Retete de post: Mucenici moldovenesti
PrinteazaMucenici moldovenesti
- 500 g făină
- 5-6 linguri zahăr
- 1 şi 1/2 cană apă
- 500 g nucă măcinată
- 1 esenţă de vanilie
- 1 linguriţă coajă de lămâie
- 1 esenţă de rom
- 1/2 borcan (de 400 g) miere
- sare
- 25 g drojdie
- (1/2 pachet mic)
- 3-4 linguri ulei
Mod de preparare:
Amesteci drojdia cu 1 linguriţă de zahăr, 1 lingură de făină şi 1 ceaşcă de apă caldă şi laşi maiaua la crescut 10-15 minute. Când a crescut o torni peste făină o dată cu 1 cană de apă caldă, un praf de sare şi ulei şi frămânţi până aluatul se desprinde de vas.
Trebuie să-ţi iasă un aluat moale, ca de pâine. Dacă e prea tare, mai adaugi 1/2 cană de apă caldă, puţin ulei şi frămânţi bine. Acoperi aluatul cu un prosop curat şi-l laşi la dospit într-un loc cald pentru 20-25 de minute.
Impărţi aluatul crescut în 10-12 bucăţi din care faci suluri de 25 cm lungime şi 1 cm grosime, apoi formezi mucenicii. Poţi împărţi fiecare sul în 2 bucăţi, faci din ele 2 suluri subţiri, le împleteşti şi le dai forma cifrei opt.
Aşezi mucenicii într-o tavă unsă cu margarină şi tapetată cu făină şi-i dai la cuptor pentru 20-25 de minute. Intre timp, fierbi un sirop din 2 căni de apă, 4-5 linguri zahăr, coajă de lămâie, vanilie şi rom.
După ce mucenicii s-au copt, îi aşezi pe un platou, pui peste fiecare 2-3 linguri de sirop, apoi pe fiecare îl ungi cu miere, îl tăvăleşti prin nuca măcinată şi-l aşezi pe un alt platou.
Reţete de post: Mucenici moldoveneşti
Poftă bună!