Retete internationale: Panzanella

Printeaza

Panzanella Bucătarii italieni dovedesc multă ingeniozitate când vine vorba sâ folosească pâinea veche, fie că fac din ea pesmet cu usturoi, fie ca o folosesc pentru a îngroşa o supă. Printre mâncărurile rustice italieneşti în care se pune pâine tare există o adevărată bijuterie: panzanella, o salată de vară cu pâine, specifică regiunii Toscana.

Pentru panzanella vă trebuie o pâine de casă, cu miezul mai tare (ideală este ciabatta), veche de vreo patru zile. Cea mai simplă panzanella se face din pâine tăiată în cubuleţe, roşii bine coapte, busuioc, un sos din ulei de măsline extravirgin, oţet din vin roşu şi usturoi. Pâinea din salată absoarbe sosul vinegretă şi sucul de roşii. Rezultatul va fi un adevărat regal gastronomic.

Atunci când vor sa pregătească o panzanella mai complicată, bucătarii adaugă uneori şi ardei copţi, hamsii, capere şi măsline. Aceste garnituri mai sărate atenuează puţin dulceaţa roşiilor.

Impreună, pâinea înmuiată în sos, roşiile suculente, busuiocul parfumat şi uleiul aromat de măsline alcătuiesc o salată delicioasă şi colorată, o adevărată sărbătoare a verii. Este atât de gustoasă, încât merită sa cumperi mai multă pâine pe care sâ o laşi să se învechească numai ca sa poţi face panzanella.

Panzanella_11

Panzanella

Ingrediente:

  • 3 ciabatta mai vechi, taiate in bucati groase
  • 1 kg rosii lunguiete proaspete
  • 4 catei de usturoi zdrobiti, din care se face un mujdei, impreuna cu putina sare de mare
  • sare de mare grunjoasa si piper negru macinat
  • 250 ml ulei de masline extravirgin
  • 2 linguri otet de vin rosu
  • 3 ardei rosii copti si taiati in cate 8 bucati
  • 3 ardei galbeni copti si taiati in cate 8 bucati
  • 2 ardei iuti rosii, copti si tocati marunt – optional
  • 100 g capere din saramura
  • 100 g ansoa, inmuiate in 2 linguri otet de vin rosu
  • 150 g masline negre, fara samburi
  • 1 legatura mare de busuioc, tocat marunt

 

Mod de preparare:

Curăţaţi roşiile de pieliţe, tăiaţi-le în două şi scoateţi seminţele într-o strecurătoare pusă deasupra unui castron, pentru a nu pierde sucul. Asezonaţi cu usturoi şi piper negru. Adăugaţi uleiul de măsline şi oţetul.

Turnaţi sosul peste pâine şi amestecaţi. Pe un platou mare puneţi bucăţile de pâine şi apoi celelalte ingrediente, în straturi. Deasupra trebuie să fie ardei, roşii, capere şi anşoa. Lăsaţi salata la temperatura camerei timp de o oră înainte de a o servi.

Panzanella

Pofta buna!

 

1 comentariu

  1. O sa incerc si eu asa ceva

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.