Retete de Revelion: Cartofi frantuzesti cu sos
PrinteazaRetete de Revelion: Cartofi frantuzesti cu sos din: cartofi, oua, unt, cascaval, smantana, faina, sare, pesmet.
- 1 kg cartofi
- 5 ouă fierte
- 4 linguri cu unt
- 4 linguri cu caşcaval ras
- 1 cană cu smantana
- 2-3 linguri cu făină
- sare
- 2 linguri cu pesmet
Mod de preparare:
Spălaţi cartofii cu o perie moale, fierbeţi-i 25 minute la foc potrivit, punandu-i in apă fierbinte cât să-i acopere. Când sunt fierţi, scurgeţi apa, lăsaţi-i să se raceasca 10 minute.
Faceţi un sos alb din 3 linguri cu faină, 3 linguri cu unt, sare şi 1 cana cu smântână.
Inmuiaţi untul pus într-o crăticioară mică, puneţi 1 lingură cu faină, omogenizaţi, adăugaţi restul de feină, amestecaţi uşor şi subţiaţi cu smantana pusa câte puţin.
Când sosul este cremos, lăsaţi să fiarbă 10 min la foc mic, amestecând fară oprire cu lingura de lemn. Fierbeţi ouăle 6 min, decojiţi-le şi tăiaţi-le felii subţiri.
Ungeţi o tavă cu untul rămas, puneţi un strat de felii de cartofi, acoperiţi cu feliile de ou, săraţi uşor, apoi turnaţi sosul alb peste cartofi şi ou. Presăraţi caşcavalul ras peste sos, puneţi forma în cuptorul cald pentru 25-30 min.
Lăsaţi să se facă la foc potrivit. Serviţi mâncarea fierbinte, lângă vin alb.
Pofta buna!