Retete de post: Iahnie de fasole
PrinteazaO reteta de post simpla si delicioasa de iahnie de fasole din: fasole boabe, ceapa, rosii, patrunjel verde, foi de dafin, piper boabe, cimbru, usturoi, sare, piper macinat si facultativ 3 linguri de untdelemn.
- 500 g fasole boabe (albă)
- 200 g ceapă
- două roşii
- o legătură de pătrunjel verde
- foi de dafin
- piper boabe
- cimbru
- un căţel de usturoi
- sare
- piper măcinat
- facultativ: 3 linguri de untdelemn.
Mod de preparare:
Fasolea se pune la înmuiat în apă rece, pentru 8-10 ore (în acest interval, se schimbă apa cel puţin o dată), după care se pune la fiert într-o oală. Se schimbă o dată apa, după care se pune în oală cimbru, piper boabe şi, mai către sfârşitul fierberii, sare.
Ceapa se toacă şi se înăbuşă în apă (sau se poate mai întâi căli în untdelemn, apoi se înăbuşă). Dacă se foloseşte untdelemn, roşiile se despieliţează, se desămânţează şi se taie cubuleţe, după care se adaugă peste ceapă.
Dacă nu se foloseşte untdelemn, e recomandat ca mai întâi roşiile să se pună 2-3 minute pe un grătar, după care se scoate pieliţa şi se pasează peste ceapă, prin sită (astfel, iahnia va ieşi mai gustoasă).
Când fasolea a fiert bine, se scurge de zeamă (care nu se aruncă, e posibil să mai avem nevoie de puţină zeamă, pentru ca iahnia să nu iasă prea uscată), se pune într-un vas termorezistent, împreună cu ceapa, şi se adaugă în ea foi de dafin, sare şi piper măcinat, după gust.
Se mai toarnă zeamă (dacă e nevoie) şi se dă vasul la cuptor pentru 20 de minute. La sfârşit se adaugă pătrunjel tocat. Se poate servi cu mămăliguţă şi murături.
Poftă bună!