Retete garnituri: Fenicul inabusit
PrinteazaFenicul inabusit
Feniculul este o plantă foarte aromată, care seamănă cu o telină alungită, cu frunze fragede, de culoare verde închis. Aroma sa distinctă este asemănătoare anasonului.
Feniculul înăbuşit, servit de obicei ca o garnitură, este preparat din bulbi de fenicul, rumeniţi şi fierţi înăbuşit în supă de carne, asezonaţi cu sare şi piper.
Provenind din bazinul mediteraneean, feniculul este cultivat în prezent în lumea întreagă. Unul dintre soiurile cele mai larg răspândite este feniculul de Florenţa, apreciat pentru aroma sa delicată şi dulceagă.
El creşte în special în India şi Egipt şi este unul dintre cele trei ingrediente folosite pentru fabricarea absintului, băutură alcoolică devenită celebră la sfârşitul secolului XIX şi asociată cu personalităţi, precum Vincent van Gogh sau Henri de Toulouse-Lautrec.
Feniculul se consumă astăzi mai degrabă în mâncăruri decât în băuturi. în China este unul dintre ingredientele amestecului de cinci condimente. In Asia de Sud, seminţele sale sunt mestecate pentru a împrospăta respiraţia, iar germanii îl prepară sub formă de salate, amestecat cu cicoare şi avocado.
Italienii îl consideră ideal alături de cârnaţi, iar în nordul Europei este combinat cu pâine de secară.