Retete de post: Bors manastiresc
PrinteazaO reteta de post de bors manastiresc din: varza dulce, ceapa, ardei gras, morcov, rosii, bors, leustean, sare, piper si facultativ, untdelemn si urda.
- un kg varză dulce
- 3 cepe
- 3 ardei graşi
- un morcov
- 3 roşii
- 700 ml borş
- o legătură de leuştean
- sare
- piper
facultativ:
- l00 ml untdelemn
- 150 g urdă
Mod de preparare:
Ceapa şi ardeiul se toacă şi se înăbuşă împreună cu morcovul ras. Dacă este dezlegare, atunci se pot mai întâi căli în untdelemn şi apoi se înăbuşă. Când sunt pătrunse bine, se adaugă varza tocată sau trecută prin cuţitul lat de la râzătoare. Se stinge cu un litru de apă rece şi se lasă să fiarbă, cu vasul acoperit, o jumătate de oră.
Se adaugă apoi roşiile, desămânţate şi despieliţate, şi borşul clocotit”. Dacă suntem în săptămâna albă, putem adăuga şi urda. Se pune sare şi piper, după gust. După 15-20 de minute, se adaugă leuşteanul tocat mărunt. Dacă folosim leuştean uscat, îl vom pune în oală o dată cu roşiile.
Poftă bună!