât mai mic, rezultând un piure cu mici bucăţele în el. Acest piure se face manual, şi nu cu un mixer sau blender

Seminţele de coriandru se prăjesc fără ulei într-o tigaie cu fundul gros la foc puternic, timp de câteva secunde până încep să degaje aroma. După prăjire se zdrobesc într-un mojar sau într-o râşniţă pentru condimente. Se adaugă apoi coriandrul la piureul de roşii. Se înglobează ardeiul iute, usturoiul, citronella şi sucul de lămâie verde şi se potriveşte de sare şi piper. Se acoperă şi se lasă la rece 30 de minute sau chiar mai mult.

Se încinge grătarul din cuptor la mediu spre tare. Se pregătesc frigărui cu peşte şi creveţi şi se rumenesc 3-4 minute pe fiecare parte, până când creveţii capătă o culoare roz şi carnea lor devine fermă, însă atenţie să nu se frigă mai mult decât trebuie. Se sărează şi se piperează, se ornează cu sferturi de lămâie verde şi se servesc cu salsa alături.

Frigăruile vor fi mai gustoase dacă se frig pe un grătar cu cărbuni, astfel căpătând o aromă de fum. De asemenea se pot frige şi pe o tigaie, la flacără potrivită spre puternică.

 

Creveţi la grătar cu sos de fenicul si mere

 

O reteta de creveti la gratar cu sos de fenicul si mere din: crevetu, ulei de masline, sare, piper negru, seminte de fenicul, suc de lamaie, suc de mere, fenicul, usturoi, ulei de masline extravirgin si cateva fire de chives proaspete.

Ingrediente:Creveţi la grătar cu sos de fenicul si mere

  • 600 g creveţi cruzi, fără cap
  • 1 lingură ulei de măsline
  • sare şi piper negru

pentru sos:

  • 1 linguriţă seminţe de fenicul
  • 2 linguri suc de lămâie
  • 2 linguri suc de mere
  • 50 g fenicul, feliat subţire
  • 1 căţel de usturoi, zdrobit
  • 1 lingură ulei de măsline extravirgin

ornare:

  • câteva fire de chives proaspete

Mod de preparare:

Se curăţă creveţii, păstrând carcasa de pe cozi. Se taie creveţii de-a lungul spatelui cu un cuţit ascuţit şi se scoa­te tubul digestiv. Se clătesc, iar apoi se usucă pe un şerveţel de hârtie.

Se încălzeşte la foc potrivit o cratiţă care nu lipeşte. Se rumenesc fără ulei seminţele de fenicul 1-2 minute. Se­minţele se macină într-o râşniţă sau într-un mojar Se amestecă cu I lingură suc de lămâie şi cu celelalte ingre­diente pentru sos.

Se poate adăuga mai mult suc de lămâie, după gust. Se încălzeşte grătarul din cuptor la flacără potrivită. Se tăvălesc creveţii prin ulei şi se asezonează după gust, iar apoi se fac la grătar câte 2 minute pe fiecare parte, până când devin roz şi opaci.

Se împart creveţii pe 4 farfurii, se toarnă peste ei sos, se ornează cu frunze de chives şi se servesc calzi sau la temperatura camerei. Creveţii se pot pregăti sub formă de frigărui. De asemenea se pot pregăti într-o tigaie pentru grătar. Se potriveste cu orez fiert sau cartofi la abur.

 

Poftă bună!

Incoming search terms:

  • frigarui de peste la gratar

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.