Retete de Revelion: Sarmale de porc cu orez
PrinteazaRetete de Revelion: Sarmale de porc cu orez din: carne de porc, orez, sare, ceapa, untura, varza, slanina, sorici, piper, bulion.
- 1 kg carne de porc fără os
- 1 ceaşcă mare cu păsat sau orez
- sare
- 3 cepe
- 3 linguri cu untură de porc
- 1 varză murată
- 300 g slănină
- 100 g şorici
- piper măcinat
- 2 linguri cu bulion
Mod de preparare:
Alegeţi şi curăţaţi păsatul, lăsaţi-l în apă caldă să se înmoaie. Tocaţi două cepe şi căliţi-le în 3 linguri cu untură proaspătă de porc.
Când ceapa devine sticloasă, puneţi păsatul peste ea şi lăsaţi-o să scadă. Scoateţi în vas adânc şi amestecaţi peste carnea de porc, proaspătă sau afumată, tăiată în cuburi mici cu lama unui cuţit ascuţit.
Peste amestec puneţi 1 lingură cu bulion, sare şi piper măcinat. Puneţi varza în apă rece şi lăsaţi-o 60 minute, apoi desfaceţi-o în foi şi faceţi sarmale din amestecul bine frământat cu mâna.
Tocaţi 300 g slănină de porc şi ungeţi cu ea pereţii unei oale de pământ sau de tuci. Pe fundul oalei puneţi şoriciul tăiat fâşii subţiri, deasupra lui, varză acră tocată, apoi sarmalele.
Printre rândurile de sarmale puneţi bucăţi de slănină şi şonci cât doriţi. Peste sarmale puneţi varză tocată, acoperiţi cu apa calda şi nerbeţi a oc mic două ceasuri.
Scădeţi pe vatra focului sau în cuptor, cu 1 lingură de bulion de roşii pus peste sarmale odată cu apa caldă.
Serviţi cu mămăliga calda şi smantana deasupra, lângă vin roşu sau rose.
Pofta buna!