Retete delicioase: Caltaboş
PrinteazaO reteta delicioasa de caltabos din: carne grasa, maruntaie de porc, ceapa, intestine de porc, untura, usturoi, ienibahar, sare si piper.
- 1 kg carne grasă
- 1 kg măruntaie de porc
- 300 g ceapă
- 1 pahar cu orez intestine groase de porc
- 1 lingură untură
- 2-4 căţei usturoi
- 1/2 linguriţă ienibahar
- sare
- piper
Mod de preparare:
Spală măruntaiele de porc şi pune-le la fiert pentru 15 minute, după care aruncă apa.Spală carnea, usuc-o şi trece-o prin maşina de tocat. Amestecă măruntaiele tocate cu carnea tocată, adaugă ceapa călită în puţină untură proaspătă (sau amestec-o cu slănină tocată şi las-o în tigaie 4-5 minute) şi orezul fiert separat şi scurs.
Frământă amestecul cu 1 lingură de sare, 1 linguriţă de piper măcinat, usturoiul pisat şi ienibaharul. Dacă e prea vârtos, subţiezi amestecul cu apă caldă. Intoarce intestinul gros pe dos, răzuieşte-1 cu lama cuţitului, spală-l în multe ape şi freacă-l uşor cu mălai şi cu sare grunjoasă.
Umple intestinul cu amestecul de carne, fără să-1 îndesi, leagă-1 cu sfoară din 20 în 20 de cm şi pune-1 la fiert într-un vas mare pe trei sferturi plin cu apă fierbinte.
Fierbe la foc mic, 40 minute, înţeapă locurile umflate şi urmăreşte lichidul care iese din caltaboş: dacă este albicios, caltaboşul este fiert. Scoate caltaboşii (dacă ai făcut din mai multe intestine) în vas cu apă rece, scurge-i, lasă-i la zvântat o noapte.
Serveşte-i tăiaţi felii groase, ca aperitiv sau ca fel de mâncare principal, lângă salată de murături.
Caltaboş
Pofta buna!